Petković:Zločin u Goraždevcu simbol stradalništva Srba tanjug

Objavljeno: 13.08.2022. 11:36 Izmenjeno: 15.08.2022. 11:34

„Srbija će nastaviti da se sa tugom i poštovanjem seća svih svojih stradalih sunarodnika.

Direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju dr Petar Petković podsetio je da se navršava 19 godina od terorističkog napada u kome je, iz automatskog oružja, ubijeno dvoje, a teško ranjeno četvoro srpske dece u Goraždevcu.

„Devetnaest godina bola i tuge za ubijenom decom, ali i devetnaest godina iščekivanja da vinovnici ovog monstruoznog zločina budu pronađeni i privedeni pravdi. Deca, ubijena i ranjena dok su se kupala u Bistrici, simbol su mučeništva i stradalništva srpskog naroda na Kosovu i Metohiji, ali i zločinačkog plana za istrebljenje srpskog naroda sa prostora pokrajine, koji se nažalost, sprovodi i danas“, naveo je Petković u saopštenju.

Pored pokazatelja da zlo ne spava, direktor Kancelarije za KiM naglašava da posebno zabrinjava činjenica da su se ubistva srpske dece u Goraždevcu dogodila nakon dolaska međunarodne misije na Kosovo i Metohiju, u čijoj je nadležnosti zaštita ljudskih života, kažnjavanje zločina i uvođenje vladavine prava.

„I pored obećanja predstavnika UNMIK-a da će “prevrnuti svaki kamen“ da pronađu ubice, 2010. godine slučaj je bio zatvoren, jer istraga nije dovela ni do kakvih rezultata. Kao uvek do sada, kada su zločini nad srpskim narodom na KiM u pitanju, zločinci su ostali bezimeni i nekažnjeni“, naveo je Petković.

Bez obzira na godine koje su prošle, istakao je on, očekujem da će počinioci zločina nad decom u Goraždevcu, ali i ubice žetelaca u Starom Grackom, porodice Stolić u Obiliću i putnika autobusa „Niš ekspresa“ kod Podujeva, biti pronađeni i izvedeni pred lice pravde, jer bi to bio jedan od dokaza da je vreme ideologija mržnje i zla iza nas.

„Srbija će nastaviti da se sa tugom i poštovanjem seća svih svojih stradalih sunarodnika, ali isto tako nikada više neće biti toliko slaba i bespomoćna, da bi oni koji nas mrze mogli da pomisle da im je dozvoljeno da ponovo, nekažnjeno i bez posledica, mogu napasti bilo kog našeg sunarodnika u pokrajini“, kazao je Petković.

„Zato, još jednom danas želim da naglasim da su istina i pravda za sve žrtve masovnih i organizovanih zločina nad Srbima na Kosovu i Metohiji, jedini put ka normalizaciji odnosa i izgradnji međusobnog poverenja, a dijalog jedino sredstvo za rešavanje svih problema u pokrajini“, naveo je direktor Kancelarije za KiM.

U oružanom napadu na više od pedesetoro srpske dece koja su se kupala u reci Bistrici, 13. avgusta 2003. godine ubijeni su Pantelija Dakić (12) i Ivan Jovović (19), dok su teško ranjeni Ðorđe Ugrenović (20), Bogdan Bukumirić (14), Marko Bogićević (12) i Dragana Srbljak (13).

Pomen u Gorazdevcu povodom godišnjice ubistva srpskih dečaka

Pomenom u crkvi Rođenja presvete Bogorodice u Goraždevcu obeleženo je 19 godina od ubistva srpskih dečaka Ivana Jovovića i Pante Dakića.

Pomenu, kome je prisustvovalao više destina ljudi, služio je vikarni episkop novobrdski Ilarion, koji je tokom besede kazao da tuga zbog stradanja dece ostaje u dubini duše, prenosi Kosovo onlajn.

„Ovaj svet je pun rana. Tajnu bezakonja dela u ovom svetu, ne smemo da zaboravimo. Vaš opstank na vašem mestu strašnom, na stratištu, jeste velika pobeda, i tu treba da ostanete dosledni našem prizivu, dostojni naših predaka, da zaista postojimo na mestu strašnom“, poručio je Ilarion.

On je dodao da su se okupili zbog dece koja su u vreme dok je najveće zlo trijumfovalo i nepravda, zbog dece koja su imala snage da se raduju životu, pritisnuta uza zid, u neki ćošak postojanja.

„Ta deca nisu odustala od svoje radosti, igre, od svoje reke, da se na toj reci raduju. To je hrišćanska pobeda, pobeda jevandelja, pobeda vere u jevandelje. I zato neka nam osmeh Pantov, i stamenitost Ivanova budu putokaz, neka njihov primer gori pred nama, kao što gore ove sveće. Nije slučajno da se ovaj običaj odomaćio, da nosimo sveće, uspomenu na ova dva nova mučenika, koja su stradala radi životne radosti, nisu pristali da se zagleđu u zlo, da čame u depresiji, već su se radovali životu“, kazao je Ilarion.

Obeležavanju godišnjice prisustvovao je i zamenik direktora Kancelarije za Kosovo i Metohiju Borislav Tajić.

„Ovde smo zajedno u znak sećanja na nevinu stradalu decu, žrtve strašnog zločina. Ovde smo u znak saučešća, u bolu žitelja Goraždevca, na čiju su decu teroristi kukavički otvorili vatru. Oni su simbol muceništva i stradalništva srpskog naroda na KiM. Simbol nepojmljive ideologije mržnje, prava na život i integritet“, kazao je Tajić.

Otac Pante Dakića, Milosav, kazao je da prošlo 19 godina, i da ne može od ubica da očekuje da pronađu krivce.

„Ali se nadam da ce država Srbija i predsednik da se više zalažu. Naša situacija je nikakva, živimo kao jaganjci među vukovima, život je vrlo težak“, kazao je Dakić.

Albanski ekstremisti su rafalom iz automatskog oružja 13. avgusta, 2003. godine pucali na grupu od osamdesetak dece, koja su se kupala na Bistrici i tom prilikom ubili Panteliju Dakića (12) i Ivana Jovovića (19) i teško ranili Marka Bogićevića (12), Draganu Srbljak (13), Bogdana Bukumirića (14) i Ðorđa Ugrenovića (20).

Počinioci zločina nisu pronađeni, a Euleks je i zvanicno prekinuo istragu.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.

Povezane vesti

Vremenski podaci

Sreda
Pretežno vedro

Trenutna temperatura 32°C

Pretežno vedro

Četvrtak
Sunčano

Max: 34°C
Min: 22°C

Sunčano

Vremenska prognoza za 5 dana