Petković:Za Srbiju neprihvatljivo članstvo tzv. Kosova u UN tanjug

Objavljeno: 10.10.2022. 10:17 Izmenjeno: 11.10.2022. 12:31

„Kao što smo se izborili za lične karte, nadam se da će doći i do rešenja za tablice, ali ja ga sada ne vidim jer Kurti odvija svako rešenje“, rekao je Petković.

Direktor Kancelarije za KiM Petar Petković izjavio je da je za Srbiju neprihvatljivo članstvo tzv. Kosova u Ujedinjene nacije.

„Očekuje nas teška borba, pritisci će se povećavati, ali je naše da se borimo i izborimo za poštovanje međunarodnog prava“, rekao je Petković na TV Pink.

On je rekao da je poznato kako radi Zapad i da malim koracima pokušavaju da nas anesteziraju i dovedu do politike svršenog čina, odnosno „sve je gotovo, vaše je samo da priznate Kosovo“.

„Do 2012. godine Zapad je navikao da se tako odnosi prema našim političarima i očekivao je da izvrši pritisak i na Aleksandra Vučića i da ga slomi, ali je Vučić naš odgovor dao i u Skupštini Srbije i u mnogim prilikama, da dok je on predsednik priznanje Kosova ne dolazi u obzir“, rekao je Petković.

Petković je rekao da je predsednik Vučić dobro predvideo da će se pritisci na Srbiju povećavati, dodajući da je Srbiji utoliko teže jer i Zapad, ali i Vladimir Putin koriste KiM kao argumet.

Zapad traži poštovanje integriteta Ukrajine, a taj princip su pogazili na primeru Srbije, dok Putin koristi argumente koje su predstavnici Zapada koristili kada su govorili zbog čega Kosovo treba da se otcepi.

„U toj situaciji Zapad bi sada takvu vrstu argumenata da oduzme Putinu i da sebi olakša, te da nateraju Srbiju da prizna Kosovo i da njihovi argumenti u odnosu na Putina budu ispravni“, objasnio je Petković i dodao da Srbiji nije nimalo lako jer je kolateralna šteta sukoba najmoćnijih država na svetu.

Petković je poručio da bez obzira na težinu problema Srbija mora da se bori mudro i da sačuva mir i stabilnost.

Direktor kancelarije za KiM kaže da ova vlast delima pokazuje kako se bori za KiM, podsetivši da je do 2012. godine preko 100 država priznalo samoproglašenu nezavisnost, dok je u prethodnih 10 godina 18 država povuklo priznanje, a ima ih još osam, čime ćemo imati većinu u UN.

Prema njegovim rečima, Priština svakog dana politikom mržnje prema svemu što je srpsko pokušava da destabilizuje sever KiM, a kao primer je naveo „otimanje zemlje za ekpropijaciju na koju nemaju pravo kako bi gradili policijske baze“.

On je dodao da se institucionalno nasilje na KiM dešava svakog dana i da premijer privremenih prištinskih institucija Aljbin Kurti, govoreći o demokratiji na KiM, poziva na rat.

„Nažalost, to ne govori samo Kurti zato mi moramo da čuvamo mir“, rekao je on.

Komentarišći proglas više stranaka i pojedinaca, među kojima su Srpski pokret Dveri, koalicija NADA, Narodna stranka, Zavetnici u kojem se poziva da se KiM vrati u ustavno-pravni sistem Srbije, Petković je upitao potpisnike zašto ne kažu da to znači slanje naših momaka na KiM da ratuju?

Petković je rekao i da su samo dva vlasnika automobila na severu KiM preregistrovala svoje vozilo, ističući da Srbi na severu neće dokumenta tzv. kurtijeve države, te da se osećaju kao građani Srbije.

„Kao što smo se izborili za lične karte, nadam se da će doći i do rešenja za tablice, ali ja ga sada ne vidim jer Kurti odvija svako rešenje“, rekao je Petković.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.

Povezane vesti

Vremenski podaci

Četvrtak
Pretežno vedro

Trenutna temperatura 32°C

Pretežno vedro

Petak
Sunčano

Max: 34°C
Min: 22°C

Sunčano

Vremenska prognoza za 5 dana