Petković: Laž da se struja na severu KiM ne plaća Tanjug

Objavljeno: 19.01.2022. 20:52 Izmenjeno: 20.01.2022. 14:02

Aljbin Kurti je na konferenciji za medije u Prištini izjavio da se ““na severu Kosova struja troši i ne plaća““.

Direktor Kancelarije za KiM Petar Petković izjavio je da je premijer privremenih prištinskih institucija Aljbin Kurti danas po o zna koji put pokušao da plasira lažnu tezu kako se struja na severu Kosova i Metohije tobože godinama ne plaća.

““Po već oprobanom mehanizmu, Albin Kurti nastavlja da u zvaničnom Beogradu vidi dežurnog krivca za sve svoje probleme i propuste i pri tom nema problem da otvoreno i bezočno slaže““, poručio je Petković u saopštenju.

Tako je bilo i danas kada je po ko zna koji put pokušao da plasira lažnu tezu kako se struja na severu Kosova i Metohije tobože godinama ne plaća, rekao je Petković, naglasivši da činjenice govore suprotno.

““To je da je apsolutno svaki kilovat potrošene električne energije svih ovih godina unazad uredno, plaćen, jer su zvanični Beograd i EPS do početka 2021. godine plaćali struju koja je preko prenosnih sistema EMS-a stizala u četiri opštine na severu Kosovu i Metohiji““, kaže direktor Kancelarije za KiM.

Dakle, reč je o električnoj energiji Republike Srbije, kojom je Beograd snabdevao sever KiM i to od trenutka kada je Priština pre jedne decenije fizički prekinula snabdevanje severa strujom, što je, kako je dodao, moglo da dovede do humanitarne katastrofe.

““Isključivu odgovornost za trenutno nerešeno stanje na terenu snose vlasti privremenih institucija u Prištini koje uporno odbijaju da izdaju licencu za snabdevanje strujom kompaniji „Elektrosever“, čime direktno krše sporazume iz oblasti energetike postignute 2013. i 2015. godine u okviru dijaloga Beograda i Prištine““, kaže Petković.

Priština, kako dodaje, odbija da o ovoj temi čak i razgovara tokom poslednjih rundi dijaloga u Briselu, iako je dobijanje licence za snabdevanje za kompaniju „Elektrosever“ od vitalnog značaja, ali to Kurti očigledno ne želi.

““Po pitanju energetike stvar je vrlo jasna, Priština namerno pravi problem, jer odugovlači davanje licence „Elektroseveru“ koji je po sporazumu davno ispunio sve neophodne uslove. Umesto da poštuje potpisane sporazume, Kurti se služi jeftinim politikanstvom i pitanje energetske stabilnosti na severu Kosova i Metohije koristi za obračun sa institucijama države Srbije na KiM““, kaže Petković.

““Jasno je da bi Kurti voleo da zatre sve srpske tragove na KiM, ali mu to neće poći za rukom““, dodaje direktor Kancelarije za KiM.

 

““S jedne strane, razumemo značaj prava na snabdevanje električnom energijom. Ono što se potroši mora da se plati, a pre skoro deceniju ovo pitanje je politizovano i čak je postojao dogovor u Briselu koji nije sproveden“, rekao je Kurti, preneo je RTS.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.

Povezane vesti

Vremenski podaci

Nedelja
Vedro

Trenutna temperatura 29°C

Vedro

Ponedeljak
Poslepodnevni pljuskovi

Max: 32°C
Min: 21°C

Poslepodnevni pljuskovi

Vremenska prognoza za 5 dana