Petković:Kurti bolje da obezbedi hranu nego da napada Vučića tanjug

Objavljeno: 30.05.2022. 12:09 Izmenjeno: 31.05.2022. 12:09

Petković je na Tviteru napisao da bi Kurtiju bilo bolje da obezbedi hranu i grejanje za kosovske Albance umesto što napada Vučića, koji je uspeo da telefonom dogovori najbolje za građane Srbije.

Direktor Kancelarije za KiM Petar Petković ocenio je da je premijeru privremenih prištinskih institucija Aljbinu Kurtiju najveći problem predsednik Srbije Aleksandar Vučić.

„Posle neuspešne ekskurzije u SAD, Aljbin Kurti je uznemiren kada Aleksandar Vučić uspe da telefonom dogovori najbolje za građane Srbije. Umesto što kibicer Kurti napada Vučića bolje bi mu bilo da obezbedi hranu i grejanje za Albance na KiM. Znamo da mu je Vučić najveći problem“, naveo je Petković.

Premijer privremenih prištinskih insitucija Aljbin Kurti prethodno je, povodom  dogovora predsednika Srbije i Rusije o isporukama gasa Srbiji, na Tviteru napisao da Putin i Vučić više ne moraju ni da se sastaju, već da dogovore postižu u telefonskim razgovorima.

Petković sa Kaskoneom o dijalogu Beograda i Prištine

Direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju Petar Petković razgovarao je sa direktorom direkcije za Balkan Ministarstva spoljnih poslova Italije Andreom Kaskoneom.

Petković je sagovornika upoznao sa tokom dijaloga Beograda i Prištine, istakavši da za razliku od Beograda, koji je ispunio sve dogovore proistekle iz Briselskog sporazuma, Priština nije ispunila svoju najveću i najvažniju obavezu, a to je formiranje Zajednice srpskih opština, sa kojom kasni više od devet godina

„Priština uporno beži i od sprovođenja dogovora o energetici, pravosuđu, slobodi kretanja, a nema ni pomaka sa prištinske strane po pitanju nestalih“, rekao je Petković, saopšteno je iz Kancelarije za KiM.

Međutim, pored toga što prištinske vlasti ne žele da sprovode odluke i sporazume iz Brisela, oni ne žele da sprovode ni sopstvene odluke, pa tako već šest godina odbijaju da izvrše odluku takozvanog Ustavnog suda u Prištini i manastiru Visoki Dečani vrate 24 hektara zemljišta, što je eklatantan dokaz da na KiM ne postoji vladavina prava, upozorio je Petković.

On je Kaskonea detaljno informisao i o položaju srpskog naroda u pokrajini, kao i o seriji svakodnevnih napada na Srbe, njihovu imovinu, manastire i crkve, kojih je, kako je rekao, od početka prošle godine bilo ukupno 179, što ozbiljno podriva napore za rešavanje konflikta.

Naglasio je da i svakodnevne političke poruke predstavnika privremenih institucija samouprave nagoveštavaju da Priština ne namerava da iskreno učestvuje u stvaranju uslova za normalizaciju političkih i međunacionalnih odnosa u regionu.

Poručio je da Beograd ostaje opredeljen za dijalog, jer je nesuglasice na zapadnom Balkanu moguće rešavati isključivo dogovorom i kompromisom, a svaki pokušaj nametanja rešenja kroz jednostrane akte i provokacije za posledicu neminovno ima destabilizaciju prilika na terenu.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.

Povezane vesti

Vremenski podaci

Sreda
Pretežno vedro

Trenutna temperatura 32°C

Pretežno vedro

Četvrtak
Sunčano

Max: 34°C
Min: 22°C

Sunčano

Vremenska prognoza za 5 dana