Plenković o „velikodušnosti pobednika“ i ruci pomirenja Tanjug

Objavljeno: 05.08.2020. 11:47 Izmenjeno: 05.08.2020. 11:47

Hrvatski premijer Andrej Plenković istakao je u Kninu da je važno da Srbi ne vide u „Oluji“ samo egzodus svog naroda, već završetak rata koji je stvorio uslove za njihov povratak. Milanović poručio da su odnosi Hrvata i Srba ključni.

FOTO TANJUG/FOTO HINA/ MARIO STRMOTIC/

Plenković je, na obeležavanju „Oluje“, obraćanje počeo sa „Hrvati i Hrvatice…“, Knin je nazvao kolevkom hrvatske državnosti, a Oluju završnom operacijom kojom je onemogućena „sudbina Srebrenice“ i konačno oslobođena Hrvatska u ratu koji joj je, kaže, bio nametnut.

Plenković je rekao da Hrvatska koja je pobedila, žali zbog svih stradanja, posebno civila, ne samo Hrvata, već posebno i Srba, naglasivši da legitimno pravo na odbranu ne može biti opravdanje za zločine, a da od Srba očekuje da jasno osude zločine prema pripadnicima hrvatskog naroda.

Rekao je da su brojni ratni zločini počinjeni na osnovu velikosrpske ideologije, za koje niko nije odgovarao.

Osudio je, takođe i hrvatske ratne zločine.

„Svesni smo da je naša pobeda u Oluji bila dramatična za mnoge hrvatske Srbe, koji to povezuju sa odlaskom iz zavičaja, prisiljeni na beg od hrvatskih snaga. Činjenica je da je hrvatska država osigurala povratak svima koji hteli da se vrate, ali isto je tačno da još uvek ima poteškoća koje treba otkloniti, kako bi se srpski povratnici osećali ravnpravnima, i imali uslove za život“, rekao je on.

Ukazao je na brojne Srbe koji su sve vreme rata delili sudbinu hrvatskih državljana, i bili čak i hrvatski branitelji.

Kazao je da treba iskazati dužan pijetet prema svakoj žrtvi i hiljadama nedužinih hrvatskih žrtava, ali i prema nedužnim srpskim žrtvama, čime se ne dovodi, kako ističe, u pitanje legitimnost ili pravednost domovinskog rata, već se pokazuje velikodušnost i humanost pobednika.

„Isto to očekujemo od svih delova hrvatskog društva, kao i predstavnika Srba u Hrvatskoj koji trebaju jasno osuditi zločine nad Hrvatima. Hrvatska država i društvo trebaju ići napred, a iskreno pomirenje može se graditi samo na istini koje se temelji na činjenici i pravdi za sve žrtve. Svi zločini koji ne zastarevaju nastaviće se dalje procesuirati“, naglasio je on.

Hrvatska je, prema jegovim rečima, kao pobednica pružila ruku pomirenja i sada gradi svoju budućnost.

Ponovio je da je Oluja bila pravno legitimna, vojno neizbežna, politički potrebna.

Penzionisani general Ante Gotovina, koji je bio optužen pred Haškim tribunalom za ratne zločine, rekao je da je hrvatska vojska podignuta pod teškim okolnostima, ali da je bila spremna odbraniti svoju zemlju, okončati nametnuti rat i stvoriti pretpostavke za trajni mir.

Kazao je da je Hrvatska, kroz naučene lekcije postala snažnija, bolja, i spremna s optimizmom raditi za bolje sutra u novom poglavlju.

„Hrvatska se razvija i gradi u modernu evropsku demokratiju, socijalnu pravednu državu, koja brine o svima. Državu u kojoj svi nevini ljudi, bez obzira na različitosti, uživaju sigurnost i slobodu, jednaka prava i obaveze…Znaćemo da odgovorimo zajedništvom na sve izazove vremena pred nama“, rekao je on.

Milanović: Odnosi Hrvata i Srba ključni

Predsednik Hrvatske Zoran Milanović ocenio je, na svečanosti povodom 25 godina od vojno-policijske operacije „Oluja“ u Kninu, da su odnosi Hrvata i Srba u ovom delu Evrope ključni.

On je, u svom obraćanju, ukazao da su ti odnosi od početka, pre više od stotinu godina, bili poremećeni, da je bilo sukoba, krvoprolića, ratova, građanski rat, agresija.

„Nikako da uđemo u fazu odnosa u kojoj će preovladavati odnosi poštovanja, kao da smo opterećeni stvarima koje su posledica agresije“, naglasio je on.

Milanović je rekao da Hrvatska ima dobru volju i veru, i da želi sarađivati, raditi, poslovati, da Hrvati koji posluju u Srbiji kada dođu u probleme pred sudom budu nepristrasnno tretirani, kao što bi i Srbi u Hrvatskoj bili.

„Vreme je da uđemo u jednu novu paradigmu odnosa. Odnosi ta dva naroda u ovom delu Evrope su jako važni. Kada se prepucavamo, kako se to sada radi, drugi nas ne primećuju. Ti odnosi moraju biti bolji, i ja ću dati sve što kao predsednik mogu i smem dati, jer je zaštita hrvatskog poretka prioritet. Vidim da premijer i predsednik Sabora isto tako razmišljaju“, naglasio je on.

Govorio je i o ratnim zločinima, rekavši da je bilo „grešaka ,zločina, nisu samo ljudski loši, već su drzavu koštali“.

„Sve je posledica grešaka koje smo pravili činjenjem i nečinjenjem posle pobede. Lekcija za nas, ne za novi rat, jer ne verujem da će ga biti, ali u ljduskom smislu je da mora da pazimo u svakom trenutku da koncentracija nikada ne popušta“, kazao je on.

Milanović je istakao da je hrvatska država ispravila kasnije tu grešku.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Povezane vesti

Vremenski podaci

Četvrtak
Pretežno oblačno

Trenutna temperatura 18°C

Pretežno oblačno

Petak
Moguća kiša

Max: 18°C
Min: 13°C

Moguća kiša

Vremenska prognoza za 5 dana