Petković sa ruskim amabasadorom o toku dijaloga BG i PR Tanjug

Objavljeno: 11.12.2020. 12:35 Izmenjeno: 11.12.2020. 12:35

Direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju Petar Petković razgovarao je sa ambasadorom Rusije u Srbiji Aleksandrom Bocan-Harčenkom o političko-bezbednosnoj situaciji na KiM i toku dijaloga Beograda i Prištine.

Kako je saopštila Kancelarija za KiM, Petković je naglasio da je u jučerašnjoj novoj rundi tehničkog dijaloga sa Prištinom, prvo pitanje na kome je Beograd insistirao bilo formiranje Zajednice srpskih opština, sa svim nadležnostima koje joj pripadaju u skladu sa briselskim dogovorima.

Naveo je da je to obaveza sa čijim ispunjenjem Priština kasni 2.800 dana.

„To pitanje je za Beograd od suštinske važnosti da bi došlo do pomaka u dijalogu“, rekao je Petković.

Direktor Kancelarije za KiM je upoznao ruskog ambasadora i o dijalogu o imovini i finansijskim potraživanjima.

Petković je ukazao na to da je delegacija Beograda došla na sastanak sa spremnom dokumentacijom i predlozima kako bi se na principima i mehanizmima, zasnovanim na međunarodnim standardima, razgovaralo o ovim temama.

Dijalog je, prema Petkovićevim rečima, suštinski važan za stabilizaciju političkih prilika u regionu i ekonomski razvoj, a pokretanje pitanje imovine, daće doprinos rešavanju i svih drugih spornih tema.

Petković je zahvalio ambasadoru Bocan-Harčenku na doslednoj podršci koju Rusija godinama pruža Srbiji u borbi za očuvanje državnih i nacionalnih interesa.

Naglasio je da će Srbija i Rusija nastaviti da se zajednički bore za poštovanje međunarodnog prava, negujući, kao i do sada, prijateljske odnose i blisku saradnju.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.

Povezane vesti

Vremenski podaci

Subota
Pretežno vedro

Trenutna temperatura 22°C

Pretežno vedro

Nedelja
Poslepodnevni pljuskovi

Max: 32°C
Min: 20°C

Poslepodnevni pljuskovi

Vremenska prognoza za 5 dana