Petković: Na delu je opšti informacioni rat, nećete uspeti da razorite Srbiju tanjug

Objavljeno: 24.06.2023. 10:10 Izmenjeno: 27.06.2023. 16:28

U roku od 24 sata predsednik Srbije Aleksandar Vučić će se obratiti javnosti povodom najnovijih događaja na Kosovu i Metohiji. U toku su intenzivni sastanci Vučića sa vojnim vrhom. Na delu je opšti informacioni rat s namerom da se naudi Srbiji, da se spreči bilo kakav nastavak dijaloga. U toku su sastanci predsednika Vučića sa […]

U roku od 24 sata predsednik Srbije Aleksandar Vučić će se obratiti javnosti povodom najnovijih događaja na Kosovu i Metohiji. U toku su intenzivni sastanci Vučića sa vojnim vrhom.

Na delu je opšti informacioni rat s namerom da se naudi Srbiji, da se spreči bilo kakav nastavak dijaloga. U toku su sastanci predsednika Vučića sa vojnim vrhom države.

Ja ću vam danas pokazati dokaze koliki su prevranti svi u Prištini i da vidite sa kakvim razmera dezinformacija se suočavamo“, rekao je Petković.

“ Borićemo se da sačuvamo mir.Uradićemo sve da pokažemo svetu sa kakvim se prevarama suočavamo. U roku od 24 sata predsednik Vučić će se obratiti javnosti“, dodao je.

„Sinoć u 19.40 minuta u naselje Kolonija u Zvečanu, veći broj pripadnika ROSU koji su do zuba naoružani sa oklopnim vozilima, upali su u ovo mesto, posle toga je Svečlja saopštio kako je pronađen automobil BG oznaka i on saopštava da su u tom automobilu pronašli oružje“, rekao je Petković.

Naše službe su utvrdile šta su prave namere Prištine i o tome smo obavestili određene obaveštajne službe i najveću silu na svetu. To je dokaz koji pokazuje da je plan Aljbina Kurtija i Prištine bio da oružje koje su prikupljali od ljudi koji nisu imali dozvole, podmetnu Srbima da bi to bio povod za nova hapšenja.

BIA je, mnogo pre sinoćnje akcije u Zvečanu, obavestila najznačajninu obaveštajnu službu na svetu da prištinske vlasti pripremaju da ranije zaplenjeno oružje pred Vidovdan podmetnu kao izgovor za nova hapšenja i napade na Srbe na severu KiM.

Hapšenje Nenada Orlovića se dogodilo na poziv Svečlje, a tek nakon toga se obaveštavaju sud i dostavljaju navodni dokazi. Oni hapse bez ikakvog naloga tužilaštva, iz toga se vidi da je nalogodavac Aljbin Kurti, ne bi li stvarao nove krize na KiM.

Direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju Petar Petković rekao je  da je na delu opšti informacioni rat koji vode premijer privremenih prištinskih institucija Aljbin Kurti i ministar unutrašnjih poslova Dželjalj Svečlja, sa namerom da se razori Srbija da se naudi srpskom narodu na KiM i da se zgazi bilo kakva mogućnost za nastavak dijaloga i normalizaciju odnosa. „U naredna 24 časa će se obratiti predsednik Srbije Aleksandar Vučić sa mnogo više informacija“, naveo je Petković na vanrednoj konferenciji za medije povodom dešavanja na KiM. Dodao je da Vučić intenzivno razgovara sa vojnim vrhom i da će u skladu sa razvojem situacije biti donošene naredne odluke. Borićemo se da sačuvamo mir i učinićemo apsolutno sve da pokažemo i svetu i domaćoj javnosti sa kakvim prevarama se suočavamo a koje imajuza cilj da se oslabi Srbija i izazovu novi incidenti i stvori prostor da neosnovano hapsi na severu KiM i time stvara nove krize i uvodi na s u nove sukobe. Iza ovoga svakako stoje i velike sile koje pomažu Kurtiju i Prištini“, naveo je Petković. Dodao je da je sinoć 19:40 u naselje Kolonija u Zvečanu upao veći broj pripadnika Rosu. „Sat vremena nakon toga Svečlja saopšatava kako je pronađen auto sa tablicama BG955jW i on tu saopštava da je pronađena izvesna količina oružja i eksploziva i napada Beograd da stoji iza planova da se izvrše teroristički napadi na građane i institucije tzv. Kosova“, rekao je Petković Dodao je da je Svečlja napao Beograd bez ikakvih dokaza. „On to čini u vreme kada se obraća zamenik komandira kosovske policije za region sever koji kaže da čeka da dođu specijalni timovi da utvrde šta je pronađeno u automobilu. „Vi vidite da dok se čeka tim Svečlja već pripremljeno izlazi sa informacijom da je u automobilu pronađeno mnogo toga, i zolje, i ose, i ručne bombe i nekakav eksploziv“, istakao je Petković i dodao da Svečlja svojim neosnovanim izjavama samo pokušava da izazove sukobe na KiM.

Dan nakon dijaloga u Briselu, Kurti i Svečlja počinju hapšenjem Orlovića, marširanjem na ulicama pripadnika KBS, da je ideja da svi Srbi budu proterani. Zato je burno reagovao Borelj, da to što je Kurti uradio je apsolutno neprihvatljivo.

Nećete uspeti da razorite Srbiju, neće vam proći laži, pokazao sam sve dokaze šta su uradili i kako su podmetnuli eksploziv, da bi goloruki narod optužili za terorizam. Sve su to uradili zato što neće dijalog i ZSO. Imamo posla sa čovekom koji „nije čist u glavi“.

Direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju Petar Petković rekao je da su nekoliko dana pre jučerašnjeg pronalaska automobila sa oružjem za koji je ministar unutrašnjih poslova tzv. Kosova Dželjalj Svečlja optužio Srbe, pripadnici BIA I srpske službe bezbednosti obavestile su o tome da se u regionalnim stanicama Kosovske policije skuplja oružje koje je prethodno oduzimano od albanskih i srpskih građana na KiM kako bi se izvršilo podmetanje, sa ciljem da se izvedu nova hapšenja Srba i incidenti. “Naše službe bezbednosti pre svega BIA, pronašle su i ovom informacijom obavestile gotovo najmoćniju zemlju na svetu i najznačajniju obaveštajnu službu na svetu o planovima i namerama Prištine i Kurtija. Ovaj dokument 571-013/2023 koji je poslat 20. juna u ranim jutarnjim časovima – BIA je prikupila info da Priština i njihove službe bezbednosti pripremaju nova hapšenja Srba i izazivanje međuetničkog oružanog sukoba. Na tom planu, pripadnici kosovske policije, ilegalno vatreno oružje koje su u prethodnom periodu zapelenili od Albanaca i Srba koji nisu imali dozvole – transportuju iz svih stanica kosovske policije u regionalne direkcije kosovske policije, a potom prevoze u bazu Belvedere u južnom delu Kosovske Mitrovice”, rekao je Petković na konferenciji u Vladi Srbije. Petković je dalje pročitao deo dokumenta u kome se navodi da je namera Prištine da oružje i municiju zloupotrebi za hapšenje Srba na severu Kosova, i da je o svemu ovome obaveštena bezbednosna služba “gotovo najmoćnije zemlje na svetu”. “Mi smo došli do saznanja da su 20. juna, bez ikakve prethodne najave, iz stanice kosovske policije, a to je samo jedan deo transporta, izvesna količina vatrenog oružja osa, zolja pištolja, eksploziva transportovana u sedište regionalne direkcije kosovske policije u Gnjilanu. Podmenuto oružje će potom iz Gnjilana, dopremljeno iz drugih stanica, po istom modelu urađeno i po drugim regionalnim centrima, biti transportovano u bazu Belvedere gde su smeštene specijalne jedinice kosovske policije”, rekao je Petković. Petković je dodao da je iz svega jasno da je cilj da se oružje prikupi iz policijskih stanica, u regionalne stanice kosovske policije, a zatim transportuje u Belvedere, a sve sa ciljem podmetanja oružja kako bi se okrivili Srbi, te da to iskoriste za nove napade i hapšenja Srba na KiM.

Direktor kancelarije za Kosovo i Metohiju Petar Petković rekao je da je premijer privremenih prištinskih institucija, Aljbin Kurti najnovijim hapšenjima udario šamar EU i pokazao da Priština ne želi da nastavi sa dijalogom za normalizaciju odnosa. „Nenad Orlović je uhapšen bez naloga, što je potvrdio i Borelj govoreći da se Srbi vansudski hapse. Onda se u medijima pojavila informacija da se hapšenje dogodilo na poziv Svečlje koji ima spiskove za hapšenje ljudi, a tek nakon toga obaveštava sud i tužilaštvo“, rekao je Petković na vanrednoj konferenciji za medije. Dodao je da je akcija hapšenja izvršena bez naloga tužilaštva i da se vidi da je nalogodavac tih hapšenja Kurti, za koga je rekao da mimo institucija lovi i hapsi Srbe kako bi kreirao nove krize na severu KiM. „Na društvenim mrežama Albanci su objavili i snimak Nenada Orlovića, kako sedi go do pojasa u sobi u kojoj ga ispituju, a na glavi mu stoji crna kesa. To Albanci šeruju po društvenim mrežama i hvale se kako ga maltretiraju“, rekao je Petković. Dodao je da je dobro što je iz pritvora juče pušten Radoš Petrović, koji je prvi uhapšen 29. maja u Zvečanu, ali su u pritvoru i dalje Dušan Obrenović, Milun Milenković Lune, Dalibor Spasić, Nemanja Vlašković, Uroš Vukašinović, Dragiša Milenković koji je uhapšen u Gračanici, a sada i Nenad Orlović. „Sve to pokazuje da ne želi da stane, već želi da izazove nove krize“, naveo je Petković.

Petar Petković je na pitanje novinara na vanrednoj konferenciji u Vladi Srbije da, kada je pomenuo visokog predstavnika EU za spoljnu politiku i bezbednost Žozep Borelja i to da je on poručio da su veoma zabrinuti za hapšenje Srba bez zakonske osnove, ali i „marša“ kosovskih bezbednosnih snaga, praćene „teškom retorikom Srbije“ i da li EU iako bez krivice srpske strane svakako deo odgovornosti za situaciju prebacuje na Srbiju optužujući je za tešku retoriku, rekao da nije jasno o kakvoj „teškoj retorici“ se radi i pitao se da li misle na to što govore da Srbija želi da sačuva mir. „Da li je teška retorika to što govorimo da ćemo da sačuvamo mir, da pratimo situaciju, da se borimo za naše ljude i da ćemo zaštititi naš narod, ako oni koji su zaduženi za to, mislim na pre svega Kfor, to ne uradi. I tako što ćemo da razobličavamo sve ove laži. Znate kakav udarac ovo može da nanese Srbiji, Kurti je svestan toga zato to i radi, ali srećom imamo dokaze i naše službe koje ozbiljno rade svoj posao, jer Srbija je ozbiljna država“, rekao je Petković. On je dodao da je na vreme ukazano na sve „namere, pakosti i gadosti“ Kurtija i Svečlje. „A kada je reč o tom vansudskom hapšenju o kom govori Borelj, znate kako to izgleda? Kurti sastavi jedan spisak Srba koje treba Svečlja da uhapsi i preda mu, on ga stavi u džep i onda gledaju i prate situaciju, kada je potrebno da se digne tenzija – on izvadi taj papirić i onda samo po telefonskom nalogu, kao što je ovo nepobitno urađeno, Svečlja pozove ROSU i kaže uhapsite tog i tog. I tako su juče uhapsili ujutru tog čoveka. Nevinog Srbina koji je radio u autoperionici“, rekao je Petković. Kada uhapse, dodao je Petković, odvedu te ljude u sobu za ispitivanje, muče ih stave im crnu kesu na glavu, a onda to snimaju i puste po društvenim mrežama da se „naslađuju mladi Albanci“ kako to rade Kurti i Svečlja. „Nakon toga onda prođe dva, tri dana i novo hapšenje. Jeste to udarac na EU i pokazatelj svih razmera problema sa kojima se suočavamo sa Aljbinom Kurtijem, ali borićemo se i izborićemo se“, rekao je P

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.

Povezane vesti

Vremenski podaci

Četvrtak
Grmljavina

Trenutna temperatura 24°C

Grmljavina

Petak
Mogući pljuskovi

Max: 27°C
Min: 18°C

Mogući pljuskovi

Vremenska prognoza za 5 dana