Plenković: Sa Srbijom rešiti sva preostala pitanja Tanjug

Objavljeno: 23.10.2016. 08:47 Izmenjeno: 20.09.2017. 21:20

Hrvatski premijer Andrej Plenković je govoreći o odnosima sa Srbijom rekao, u intervjuu za Jutarnji list, da Hrvatska mora rešiti sva preostala pitanja koja su ostala otvorena od, kako je kazao, „vremena velikosrpske Miloševićeve agresije na Hrvatsku“.

„Uz pitanja zaštite manjina, nestalih, granice i drugih, posebno se ističe pitanje procesuiranja ratnih zločina i Zakona o nadležnosti državnih organa Srbije“, rekao je Plenković u prvom intervjuu od izbora za premiejra.

„Reč je o regionalnoj hibridnoj nadležnosti koju ne poznaje međunarodno komparativno kazneno pravo. Uveren sam da je to problem koji ćemo rešiti i osigurati bezbednost i slobodu kretanja hrvatskim braniteljima“, dodao je Plenković.

Upitan da komentariše to što je hrvatska predsednica Kolinda Grabar-Kitarović rekla tokom nedavne posete Briselu da je već izmenjen Dejtonski sporazum u BiH i da li misli da treba da dođe do promene koja će ovaj Dejtonski sporazum ostaviti kao deo prošlosti, Plenković je kazao da pretpostavlja da je predsednica mislila na niz promena koje se odnose na ustavnu arhitekturu BiH koje su se postupno događale u proteklih dvadesetak godina.

„Vodimo računa da je Ustav BiH jedan od aneksa Dejtonskog sporazuma. Ravnopravnost i konstitutivnost naroda se najbolje može postići sprovođenjem načela koja smo uvrstili u rezolucije Evropskog parlamenta, a to su decentralizacija, supsidijarnost, legitimna zastupljenost i federalizam. Naravno, pre svega je odgovornost na političkim strankama i institucijama u BiH da međusobnim dijalogom iznedre najbolje institucionalne promene koje odgovaraju interesima svih“, rekao je hrvatski premijer.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.

Povezane vesti

Vremenski podaci

Utorak
Pretežno vedro

Trenutna temperatura 15°C

Pretežno vedro

Sreda
Poslepodnevni pljuskovi

Max: 23°C
Min: 14°C

Poslepodnevni pljuskovi

Vremenska prognoza za 5 dana