Petkovic:Temelji srpske državnosti bili i danas su na KiM Tanjug

Objavljeno: 15.02.2022. 11:20 Izmenjeno: 16.02.2022. 11:28

On je ukazao da su ti događaji prevazišli nacionalne okvire i dobili su svoje epsko obličje

Direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju Petar Petković čestitao je  u ime Kancelarije i u svoje ime svim građanima Srbije, posebno srpskom narodu na Kosovu i Metohiji, Dan državnosti i veliki pravoslavni praznik Sretenje.

„U Sretenju, srele su se dve Srbije, ona stara, koja je težila da se oslobodi turskog jarma i ona druga, savremena, građanska, koja se trudila da se približi uređenim evropskim zemljama. To je jedan od najsvetijih dana u našoj istoriji, dan kada je Prvim srpskim ustankom 1804. godine započela borba za nacionalno oslobođenje od Turaka, a 1835. donet Ustav Knjaževstva Srbije, kojim su postavljeni temelji moderne srpske države“, naveo je Petković, saopšteno je iz Kancelarije.

„Zato je veza Sretenja sa istorijom naše države izuzetno jaka, a sasvim sigurno, najjača je na Kosovu i Metohiji, gde smo definisani kao državotvorni i politički narod“, napominje Petković.

On ocenjuje da je Karađorđeva ustanička Srbija mogla je nastati zahvaljujući upravo toj i takvoj, vekovima čuvanoj državotvornoj svesti i snažnim temeljima nekada moćne države, koje su postavili vladari iz loze Nemanjića i na koje je nadzidana nova državna građevina, čiji su temelji bili, a i danas su na Kosovu i Metohiji.

„I zato smo mi u obavezi da slobodu i državu, koje su tekovine naših slavnih predaka sačuvamo u miru, oslanjajući se pre svega na ljudske, kulturne i državotvorne vrednosti koje naš narod nosi u sebi. Čuvajući naš jezik, pismo i naše svetinje, štiteći naše nacionalne i političke ideale, živeći slobodarski, nastavićemo da se borimo za snažnu, modernu i u svetu uvaženu državu“, poručio je Petković.

„Sećajući se sa ponosom naše slavne istorije i slavnih predaka, želim vam srećan praznik“, naveo je Petković.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.

Povezane vesti

Vremenski podaci

Utorak
Delimično oblačno

Trenutna temperatura 5°C

Delimično oblačno

Sreda
Promenljivo oblačno

Max: 7°C
Min: 2°C

Promenljivo oblačno

Vremenska prognoza za 5 dana