Petković:Vučić u GS UN rekao istinu celom svetu tanjug

Objavljeno: 22.09.2022. 12:18 Izmenjeno: 23.09.2022. 10:17

Vučić je rekao da Srbija traži jasan odgovor na pitanje: u čemu je razlika između suvereniteta i teritorijalnog integriteta Ukrajine i suvereniteta i teritorijalnog integriteta Srbije, koji je grubo narušen.

Direktor Kancelarije za KiM Petar Petković poručio je  da je govor predsednika Srbije Aleksandra Vučića na Generalnoj skupštini UN pokazao kako se brane nacionalni interesi, kao i istina, koju je, kaže, hrabro celom svetu rekao u lice.

„Ostaće zapisano ko je u najtežim vremenima snažno branio međunarodno pravo i teritorijalni integritet i suverenitet Srbije, posebno KiM i naš narod u pokrajini“, napisao je Petković na Tviteru.

Vučić je u toku  obraćanja na debati svetskih lidera u Generalnoj skupštini UN, između ostalog, rekao da nažalost tu niko nikog ne sluša i ne teži stvarnim dogovorima i rešavanju problema, već skoro svi vode računa samo o svojim interesima, neretko gazeći principe međunarodnog prava i Povelju UN.

Vučić je rekao da Srbija traži jasan odgovor na pitanje: u čemu je razlika između suvereniteta i teritorijalnog integriteta Ukrajine i suvereniteta i teritorijalnog integriteta Srbije, koji je grubo narušen.

Kancelarija:Incident u Peći nastavak pritiska na Srbe

Kancelarija za Kosovo i Metohiju najoštrije je osudila incident u kome su dva mladića albanske nacionalnosti iz Peći pratili Slavicu Trbušić i ostale članove Udruženja žitelja Planjana iz Prizrena i na autobus, kojim su se dovezli u Peć, zakačili kosovsku zastavu.

Kancelarija u saopstenju navodi da je slučaj prijavljen policiji i poziva bezbednosne strukture u Prištini da pronađu i privedu pravdi izgrednike koji su ugrožavali slobodu kretanja Srba iz Planjana.

„Očigledno je da se radi o nastavku organizovanog pritiska na Srbe, koji ima za cilj da izazove nemir, strah i nesigurnost kod srpskog stanovništva na Kosovu i Metohiji“, navodi se u saopštenju.

Iz Kancelarije ukazuju da dok predsednik Aleksandar Vučić i Vlada Srbije ulažu maksimalne napore da u se našoj južnoj pokrajini očuva mir i stvore uslovi za zajednički život i međusobno poverenje između Srba i Albanaca, ugrožavanje sloboda srpskog naroda je svakodnevno.

„Sve to izaziva zabrinutost i strepnju, ali i sumnju da se radi o nastojanjima da se Srbi onespokoje i isprovociraju, kako bi se dobio alibi za neku opasniju akciju protiv srpskog stanovništva na Kosovu i Metohiji“, ističe se u saopštenju.

Iz Kancelarije navode da će Vlada Srbije istrajati u nastojanjima da se na Kosovu i Metohiji očuva mir i uspostavi sigurnost i bezbednost za sve građane, uprkos pretnjama i provokacijama koje sada već svakodnevno dolaze iz Prištine, ali će isto tako istarajati i u nameri da zaštiti svoje sunarodnike i da im obezbedi normalan život.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.

Povezane vesti

Vremenski podaci

Sreda
Vedro

Trenutna temperatura 15°C

Vedro

Četvrtak
Malo i umereno oblačno

Max: 22°C
Min: 10°C

Malo i umereno oblačno

Vremenska prognoza za 5 dana