Petković:Kurtijev šou osmišljen da natera Beograd na reakciju Tanjug

Objavljeno: 20.07.2021. 12:17 Izmenjeno: 21.07.2021. 12:26

Direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju Petar Petković izjavio da je „politički šou“ Aljbina Kurtija u Briselu osmišljen da se srpska strana natera na reakciju, ali da je delegacija Beograda na čelu sa predsednikom Aleksandrom Vučićem pokazala punu posvećenost dijalogu i normalizaciji odnosa sa Prištinom.

Petković je rekao za RTS da je predsednik Vučić od početka političkog procesa u dijalogu razgovarao sa Hašimom Tačijem, Avdulahom Hotijem, Isom Mustafom, ali da su razgovori sa Kurtijem “čudo neviđeno“.

Kako kaže, pripreme za jučerašnji sastanak počele su na tehničkom dijalogu održanom 7. jula, kada su obe strane od EU dobile nacrt sa tri tačke oko koje treba da se usaglase.

“U tim tačkama nema ništa sporno i jasno je da, ko to odbija, odbija da uopšte razgovara i da ne misli o miru i ne želi da ide u pravcu normalizacije odnosa“, rekao je Petković.

Naveo je da je EU u tom nacrtu predložila da se intenziviraju zajednički napori da se pronađu preostala nestala lica, a da je druga tačka da se obe strane uzdrže od radnji koje imaju potencijal da destabilizuju situaciju na terenu.

“To je veoma važna tačka, posebno za nas, zbog povećanog broja incidenata na prostoru KiM“, naglasio je Petković.

Naveo je da se Kurti saglasio samo sa trećom tačkom – da se redovno održavaju sastanci glavnih pregovarača uz posredovanje EU na kojima će se pripremati sastanci na visokom političkom nivou, a da prve dve nije želeo da razmatra insistirajući na nekakvom suočavanju sa prošlošću i na priči o nekakava tri genocida.

Kako kaže, na sve provokacije i uvrede, predsednik Vučić je argumentovano i smireno odgovarao,a cilj političkog šoua Aljbina Kurtija bio je da se natera srpska strana na reakciju.

“Bilo je trenutaka kad smo mogli da ustanemo i odemo, ali mi smo ostali, predsednik Vučić je ostao i pokazao punu posvećenost Beograda dijalogu i normalizaciji odnosa sa Prištinom“, naveo je Petković.

Preneo je da su Lajčak i Borel u više navrata pokušavali da vrate Kurtija u tok dijaloga, ali da je premijer prišstinskih institucija “mahao“ knjigama Nataše Kandić i govorio o tri navodna genocida koje su Srbi počinili nad Albancima.

“Borel nije mogao da razume o čemu priča Kurti, i rekao je manite se prošlosti, okrenimo se budućnosti“, preneo je Petković.

Dodao je da ne zna da li Kurti sam stoji iza takvog ponašanja, ali da će se Beograd boriti za srpski narod na KiM naglasivši da očekuje od međunarodne zajednice da uvidi težinu problema i užasnu situaciju u kojoj se nalazimo, a za koju, kako kaže, nije kriva srpska strana.

“Borelj je jasno video na kojoj strani je krivac, oni su dužni da izvrše pritisak na Prištinu kako bi se sačuvali mir i bezbednost na KiM“, zaključio je Petković.

 

Petković sa Harčenkom:Posle Brisela zabrinutiji za situaciju

Direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju Petar Petković rekao je danas u razgovoru sa ambasadorom Rusije Aleksandrom Bocan-Harčenkom da je Beograd posle poslednjeg sastanka u Briselu zabrinutiji za situaciju na teritoriji KiM i kako da sačuva mir i stabilnost.

Petković je upoznao ambasadora sa jučerašnjom rundom dijaloga Beograda i Prištine, kao i sa političko-bezbednosnom situacijom na Kosovu i Metohiji.

Istakao je da je Priština pokazala krajnju neodgovornost time što je odbila da se saglasi sa ključne dve tačke nacrta EU, koje se odnose na intenziviranje napora za pronalaženje preostalih nestalih lica kao i uzdržavanje od jednostranih radnji koje bi vodile ka destabilizaciji situacije na terenu, saopštila je Kancelarija za KiM.

„Svi napori Aljbina Kurtija vodili su ka opstrukciji razgovora i bili su usmereni na provociranje srpske strane da prekine pregovore, ali je Beograd i ovoga puta pokazao odgovornost i opredeljenost za dijlaog i dogovor“, konstatovao je Petković.

Petković je istakao da se problemi sa kojima se srpski narod u pokrajini suočava, svakodnevno umnožavaju, podsetivši na nedavni napad na trinaestogodišnjeg dečaka Nikolu Perića i na šezdesetsedmogodišnjeg Ranka Bacića, koji je došao na Kosovo i Metohiju da prikupi potrebna dokumenta za povratak, kao i na nedaće sa kojima se suočava Dragica Gašić, jedina Srpkinja, povratnica u Ðakovicu.

Listu, sa osamdeset incidenata, načinjenih od početka ove godine i usmerenih ka srpskom stanovništvu u pokrajini, predsednik Vučić je predao predastavnicima EU, rekao je Petković.

„Više je nego očigledno da Priština ne želi da rešava suštinske probleme“, podvukao je direktor Kancelarije za KiM.

Beograd će, prema Petkovićevim rečima, ostati dosledno opredeljen za nastavak dijaloga, jer je to jedini razuman i delotvoran način rešavanja nesuglasica.

On je ukazao da je pri tome neophodno da Priština prestane da obezvređuje dosadašnje rezultate briselskog sporazuma, pre svega u delu koji se odnosi na formiranje Zajednice srpskih opština i da insistira na navodnom genocidu, već da se konačno založi za ozbiljno rešavanje otvorenih pitanja i pronalažanje trajnog, kompromisnog rešenja.

Petković je, uz zahvalnost ruskom ambasadoru na dosadašnjoj podršci njegove zemlje teritorijalnom integritetu i suverenitetu Srbije, istakao da Srbija, boreći se za svoje državne i nacionalne interese, ostaje dosledan prijatelj Rusije i računa na prijateljstvo i pomoć zvanične Moskve u toj borbi.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Povezane vesti

Vremenski podaci

Sreda
Pretežno vedro

Trenutna temperatura 32°C

Pretežno vedro

Četvrtak
Pretežno sunčano

Max: 32°C
Min: 20°C

Pretežno sunčano

Vremenska prognoza za 5 dana