POBEDNICI 47. FESTIVALA MONODRAME I PANTOMIME studio b

Objavljeno: 15.10.2022. 10:46 Izmenjeno: 15.10.2022. 10:46

Pored nagrade koju je dodelio stručni žiri, završne večeri festivala dodeljena je i nagrada publike – Zlatna kolajna „Siniša Dašić“, koja je pripala Aleksandri Arizanović za predstavu „Vrpca“.

foto Sanja Veljković

 

Zlatna kolajna za najbolju monodramu Nenadu Jezdiću

Zlatna kolajna za najbolju pantomimu Isidori Stanišić

Proglašenjem pobednika i uručenjem nagrada  je svečano završen 47. Festival monodrame i pantomime. Međunarodni festival okupio je u Beogradu umetnike iz Tunisa, Hrvatske i Srbije od 11. do 14. oktobra, koji su na večernjoj sceni Pozorišta lutaka Pinokio prikazali predstave u formi monodrame i pantomime. Festival je organizovan uz podršku Gradske opštine Zemun i Ministarstva kulture i informisanja.

Zlatnu kolajnu „Maja Dimitrijević“ za najbolju monodramu stručni žiri dodelio je Nenadu Jezdiću za predstavu „Knjiga o Milutinu“, izvedenu po tekstu Danka Popovića, u režiji Egona Savina i u produkciji Zvezdara teatra.

„Kriterijum po kojem je stručni žiri odlučivao sledeći logiku pažljive selekcije 47. Međunarodnog festivala monodrame i pantomime, shvaćen je kao ukupni zbir odabranih, glumačkih izražajnih sredstava, glumačke tehnike, individualnog estetskog i etičkog kriterijuma, glumačke veštine, iskustva čulnog i emocionalnog sveta, a koji doprinosi ultimativnoj punini scenskog izraza, te originalnosti izvođačkog glumačkog autorstva. S tim u vezi, nismo zanemarili sve izazove u prevladavanju specifičnih ograničenja koja prate formu ovih pozorišnih vrsta (monodrama i neverbalni teatar) pri oblikovanju žive komunikativne scenske jedinstvene celine. Nenad Jezdić je vladao odličnom glumačkom tehnikom, igrajući živo, precizno, nadahnuto, uzbudljivo i istinito… Birajući pažljivo scenske znakove, te izražajna sredstva u dobroj, otvorenoj i dinamičnoj komunikaciji sa publikom kao ravnopravnim partnerom, ostvario je maksimalan rezultat“ – naveli su u obrazloženju Dragan Petrović Pele (dramski umetnik i predsednik žirija), Slobodan Beštić (dramski umetnik i pobednik Festivala monodrame i pantomime 2021. godine) i Irena Šarović (koreograf i dramaturg).

Zlatna kolajna za pantomimu stručni žiri dodelio je Isidori Stanišić za predstavu „Afterlife Party with Evergreen Eve“, ističući da je Isidorina ekspresija svedena spolja, a veoma izražajna i moćna iznutra. „Bogatstvom emotivnog spektra, ubedljivošću u izvedbi, dokazuje snažan i originalan talenat ne samo u telesnom izrazu, nego i u koreografskoj hrabrosti i maštovitosti“ – zaključio je stručni žiri.

Pored nagrade koju je dodelio stručni žiri, završne večeri festivala dodeljena je i nagrada publike – Zlatna kolajna „Siniša Dašić“, koja je pripala Aleksandri Arizanović za predstavu „Vrpca“.

Publika ovogodišnjeg festivala imala je priliku da vidi predstave „Neodustajanje“ Marije Medenice (Srbija), ’’Storyless…blead’’ Abdelrahmana Šerifa (Tunis), „Nenapisana pisma“ u izvođenju Vanje Milačić (Srbija), „Vrpca“ Aleksandre Arizanović (Srbija),  “Afterlife Party with Evergreen Eve“ Isidore Stanišić (Srbija), „Ja sam dama“ Ivane Đove Župe (Hrvatska) i „Knjiga o Milutinu“ u izvođenju Nenada Jezdića (Srbija).

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.

Povezane vesti

Vremenski podaci

Ponedeljak
-

Trenutna temperatura 22°C

-

Utorak
Pretežno sunčano

Max: 29°C
Min: 19°C

Pretežno sunčano

Vremenska prognoza za 5 dana