Petković:Kurti lažima želi da sa sebe skine odgovornost tanjug

Objavljeno: 29.07.2022. 11:19 Izmenjeno: 30.07.2022. 11:59

Svoju posvećenost dijalogu Kurti bi lako mogao da pokaže tako što bi primenio Prvi briselski sporazum i formirao Zajednicu srpskih opština, onako kako je u prvih šest tačaka tog dokumenta precizirano, kaže direktor Kancelarije za KiM.

Direktor Kancelarija za KiM Petar Petković kaze da je notorna i lako proverljiva laž koju je na račun predsednika Srbije Aleksandra Vučića izrekao Aljbin Kurti da Beograd navodno sabotira dijalog.

„Takav scenario postoji samo i isključivo u glavi i snoviđenjima Aljbina Kurtija koji se zbog svojih laži lako kvalifikovao za titulu barona Minhauzena“, kaže Petković i tvrdi da je Beograd čvrsto i nedvosmisleno opredeljen za dijalog i normalizaciju odnosa sa Prištinom koju želi da postigne za pregovaračkim stolom.

Kaze i da se svakom pozivu za dijalog i razgovor o normalizaciji odnosa Beograd uvek odazivao i dodaje da dok Kurti opsesivno napada predsednika Vučića istovremeno se trudi da jednostranim, neutemeljenim i protivpravnim akcijama izazove novu krizu i destabilizaciju prilika na prostoru Kosova i Metohije.

„Kakve je i da li je pozive Kurti primio, to nije na nama da analiziramo, već da se fokusiramo da u izazovnim i teškim vremenima koje generišu jednostrane akcije Prištine sačuvamo mir i stabilnost kao najveće svetinje i tome je predsednik Vučić nepokolebljivo posvećen. Nema sumnje da Vučićeva politika ekonomskog prosperiteta, napretka koji se ogleda u sve većim platama i penzijama, novim autoputevima, bolnicama i mostovima predstavlja trn u oku mnogih koji ga zbog toga kleveću“, naveo je Petković.

Svoju posvećenost dijalogu Kurti bi lako mogao da pokaže tako što bi primenio Prvi briselski sporazum i formirao Zajednicu srpskih opština, onako kako je u prvih šest tačaka tog dokumenta precizirano, kaže direktor Kancelarije za KiM.

„Sve ostalo, jalovi su i neuspešni pokušaji da sa sebe skine odgovornost za urušavanje dijaloga. Tome u prilog svedoči i odbijanje njegovog glavnog pregovarača da se u više navrata sastane sa mnom u Briselu i uopšte razgovara o formiranju ZSO. Spiskovi želja Prištine, poput nekakvog međusobnog priznanja, nikad nisu, niti će biti deo agende dijaloga, već to mogu biti samo teme od interesa za život svakog pojedinca na prostoru KiM. I što pre to Kurti shvati, biće mu lakše“, poručio je Petković.

Premijer privremenih institucija u Prištini Aljbin Kurti izjavio je ranije da je spreman da ode u Brisel kako bi se sastao sa predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem, ali da „Vučić stalno odlaže sastanak zato što ne želi da se distancira od ruskog predsednika Vladimira Putina“.

Prištinska Koha je prenela da je Kurti naveo da bi sastanak sa Vučićem u Briselu mogao da bude održan krajem avgusta, napominjući da je sastanak bio planiran za 19. jul, ali da je zvanični Beograd tražio odlaganje.

Kurti poslednji treba da tumači šta je u interesu Srba

Direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju Petar Petković izjavio je da vrhunac licemerja i cinizma predstavljaju poruke Aljbina Kurtija da Zajednica srpskih opština nije u interesu srpskog naroda na prostoru Kosova i Metohije, dodajući da je Kurti poslednji koji treba da tumači šta je u interesu Srba.

„Da li je u interesu srpskog naroda na KiM više od 200 etnički motivisanih incidenata, skrnavljenje srpskih grobova i crkava, institucionalno nasilje, jednostrani potezi vlasti u Prištini kojma je cilj destabilizacija prilika na terenu i izazivanje nove krize? Svega ovoga ne bi bilo da je formirana Zajednica srpskih opština i to onako kako je dogovoreno Prvim briselskim sporazumom. Umesto učestalih kriza, danas bismo na prostoru KiM imali mnogo stabilniju političko-bezbednosnu situaciju, a Srbi i južno i severno od Ibra bi uživali svoja puna prava u ključnim oblastima života“, rekao je Petković.

Kako je saopštila Kancelarija za KiM, on je dodao da bi zbog toga, „umesto da proriče ko želi, a ko ne želi Zajednicu srpskih opština, u čemu očigledno greši, Kurtiju bilo bolje da ispuni svoju preuzetu obavezu i formira ZSO sa svim izvršnim ovlašćenjima i nadležnostima koje joj pripadaju“.

„Zajednica srpskih opština čuva ostanak i opstanak srpskog naroda u pokrajini i u tome leži glavni razlog zbog koga Kurti odbija da je formira ZSO – jer ne želi Srbe na KiM. Upravo zbog toga i pribegava jednostranim i protivpravnim akcijama kojima želi da oduzima srpska lična dokumenta i registarske oznake sa imenima srpskih gradova, želeći na taj način da izazove nove sukobe i Srbe i srpsko postojanje potpuno ukine na KiM, sa posebnom opsesijom da zbriše sa mape sever Kosova i Metohije. Za njega imam samo jednu poruku – takav scenario mu neće poći za rukom“, poručio je Petković.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.

Povezane vesti

Vremenski podaci

Četvrtak
Pretežno vedro

Trenutna temperatura 32°C

Pretežno vedro

Petak
Sunčano

Max: 34°C
Min: 22°C

Sunčano

Vremenska prognoza za 5 dana