Ples inspirisan mitom o Sizifu

Objavljeno: 30.03.2016. 08:18 Izmenjeno: 30.03.2016. 08:18

Komad „Mrtva priroda“ koreografa Dimitrisa Papajoanua, koga publika poznaje po ceremoniji otvaranja i zatvaranja Olimpijskih igara u Atini 2004. godine, biće izveden večeras u Sava Centru u okviru programa 13. Beogradskog festivala igre.

Beograd je dugo čekao da ugosti Papajoanuasa sa „Mrtvom prirodom“ koja je izuzetno komlikovana predstava u tehničkom i magično delo u vizuelnom smislu, ocenila je direktor BFI Aja Jung na konferenciji za štampu.

Papajoaunu je objasnio da je inspiraciju za delo „Mrtva priroda“ pronašao i mitu o Sizifu, ali i u svojoj opsesiji Nikolom Teslom.

„Reč je o seriji slika koje potiču iz mita o Sizifu, o dualnosti energije. S jedne strane je veliko plavo nebo, a s druge sitni ljudi koji se bore sa gravitacijom u težnji da dosegnu to nebo. To više liči na nemi film nego na igru. To je putovanje bazirano na muzikalnosti i meditaciji“, rekao je koreograf.

Papajoanu je dodao „da mu je Tesla dao mnogo slika za komad“, kao i da „Mrtva priroda“ predstavlja „prikrivenu posvetu“ velikom naučniku, poručivši publici da će na sceni videti „mnogo muškaraca crne kose i sa brkovima“, aludirajući na Teslin izgled.

Papajoanu je podsetio da je studirao slikarstvo, učio vizantijski ikonopis, zatim se okrenuo stripu kao jeftinijoj umetnosti, jer ga je oduvek zanimala ta vrsta komunikacije sa okolinom.Posle dužeg perioda sazrevanja u oblasti plesa, Papajoanu danas smatra da je savremenu igru nemoguće opisati i da je to polje za hibridne produkcije koje nisu ni ples, ni teatar, već prostor za eksperimentisanje. Papajoanu je nominovan za nagradu „EMI“ za koreografiju ceremonije otvaranja Olimpijskih igara u Bakuu.

„Moj angažman oko Olimpijskih igara bio je istovremeno i blagoslov i prokletstvo jer me publika uvek povezuje sa tim. To je zabavno, teško i umetnost smo iskoristili da kreiramo veliki dogadjaj, ali prava umetnost je ono što stvarate kada sami birate šta ćete raditi, a to je ono što mi donosimo na Beogradski festival igre“, naglasio je ugledni koreograf.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Povezane vesti

Vremenski podaci

Ponedeljak
Vedro

Trenutna temperatura 21°C

Vedro

Utorak
Malo i umereno oblačno

Max: 31°C
Min: 20°C

Malo i umereno oblačno

Vremenska prognoza za 5 dana