Petković: Bez formiranja ZSO ne može da se krene napred Tanjug

Objavljeno: 22.02.2022. 13:49 Izmenjeno: 27.02.2022. 12:43

Iz EU najavljuju da su na agendi  sastanka primena već postignutih dogovora i sledeći koraci ka normalizaciji odnosa dve strane.

Direktor Kancelarije za KiM Petar Petković sastao se u Briselu sa specijalnim predstavnikom EU Miroslavom Lajčkom u okviru nove runde dijaloga Beograda i Prištine na nivou glavnih pregovarača.

Petkoviću i Lajčaku će se na sastanku u Evropskoj službi za spoljne poslove pridružiti i članovi delegacije Beograda, a oko 14 časova bi trebalo da se zna da li će delgacije Beorada i Prištine sesti za isti sto u Briselu.

Prethodno su se predstavnici Prištine, na čelu sa Besnikom Bislimijem, odvojeno sastali sa EU posrednicima, a taj sastanak je trajao gotovo dva sata duže nego što je bilo planirano.

Petković je najavio da će srpska strana insistirati na formiranju Zajednice srpskih opština, što je tema o kojoj je prištinska delegacija do sada odbijala da razgovarai zbog čega na prehodnom sastanku nije ni došlo do direktinih razgovora Petkovića i Bilsimija.

Petković kaže i da su teme za delegaciju Beograda i nestali, pravosuđe, sloboda kretanja kako i omogućavanje glasanja Srbima na KiM na iznorima 3. aprila.

U EU ocenju da bi od rezulata danšnjih azgovora glavnih pregovarča mogao da zavisi eventualni sastanak Beograda i Prištine na najvišem nivou.

Lajčak: Intenzivni razgovori sa Petkovićem i Bisljimijem

Specijalni izaslanik EU za dijalog Beograda i Prištine Miroslav Lajcak objavio je na Tviteru da su  u Briselu u toku intenzivni razgovori o nizu konkretnih tema sa glavnim pregovaračima dve strane Petrom Petkovićem i Besnikom Bisljimijem.

„Intenzivne diskusije sa dva glavna pregovarača Bsnikom Bisljimijem i Petrom Petkovićem o nizu konkretnih tema su danas u toku u Briselu“, naveo je Lajčak na Tviteru.

U Briselu završena bilaterala Petkovića i Lajčaka

U Briselu je upravo završen bilateralni sastanak delagacije Beograda na čelu sa direktorom Kancelarije za KiM i glavnim pregovaračem srpske strane, Petrom Petkovićem i posrednikom EU u dijalogu Miroslavom Lajčakom.

Prema informacijama Tanjuga današnja runda dijaloga Beograda i Pristine će se nastaviti i u kasnim popodnevnim satima u Briselu.

Petković je na početku sastanka sa Lajčkom insistirao na formiranju Zajednice srpskih opština kako je dogovoreno u Briselu pre skoro devet godina.

Naglasio je da je formiranje ZSO od ključne važnosti za normalizaciju odnosa kao i bezbednost Srba na prostoru KiM.

On je EU posrednicima ukazao i na činjenicu o povećanim broju incidenata nad Srbima na KiM.

Tokom sastanka sa EU posrednicima u dijalogu razmatraju se i teme energetike, a delegacija Beograda insistira na tome da srpske kompanije u skladu sa sporazumom dobiju neophodne licence za snabdevanje električnom energijom, što je uslov za stabilno i bezbedno snabdevanje električnom energijom severa Kosova i Metohije.

Tokom sastanka razmatrana je tema nestalih na kojoj Beograd insistira kao jednom od ključnih civilizacijskih pitanja, navodi izvor iz srpske delegacije.

U BRISELU ZAVRŠENA DANAŠNJA RUNDA DIJALOGA BEOGRADA I PRIŠTINE. NI OVOG PUTA DELEGACIJE BEOGRADA I PRIŠTINE NISU SELE ZA ISTI STO.

Glavni pregovarač Beograda u dijalogu sa Prištinom, direktor Kancelarije za KiM Petar Petković izjavio je  u Briselu posle razgovora sa specijalnim predstavnikom EU za dijalog Miroslavom Lajčakom, da bez formiranja Zajednice srpskih opština (ZSO) na KiM ne može da se krene napred.

„Završili smo jos jednu rundu razgovora, 10 sati smo proveli u zgradi EU. Prvo i osnovno pitanje koje smo pokrenuli jeste formiranje ZSO. Devet godina je prošlo od Briselskog sporazuma i još čekamo formiranje, a moraju i sve ostale obaveze da se sprovedu u delo“, rekao je Petković za Tanjug.

Petković je rekao da je danas razgovarao samo sa Lajčakom, jer je predstavnik Prištine Besnik Bisljimi odbio da razgovara sa srpskom stranom.

Petković je istakao da bez formiranja ZSO ne može da se ide dalje.

„Bez ZSO ne znam kako mozemo da idemo dalje i da razgovaramo o drugim pitanjima. Jesmo spremni da idemo dalje, ali sve mora da bude ispunjeno, naša strana je sve ispunila“, istakao je Petković.

On je, takođe, dodao da se razgovaralo i o energetici.

„Insistirali smo na energetici, i o sporazumu iz 2013. godine, a mi i dalje čekamo licence za dve srpske kompanije…Vazno je da obezbedimo stabilno snabdevanje elektricnom energijom za sever KiM“, naglasio je Petković.

Dodaje da je tokom razgovora sa Lajčakom bilo reči i o brojnim napadima na Srbwe na Kosovu i Metohiji.

„Od početka godine imali smo 23 napada na Srbe, što je tri puta više nego u istom periodu prošle godine. Razgovarali smo iskljucivo sa Lajčakom, predstavnik Prištine Besnik Bisljimi je odbio da razgovara sa srpskom stranom“, kazao je Petković.

Direktor Kancelarije za KiM je kazao da očekuje uskoro novu rundu razgovora.

„Tokom sledece runde, Priština ce, nadam se, biti mnogo odgovornija, a to je da će da dolazi u Brisel da razgovara o brojnim temama. To je važno za nastavak dijaloga“, kazao je Petković.

Lajčak je danas imao i odvojeni sastanak sa Bisljimijem.

 

 

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.

Povezane vesti

Vremenski podaci

Petak
Pretežno oblačno

Trenutna temperatura 3°C

Pretežno oblačno

Subota
Oblačno

Max: 6°C
Min: 3°C

Oblačno

Vremenska prognoza za 5 dana