Petkoviću ponovo zabranjena poseta KiM tanjug

Objavljeno: 12.10.2022. 10:12 Izmenjeno: 13.10.2022. 16:26

O ovom brutalnom kršenju sporazuma, ali i uskraćivanji verskih sloboda, Kancelarija za KiM obavestiće zvanični Brisel.

foto tanjug

 

Direktoru Kancelarije za Kosovo i Metohiju Petru Petkoviću vlasti privremenih institucija samouprave u Prištini zabranile su da poseti pokrajinu i prisustvuje ustoličenju patrijarha srpskog gospodina Porfirija u Pećkoj Patrijaršiji.

„Ovo je deseti put da vlasti u Prištini na čelu sa Aljbinom Kurtijem demonstriraju silu i samovolju i zabranjuju Petkoviću da poseti južnu srpsku pokrajinu. Reč je o brutalnom kršenju sporazuma, kako onog i slobodi kretanja, tako i sporazuma o zvaničnim posetama kojim se predviđa pojednostavljena procedura za posetu KiM glavnog pregovarača za dijalog sa Prištinom“, navedeno je u saopštenju.

Kancelarija za Kosovo i Metohiju ističe da je Petković uredno, poštujući apsolutno sve postignute sporazume i dogovore, najavio svoju posetu i prisustvo na slavi manastira Pećka Patrijaršija – Pokrov Presvete Bogorodice, kada će u tron arhiepiskopa pećkih biti uveden patrijarh Porfirije, što je od neprocenjivog značaja za verujući srpski narod na Kosovu i Metohiji.

Pre toga, Petković je u četvrtak planirao da u Gornjem Kuscu prisustvuje manifestaciji „Moravski dani“.

Međutim, vlasti u Prištini su zabranile posetu Petkoviću i time pogazile sve dogovore i sporazume i pokazale da za njih ni evropske tekovine, ni postignuti dogovori, ni proces normalizacije odnosa nemaju apsolutno nikakakav značaj, već se samo zalažu za krize i tenzije.

O ovom brutalnom kršenju sporazuma, ali i uskraćivanji verskih sloboda, Kancelarija za KiM obavestiće zvanični Brisel, kao garanta poštovanja sporazuma, ali i ostale međunarodne faktore koji se svojski upiru da takozvano Kosovo predstave kao oazu demokratije, dok je u praksi na delu kršenje sporazuma, demonstracija sile, uz kršenje osnovnih ljudskih prava Srba koji na KiM žive, istaknuto je u saopštenju.

Petković: Kurtija ne zanima normalizacija odnosa

Direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju Petar Petković rekao je  da premijera privremenih prištinskih institucija Aljbina Kurtija ne zanima nikakva normalizacija odnosa.

„Upravo je moj pomoćnik Ivan Vujić vraćen s Jarinja i zabranjen mu je ulaz na KiM. On je krenuo u Veliku Hoču na obeležavanje Miholjdana. Opet Aljbin Kurti zabranjuje posete koje su religijskog karaktera i pokazuje svoje pravo lice – onemogućava verske slobode i slobodu kretanja“, naveo je Petković na Tviteru.

On je dodao da, prema sporazumu o zvaničnim posetama postignutom u Briselu, njegovi pomoćnici nisu u obavezi da svoje posete najave Prištini.

„Još jednom je Kurti pokazao da ga nikakva normalizacija odnosa ne zanima i da gazi sve evropske vrednosti“, naglasio je Petković.

Danas je iz Kancelarije za KiM saopšteno da su Petkoviću vlasti privremenih institucija samouprave u Prištini zabranile su da poseti pokrajinu i prisustvuje ustoličenju patrijarha srpskog gospodina Porfirija u Pećkoj Patrijaršiji.

Petković: Najskandaloznija zabrana ulaska na KiM do sada

Direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju Petar Petković izjavio je da mu je Priština deset puta zabranila ulazak u južnu srpsku pokrajinu, iako je svaki put uredno i na vreme poslao najavu, ali da je poslednja zabrana najskandaloznija, zato što je razlog njegove posete prisustvo na slavi Pokrova Svete Bogorodice u Pećkoj patrijaršiji i na ustaličenju patrijarha Porfirija.

Petković je rekao da se u mejlu iz Prištine u kojem mu se zabranjuje ulazak na KiM ne navodi ni jedan razlog zabrane, te da je reč o, kako je ocenio, čistoj samovolji Aljbina Kurtija koji na taj način pokušava da mu zabrani ne samo slobodu kretanja već zadire i u njegovo pravo na verske slobode.

„Neće Aljbin Kurti uspeti da spreči da izabrani srpski narod bude prisutan u Pećkoj patrijaršiji i dostojanstveno dočeka svoga patrijarha. Niti će Aljbin Kurti pokušati da destabilizuje situaciju na KiM i time dovede u pitanje sam čin ustoličenja, jer poruke patrijarha srpskog, kao i sve naše poruke su poruke mira i suživota i u pravcu normalizacije odnosa Beograda i Prištine, a jedini koji pokušava da remeti mir i dovede u pitanje opstanak srpskog naroda na KiM jeste Aljbin Kurti“, poručio je Petković.

On u izjavi za Tanjug i TV Most ocenio da nije naveden razlog zabrane da ne bi napisali da mu zabranjuju odlazak na liturgiju.

„Zabranjuju mi odlazak u manastir Pećka patrijaršija, zabranjuju mi da budem prisutan sa svojim narodom, gotovo kao što svakodnevno Priština zabranjuje mnogo toga našem narodu na KiM. Da ne govorim da gotovo svakodnevno nam skrnave i hramove i grobove, hoće da nam zatvaraju i manastire i crkve, i to je pravo lice Aljbina Kurtija“, istakao je direktor Kancelarije za KiM.

On kaže da je danas čuo izjavu prištinskog ministra kulture da se po svaku cenu mora obnoviti kuća nacističkog saradnika Džafera Deve, i pita da li su to te vrednosti koje promoviše tzv. Kosovo koje za sebe kaže da je demokratija.

„Neka se dobro zamisle oni na Zapadu koji podržavaju tzv. Kosovo i njihov zahtev za čalanstvu u Savetu Evrope, o čemu se zapravo ovde radi“, poručio je Petković.

Ipak, on ističe da je najznačajnije i najvažnije što će se dogoditi sam čin ustoličenja srpskog patrijarha, jer je to, kaže, privorazredni događaj za život Srpske pravoslavne crkve, ali i istorijski važan događaj za srpski narod u celini.

„Zato očekujem da će taj događaj proći u miru i na dostojanstven način, onako kako to zaslužuje taj sveti događaj. Naša lepotica Pećka patrijaršija čuva pod svojim svodom najsvetiji tron naslednika Svetoga Save i uvođenje u tron patrijarha srpskog jeste nešto što je najdublji i najbliži način povezano sa pitanjem našeg identiteta“, istakao je Petković.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.

Povezane vesti

Vremenski podaci

Ponedeljak
Pretežno oblačno

Trenutna temperatura 5°C

Pretežno oblačno

Utorak
Pretežno sunčano

Max: 12°C
Min: 5°C

Pretežno sunčano

Vremenska prognoza za 5 dana