Petković: Srpska trobojka i južno i severno od Ibra tanjug

Objavljeno: 15.09.2022. 10:28 Izmenjeno: 16.09.2022. 09:42

Prošle godine Dan srpskog jedinstva, slobode i nacionalne zastave obeležen je na Savskom trgu, kod spomenika Stefanu Nemanji u Beogradu.

Državne zastave Srbije istaknute su u srpskim sredinama na Kosovu i Metohiji duž saobraćajnica, gradskih ulica, na šetalištu, zvaničnim institucijama, na trgovinskim radnjama, dvorištima i terasama u čast Dana srpskog jedinstva, slobode i nacionalne zastave.

„Širom srpskih sredina na KiM, i južno i severno od Ibra ponosno je istaknuta srpska trobojka na bolnicama, školama, šetalištima, zgradama, kućama. Draga braćo i sestre, neka nam je srećan praznik! Koliko poštujemo našu zastavu, toliko poštujemo i sebe!“, naveo je Petković na Tviteru.

Dan srpskog jedinstva, slobode i nacionalne zastave obeležava se na dan kada je počeo proboj Solunskog fronta 1918., a na osnovu odluke vlada Srbije i Republike Srpske o zajedničkom obeležavanju tog datuma.

Srbija i RS obeležavaju Dan jedinstva i nacionalne zastave

Srbija i Republika Srpska obeležavaju zajednički praznik – Dan srpskog jedinstva, slobode i nacionalne zastave.

Ovaj dan, 15. septembar, obeležava se u sećanje na isti dan 1918. godine, kada je probijen Solunski front.

Cilj uspostavljanja ovog praznika je, pre svega, osnaživanje jedinstva između srpskog naroda u Srbiji i Srpskoj, ali i jačanje kulta nacionalne zastave.

Beograd, ali i drugi gradovi Srbije, kao i mesta u Republici Srpskoj, okićeni su zastavama Srbije i RS.

Dan srpskog jedinstva, slobode i nacionalne zastave prvu put svečano je obeležen prošle godine, na Savskom trgu, kod spomenika Stefanu Nemanji u Beogradu.

Centralna manifestacija obeležavanja Dana srpskog jedinstva, slobode i nacionalne zastave održava se danas u Bijeljini, u prisustvu zvaničnika Srbije i Srspke.

 

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.

Povezane vesti

Vremenski podaci

Četvrtak
Pretežno vedro

Trenutna temperatura 32°C

Pretežno vedro

Petak
Sunčano

Max: 34°C
Min: 22°C

Sunčano

Vremenska prognoza za 5 dana