Plenum KP Kine, Sji konsoliduje vlast i menja tok istorije Tanjug

Objavljeno: 23.10.2016. 18:00 Izmenjeno: 23.10.2016. 16:35

Lideri moćne Komunističke partije Kine sastaće se sutra u Pekingu, kako bi učestvovali u četvorodnevnom Šestom plenumu, koji bi mogao promeniti tok kineske istorije i učvrstiti Sji Đinpinga na vlasti, ocenjuje AFP.

Na sastanku u ekskluzivnom hotelu Đingsji, daleko od očuju javnosti, okupiće se gotovo 400 najviših funkcionera partije koji će u naredna četiri dana razgovarati o promenama u načinu upravljanja partijom s akcentom na pitanju „partijske discipline,“ prenela je državna kineska novinska agencija Hsinhua.

Iza ove formulacije krije se, kako procenjuje AFP, „žestoka borba za kontrolu nad drugom po veličini ekonomskom silom u svetu“.

Šesti plenum se održava u trenutku kada se KP Kine, koja jima više od 88 miliona članova suočava sa periodom „tektonskih promena“.

Od dolaska na čelo partije 2012 godine, generalni sekretar Sji Đinping je pokušavao da nametne svoju volju i preuzme kontrolu nad više poluga vlasti nego što je imao ijedan lider od Mao Cedunga, navodi AFP.

Njegova kampanja protiv korupcije, srušila je organizacionu strukturu parije i naizgled neuništive bastione vlasti poput bivšeg šefa bezbednosti Džu Jongjanka zaplašivši niže rangirane birokarate.

Sji je opisao partiju kao „magično oružje“ koje se može upotrebiti za sprovođenje reformi neophodnih da se postigne cilje „velikog podmlađivanja“ kineske nacije koja se često opisuje kao „kineski san“.

Međutim pokušaji da se zauzdaju „sklerotična“ državna preduzeća koja kontrolišu strateške privredne sektore i predstavljaju uporišta moćnih političara, naišlja su na otpor interesnih grupa.

Na Plenumu će se, kako se očekuje, za pozicije boriti oni koji uživaju Sjievu podršku sa onima kojima smetaju kampanja protiv korupcije i eventulna buduća reforma ekonomskog sektora u državnom vlasništvu, dodaje ovaj ekspert.

Vili Lam, ekspert za Kinu sa Kineskog univerziteta u Hong Kongu, kaže da je „glavna motivacija“ iza bilo kakvih novih pravila koja budu doneta na plenumu da se konsoliduje „Sjieva pozicija kao velikog šefa“.

Već je doneto nekoliko mera, dodao je on, uključujući zabranu „neutemeljenih kritika“.

„Samo jedna osoba u partiji ima pravo da definiše politička pravila, a to je Sji Đinping“, rekao je Lam.

Spekuliše se i da bi Sji mogao pokušti da ostane na vlasti posle 2022. godine kada mu ističe drugi mandat.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.

Povezane vesti

Vremenski podaci

Utorak
Pretežno vedro

Trenutna temperatura -5°C

Pretežno vedro

Sreda
Malo i umereno oblačno

Max: 0°C
Min: -5°C

Malo i umereno oblačno

Vremenska prognoza za 5 dana