Petković: Vučić će se u najhitnijem roku odazvati pozivu Srpske Liste tanjug

Objavljeno: 26.10.2022. 12:47 Izmenjeno: 27.10.2022. 09:50

Petković je novinarima u Pasjanu rekao da apel koji je uputila Srpska lista govori o ozbiljnosti situacije, s obzirom da se približava rok za preregistraciju vozila.

foto tanjug

 

Predsednik Aleksandar Vučić će se, svakako, u najhitnijem roku odazvati pozivu na sastanak Srpske liste, koji su zatražili, povodom pretnji premijera privremenih prištinskih institucija Aljbina Kurtija da će 1. novembra početi sa otimanjem imovine srpskih građana i vozila sa srpskim registarskim oznakama.

Petković je novinarima u Pasjanu rekao da apel koji je uputila Srpska lista govori o ozbiljnosti situacije, s obzirom da se približava rok za preregistraciju vozila.

„Naš narod, pogotovo na severu KiM, u potpunosti je svestan, pre svega namere Kurtija da izazove krizu u južnoj sprskoj pokrajini. Predsednik Aleksandar Vučić, koji danonoćno pokušava da reši brojne probleme i da sačuva mir i stabilnost na Kosmetu, više je nego svestan šta može da se desi zbog jednostranih poteza i odluka Kurtija. Svakako će se u najhitnijem roku i sam predsednik odazvati pozivu Srpske liste“, rekao je Petković.

On je poručio i da je Beograd apsolutno učinio i čini sve, kroz diplomatske kanale, da dođe do dogovora po pitanju tablica, dok Kurti odbija da razgovara, na šta je više puta pažnju skrenuo i predsednik Vučić, rekavši da se ni milimetar nismo pomerili, kada je reč o dogovoru ili rešenju oko tablica.

Petković je istakao da su KM tablice, koje izdaje Srbija, legalne i legitimne tablice, koje koristi srpski narod da severu KiM.

„Naš narod na severu KiM se oseća građanima Sbrije i imaju apsolutno pravo da koriste KM tablice. One nisu u suprotnosti ni sa jednim sporazumom. U suprotnosti sa sporazumom je odluka Kurtija da godinu dana pre roka, ukine statusno neutralne KS tablice“, rekao je Petković.

On je naveo da Kurti pokušava spotovima i sms porukama da Srbe natera na nešto što je nelegalno, i što niko neće.

„Najbolji pokazatalj toga je bilans njihove tzv. kampanje za preregistraciju – činjenica da je do sada na severu dvoje Srba preregistrovalo svoje automobile, od 9.000 vozila sa KM tablicama. To jasno pokazuje šta Srbi na severu KiM misle o toj jednostranoj odluci Aljbina Kurtija“, rekao je Petković u Pasjanu, gde je prisustvovao obeležavanju seoske slave, a gde će prekinuti posetu KiM, jer mu je, ipak, zabranjeno da poseti selo Gornji Kusac, a sutra Leposavić.

Kurti brani da prisustvujem verskim obredima na KiM

Direktoru kancelarije za KiM Petru Petković , koji boravi u poseti selu Pasjanu povodom obeležavanja seoske slave Svete Bosiljke, je onemogućeno da poseti sva mesta koja je planirao i zbog toga završava posetu Kosovu i Metohiji.

“ Meni je juče oko 16 sati odobrena poseta kako sam je i najavio, međutim, negde oko ponoći stigao mi je novi mejl gde mi je skoro 80 odsto programa moje posete zabranjeno“,izjavio je Petković novinarima.

Posle Pasjana, Petković je trebalo, kaže, da bude na Trgu u Gornjem Kuscu, gde je bilo planirano da prisustvuje rezanju slavskog kolača.

Istakao je da je njegov plan bio i da sutra istim povodom bude u Leposaviću i tamo proslavi Svetu Petku sa svojim narodom.

„Vi vidite sada dokle ide Aljbin Kurti, on sada udara i na slavske sveće i na slavske kolače“, kazao je Petković.

Rekao je da mu Kurti ne zabranjuje samo odlazak u manastira na KiM, već mu od sada zabranjuje i prisustvo verskim obredima.

Poručio je da u Prištini treba da se dogovore kakve odgovore šalju kada im se najavi poserta iz Beograda.

„Oni neka se dogovore u Prištini kakav mi mejl šalju, da li prvi mejl šalje Kurti, a drugi Vesljini ili kako već, jer očigledno je da su oni uvek nervozni kada ja treba da dođem na prostor KiM i očigledno ne spavaju, jer mi uvek nekako oko ponoći šalju mejlove – u gluvo doba kada sav normalan i pošten svet odmara“, kazao je Petković.

Dodao je je da će, nažalost, posetom Pasjanu morati da prekine svoju posetu KiM i da se vrati za Beograd.

Ipak, izrazio je zadovoljstvo što je bio sa svojim narodom u tom selu i što su zajeno obeležili praznik.

Petković je u crkvi Preobraženja Gospodnjeg prisustvovao liturgiji povodom praznika novomučenice Sv. Bosiljke, koju je služio episkop Raško – prizrenski Teodosije.

„Kroz teška vremena kroz koja smo prolazili još od vremena Turaka i pre toga, mi smo uspeli da ostanemo i opstanemo kao narod zato što smo imali ono što je imala Sveta novomučenica Bosiljka, a to je veru, strpljenje i veliku hrabrost“, rekao je Petković okupljenima i dodao da je njihov opstanak i ostanak ovde velika žrtva.

Petković je rekao da je srpskom življu na KiM preneo pozdrave predsednika Srbije Aleksandra Vučića i poručio im da će se Srbija još snažnije i jače boriti za njihov opstanak i ostanak na KiM.

„Ulagaćemo još više uz punu podršku i ličnu inicijativu predsednika Aleksandra Vučića koji se svakog dana bori za Kosovo i Metohiju, da čuvamo naše institucije, da kroz investicioni program Vlade Republike Srbije posebnu pažnju sada dodatno posvetimo i Kosovskom Pomoravlju, da još više ojačamo naše zdravstvo, školstvo, vrtiće i sve druge naše institucije koje ovde imamo“, rekao je Petkovbić i dodao da će se posebno posvetiti pažnja poljoprivrednicima.

On je prisustvovao i prigodnom kulturno-umetničkom programu u porti crkve zajedno sa brojnim meštanima Kosovskog Pomoravlja.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.

Povezane vesti

Vremenski podaci

Ponedeljak
Pretežno oblačno

Trenutna temperatura 5°C

Pretežno oblačno

Utorak
Pretežno sunčano

Max: 12°C
Min: 5°C

Pretežno sunčano

Vremenska prognoza za 5 dana