Petković:Priština odnose sa Beogradom dovela do tačke ključanja tanjug

Objavljeno: 30.06.2022. 13:01 Izmenjeno: 02.07.2022. 10:07

Nakon jučerašnjih događaja, Priština je dijalog dovela do ruba provalije i sve je izvesnije da su postignuti sporazumi u Briselu potpuno obesmišljeni, konstatovao je direktor Petar Petković.

foto Kancelarija za KiM

 

Direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju dr Petar Petković sastao se sa specijalnim predstavnikom Evropske unije za dijalog Beograda i Prištine i druga regionalna pitanja Zapadnog Balkana, Miroslavom Lajčakom.

Petković je Lajčaku vrlo otvoreno preneo stav Beograda po pitanju najnovije situacije na Kosovu i Metohiji, izazvane jučerašnjim jednostranim odlukama Privremenih institucija u Prištini, u vezi sa srpskim registarskim oznakama i ličnim kartama.

Direktor Kancelarije za KiM je istakao da je nedavno usvajanja Mape puta za primenu sporazuma o energetici probudilo očekivanja da se radi o velikom koraku, koji otvara mogućnost da se konačno započne sa implementacijom ostalih sporazuma, pre svega sa aktivnostima za formiranje Zajednice srpskih opština.

Umesto toga, dobili smo novu krizu koju je direktno prouzrokovala Priština i koja može imati nesagledive posledice po mir i stabilnost celog regiona, upozorio je Petković.

Posebnu zabrinust Beograda izaziva nereagovanje međunarodne zajednice, koja nemo posmatra poteze albanskih političara, koji vode ka destabilizaciji prilika na terenu i opasnosti od izbijanja sukoba, koje Priština očigledno želi, primetio je Petković.

Ono što je jasno to je da Srbi sa Kosova i Metohije neće dozvoliti da budu proganjani, ubijani, naprotiv, danas su odlučniji više nego ikada pre, da neće trpeti da Priština nad njima sprovodi institucionalno nasilje. Najnovijim potezima, Priština je odnose sa Beogradom dovela do tačke ključanja, zaključio je direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju dr Petar Petković.

Na kraju razgovora, Petković je podsetio da je Beograd dosledno opredeljen za mirno rešavanje nesuglasica u regionu i stvaranje prostora za intenziviranje ekonomske saradnje i slobodan protok ljudi, robe, kapitala i usluga i da će taj stav zadržati i dalje, ali da je izvesno da je Priština izabrala drugi i drugačiji put.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.

Povezane vesti

Vremenski podaci

Subota
Pretežno vedro

Trenutna temperatura 32°C

Pretežno vedro

Nedelja
Sunčano

Max: 34°C
Min: 22°C

Sunčano

Vremenska prognoza za 5 dana