Petković: Nezavisnost Kosova je za nas neprihvatljiva Tanjug

Objavljeno: 17.02.2022. 13:05 Izmenjeno: 07.03.2022. 11:15

On kaže da je neophodno naći kompromisno rešenje za južnu srpsku pokrejinu.

Direktor Kancelarije za KiM Petar Petković izjavio je , povodom 14. godišnjice samoproglašene Republike Kosovo, da je otcepljenje južne srpske pokrajine protivpravni akt nasilja i samim tim neprihvatljiv za Srbiju, ali i za veći deo čovečanstva.

„Za nas je to akt nasilja i protivpravni akt otcepljenja od Srbije, zato je ta nezavisnost neprihvatljiva. Veći deo čovečanstva ne priznaje nezavisnost Kosova, kao što ni veći broj zemalja članica UN ne priznaje nezavisnost samoproglašenog Kosova“, istakao je Petković za Televiziju Tanjug.

Na pitanje kako mu danas izgleda samoproglašena država Kosovo, Petković je odgovorio da Priština već 14 godina bezuspešno pokušava da postane država.

„Upravo zato što je to bio akt nasilja i protivpravni akt, ta nezavisnost je neprihvatljiva i lažna“, istakao je Petković.

„Ako želimo da idemo napred, da se dogovaramo, da gradimo normalizaciju odnosa Beograda i Prištine potrebno je da u Briselu, tamo gde pregovaramo, dođemo do kompromisnog rešenja, sve drugo vodi u zaoštravanje odnosa i na terenu i na međunarodnoj sceni“, rekao je direktor Kancelarije za KiM.

On naglašava da, zahvaljući predsedniku Aleksandru Vučiću, mi danas možemo da kažemo da je Srbija nezavisna zemlja koja samostalno donosi odluke i brani svoj narod na KiM i bori se za KiM.

Naša situacija nije jednostavna i naš manevarski prostor je sužen, ali se borimo i tražimo rešenja, ističe Petković.

Comments are closed.

Povezane vesti

Vremenski podaci

Subota
Sumaglica

Trenutna temperatura 6°C

Sumaglica

Nedelja
Moguća kiša

Max: 6°C
Min: 4°C

Moguća kiša

Vremenska prognoza za 5 dana