Petković: Odlučno protiv ekstremnističkih provokacija na KiM Tanjug

Objavljeno: 21.11.2020. 12:02 Izmenjeno: 21.11.2020. 18:17

Direktor Kancelarije Vlade Srbije za KiM Petar Petković saopštio da su se ostvarile prognoze da će eskalirati ekstremistički ispadi Albanaca u centralnom delu Kosova i Metohije ukoliko ne budu preduzete odlučne preventivne mere.

Ekstremisti su se sinoć osmelili da napadnu sam centar Gračanice, gde su pokušali da spale spomenik Milošu Obiliću i srpsku trobojku i to je sprečeno spontanom reakcijom žitelja Gračanice. Očekujemo da međunarodno bezbednosno prisustvo u srpskim sredinama na centralnom Kosovu i Metohiji bude hitno pojačano i da se na Prištinu izvrši pritisak kako bi se uskratila politička podrška ekstremističkim grupama“, stoji u saopštenju Kancelarije.

Ukazano je takođe da je nedopustivo da u srpskim sredinama na centralnom Kosovu i Metohiji takozvane kosovske bezbednosne snage i specijalne policijske jedinice paradirajući oklopnim transporterima demonstriraju silu u funkciji zastrašivanja i onespokojavanja Srba, umesto da se bave zauzdavanjem albanskih ekstremističkih grupa koje su delom sastavljene od nekadašnjih pripadnika OVK.

Petković je apelovao na Srbe na Kosovu i Metohiji da u narednim danima budu obazrivi, ali i uzdržani kako ne bi davali povode ekstremistima za bezbednosnu destabilizaciju širih razmera.

„Naglašavam da su provokacije ove vrste posebno opasne u danima kada je srpski narod u žalosti zbog upokojenja Njegove svetosti patrijarha Irineja, zbog čega oni koji se staraju o bezbednosti na Kosovu i Metohiji moraju osigurati našem narodu da žali u miru“, poručio je direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju Petar Petković.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.

Povezane vesti

Vremenski podaci

Subota
Pretežno oblačno

Trenutna temperatura 28°C

Pretežno oblačno

Nedelja
Poslepodnevni pljuskovi

Max: 33°C
Min: 23°C

Poslepodnevni pljuskovi

Vremenska prognoza za 5 dana