Petković:U Svetom Savi sabrana sva vremena, to se najneposrednije oseća na KiM tanjug

Objavljeno: 27.01.2023. 10:24 Izmenjeno: 31.01.2023. 11:05

Sveti Sava neka prosveti naša srca i razum i neka nas blagoslovi verom, mirom i slogom“, naveo je Petković u čestitki povodom Savindana.

Direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju Petar Petković čestitao je Savindan svim učenicima na Kosovu i Metohiji, koji Svetog Savu obeležavaju kao školsku slavu, kao i svim pravoslavnim vernicima. Petković je u čestitki istakao da srpski narod nema veću ličnost i većeg prosvetitelja i da sve što je potrebno jednom narodu, pre svega svest o sebi, potiče od Svetog Save. „Sve što je potrebno jednoj državi, Sveti Sava je gradio i izgradio“, istakao je Petković, saopštila je Kancelarija za Kosovo i Metohiju. Ukazao je da se doba srednjovekovne Srbije s razlogom označava kao zlatni period srpske istorije, a da nam je svetorodna dinastija Nemanjića, kao svedočanstvo svoje moći, ostavila Đurđeve Stupove, Gračanicu, Bogorodicu Ljevišku, Visoke Dečane, Pećku Patrijaršiju i mnoge svetinje sve do Hilandara, ali i poeziju i slikarstvo, koje su i danas ikone naše duhovnosti i samosvesti. „A iznad svega navedenog ostavili su nam Nemanjići živo predanje Svetoga Save, kao zavet koji je on utkao u srpski narodni duh i identitet“, naveo je Petković. Podsetio je da je Sveti Sava naš prvi verski poglavar, prvi državnik, prvi prosvetitelj, diplomata, lekar, zakonopisac… utemeljitelj naše duhovne istorije i neprekidne svesti o srpskoj državi, koja je zapisana u predanju i knjigama starostavnim. Petković je ukazao da je načela pravde, prava, slobode, mudrosti i ljubavi Sveti Sava ugradio u temelje srpske države, a da je njegova politička filozofija objedinila kasnije ono najbolje i najlepše u srpskoj državnoj tradiciji. „Sveti Sava je vekovima i naš duhovni stožer koji je objedinjavao Srbe u jednu duhovnu celinu, pa tako i danas ovaj naš svetitelj ima apostolsku misiju da objedini rasuto, da prosvetli i pomiri zavađeno i da uzdigne naše duhovne i nacionalne vrednosti“, naglasio je Petković. Prema njegovim rečima, danas su u Svetom Savi sabrana sva vremena, povezani vekovi, ukrštene naše istorijske sudbine i sva naša pokolenja, što se u ovim vremenima zasigurno najneposrednije oseća na Kosovu i Metohiji. Petković je naveo da je zato i misija Kancelarije za Kosovo i Metohiju da obnavlja i gradi škole, kulturne centre i obrazovne ustanove u pokrajini, da stvara uslove i ulaže u savremeno i kvalitetno obrazovanje budućih naraštaja, jer ćemo samo tako ostati na istinskom putu svetosavlja. „Neka svetosavlje i nadalje bude duhovna sila koja će nas sabirati oko naše istorije, kulture i identiteta, a Sveti Sava neka prosveti naša srca i razum i neka nas blagoslovi verom, mirom i slogom“, naveo je Petković u čestitki povodom Savindana.

Direktor Kancelarije za KiM Petar Petković kaže da je „u patološkoj mržnji prema svakom postignutom sporazumu i dogovoru sa Beogradom“ Aljbin Kurti počeo da se obračunava i sa američkim izaslanikom za Zapadni Balkan, a zbog njegovog insistiranja na formiranju Zajednice srpskih opština. „Nepozivanjem na diskusiju o formiranju ZSO, Kurti je dobio najjasniju poruku do sada da niko nema razumevanja za one koji gaze i ruše sporazume. U svojoj uvređenosti Kurti nije primetio kako sam sebi skače u usta, pa prvo kaže da nema hijerarhije sporazuma, već hronološkog redosleda, čime je dao ključni argument za formiranje ZSO na koji ga obavezuje prvih šest tačaka Briselskog sporazuma“, kaže Petković. Kurti je time priznao i da je na njemu i vlastima u Prištini da prvo ispune svoj deo obaveza na koji Srbi čekaju isuviše dugo, navodi Petković, te napominje da kad je reč o hronologiji Kurti dobro zna da je ZSO dogovorena pre deset godina, pa je, primećuje, ta obaveza Prištine odavno trebalo da bude ispunjena. „Nije Briselski sporazum Kurtijeva prćija da njim raspolaže po svom nahođenju, jer potpisi i obaveze u sporazumu obavezuju sve. To je lekcija koju će Kurti morati da nauči“, poručio je Petković.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.

Povezane vesti

Vremenski podaci

Nedelja
-

Trenutna temperatura 22°C

-

Ponedeljak
Pretežno sunčano

Max: 29°C
Min: 19°C

Pretežno sunčano

Vremenska prognoza za 5 dana