Petković o 17. martu: Nemamo pravo na zaborav Tanjug

Objavljeno: 17.03.2021. 11:08 Izmenjeno: 17.03.2021. 19:58

Ima ljudi koji zaboravljaju rođendane i godišnjice, onih koji ne pamte šta je bilo pre sedam ili 10 dana, ali malo je građana Srbije koji ne pamte gde su bili i šta su radili 17. marta 2004. godine, dana kada su u neverici, sa tugom ili besom, a svakako sa ogorčenjem, gledali prizore srpskih domova i crkava na KiM pretvorenih u buktinje i zgarišta, istakao je direktor Kancelarije za KiM Petar Petković.

Petković, u autorskom tekstu za Politiku, povodom 17. godišnjice od pogroma Srba sa KiM, podseća da se sve to događalo u prisustvu desetina hiljada vojnika Kfora i desetak hiljada međunarodnih policajaca koji su na KiM došli da bi štitili i gradili mir.

„A, dozvoli su da se pred njihovim očima desi navodno spontano događanje naroda, a zapravo orkestrirano divljanje oko 60.000 ekstremista koji su se probudili, takoreći, na dugme i ustremili na unapred određene i očigledno brižljivo odabrane mete“, naveo je on.

Petković je istakao da nisu Srbi tada na KiM živeli u spokojstvu, nesvesni da im preti opasnost, jer te 2004. godine gotovo da nije bilo dana da se ne dogodi neki nasrtaj na Srbe i njihovu imovinu, ali da niko nije verovao da je jedna tako masovna manifestacija mržnje i uništenja moguća.

On je naveo da su u nepuna tri dana, širom KiM uništena 935 objekta, stradali domovi zdravlja, škole, pošte, bolnice, vrtići, oštećeno je i spaljeno više od 35 crkava i manastira SPC, uništavani čak i grobovi i nadgrobni spomenici.

Oko 4.000 Srba i drugih nealbanaca bilo je prinuđeno na beg kako bi sacuvali gole živote, podsetio je Petković.

„Srbi su marta 2004. godine bili žrtve mračne ideologije mržnje, čiji je programski cilj etnički čisto Kosovo, ne samo bez Srba, već i bez bilo kakvog traga o postojanju našeg naroda na tim prostorima“, ukazao je Petković.

On je dodao da ta ideologija i dalje živi, i na neki način je čak legalizovana i postala sistemska, jer i danas u Prištini politički dominiraju snage koje, ne samo da mart 2004. godine ne doživljavaju kao nacionalnu sramotu, već na taj dan gledaju kao na propuštenu priliku.

Mnogi su, kaže, pomislili da je samo srpski narod valjda jedini koji nema pravo da pamti ni nepravdu koja mu je naneta, ni varvarsku brutalnost kojoj je bio izložen širom balkanskih prostora.

„Pritom, mi za svojim žrtvama, za razliku od nekih drugih, tugujemo nenametljivo i dostojanstveno, ne razmećući se svojim bolom i suzama, jer odavno smo postali svesni da srpska suza nema roditelja. Međutim, odbijamo da budemo anestezirani i da se prepustimo kolektivnoj amneziji, jer narodi koji pristanu na to da odustanu od sećanja na trenutke sopstvene patnje, izlažu se opasnosti da im se patnje, egzodusi i stradanja ponavljaju“, ukazao je Petković.

Zato je, dodaje, ponosan na na Srbiju danas, koja za razliku od prethodnih vremena dostojno obeležava, pamti i seća se Jasenovca, Oluje, Košara, NATO agresije…

„Odbijajući da zaboravimo mi ne sprečavamo zaceljivanje rana, već se štitimo od opasnosti da nam budu nanete nove rane“, poručio je Petković.

On je upozorio da je na KiM opasnost je tamo i dalje sveprisutna i neprikrivena, dodajući da se samo prošle godine u južnoj pokrajini dogodilo više od 80 napada i incidenata čije su mete bili Srbi, njihova imovina i verski objekti.

„Ne govorimo, dakle o kafanskim tučama, već o situacijama u kojima su naši sunarodnici bivali napadnuti samo zato što su Srbi“, istakao je Petkocvić i dodao da dok god je na KiM makar jedno srpsko dete izloženo opasnosti da bude žrtva ideologije mržnje koja je dovela do martovskog pogroma, ne želimo da zaboravimo ili da ćutimo o stradanju našeg naroda.

Petković je poručio da Srbija mjora da nastavi da ide putem ekonomskog i političkog jačanja, jer je njena sopstvena snaga jedina garancija da se našem narodu neće ponovo dogadati martovski pogromi.

„Samo naivni mogu poverovati u to da nema više onih koji sanjaju o nekim novim srpskim izbegličkim kolonama, a jedino što ekstremiste svih boja sprečava u nameri da realizuju svoje snove o teritorijama bez Srba jeste snažna Srbija“, naveo je Petković.

On je dodao da predsednik Aleksandar Vučić godinama pokazuje divljenja vredan trud na izgradnji stabilnog i prosperitetnog Zapadnog Balkana, ali da cena toga neće biti slaba i pokorna Srbija.

„Samo snažna i samouverena Srbija, predvođena jakim predsednikom Vučićem koji otvoreno može da poruči da nećemo dozvoliti da se dogode neke nove “Oluje“ i pogromi, može biti garant bezbednosti Srba gde god da oni žive, ali i stub stabilnosti i epicentar regiona, što je uloga koja Srbiji i geografski i politički i istorijski pripada“, naveo je Petković.

Porodice: Ni nakon 17 godina bez odgovornih za pogrom 2004.

Koordinacija srpskih udruženja porodica nestalih, ubijenih i poginulih lica sa prostora bivše Jugoslavije ukazala je danas, povodom godišnjice od pogroma nad Srbima na KiM 17. marta 2004. godine, na odgovornost UNMIK-a i KFOR-a zbog nevršenja mandata određenog Rezolucijom SB UN 1244, i Prištine zbog nekažnjavanja zločina nad Srbima i uništavanja srpske kulturne baštine i imovine na KiM.

U saopštenju Koordinacije se navodi da je pre 17 godina, za vreme punog izvršnog mandata međunarodne vojne i civilne misije UN na KiM (KFOR-a i UNMIK-a), u tri dana masovnog i organizovanog nasilja nad Srbima na KiM, učestvovalo više desetina hiljada Albanaca, ubijeno je 10 Srba, srušeno i zapaljeno 35 crkava i manastira, 738 srpskih kuća, 10 javnih objekata, škola pošta i domova zdravlja, a proterano 4.012 Srba.

„Ni nakon 17 godina, za masovne i organizovane zločine Albanaca, niko od izvršilaca i organizatora nije osuđen na kaznu zatvora a proteranim Srbima još uvek nije omogućen povratak, niti naknada za uništenu imovinu“, naveo je predsednik Koordinacije Duško Čelić.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Povezane vesti

Vremenski podaci

Petak
Vedro

Trenutna temperatura 25°C

Vedro

Subota
Poslepodnevni pljuskovi

Max: 31°C
Min: 20°C

Poslepodnevni pljuskovi

Vremenska prognoza za 5 dana