Petković: Jeremić i dalje ne priznaje svoje greške Tanjug

Objavljeno: 11.12.2020. 16:58 Izmenjeno: 11.12.2020. 16:58

Ni deset godina nakon što je pred Međunarodnim sudom pravde u Hagu Srbiji vezao ruke u borbi za očuvanje Kosova i Metohije, Vuk Jeremić se nije izvinio niti priznao svoju katastrofalnu grešku, već naprotiv, nastavlja da se njome otvoreno hvali, izjavio zvaničnik SNS i šef Kancelarije Vlade Srbije za Kosovo i Metohiju Petar Petković.

U saopštenju za javnost, on je ocenio da je Srbija te 2010. godine pretrpela jedan od najtežih diplomatskih udaraca kada je Jeremić, kao ministar spoljnih poslova, tražio i dobio savetodavno mišljenje tog Suda da je tzv. kosovska nezavisnost u skladu s međunarodnim pravom, na čemu mu, navodi Petković, “ i dan danas redom zahvaljuju svi albanski političari, a njegovu sliku drže na počasnom mestu“.

„Zato čudi da onaj koji je takvim svojim delanjem udario temelje kosovske nezavisnosti, danas pokušava da lažno i bez jednog argumenta, već otvorenom i ogoljenom mržnjom optuži Srbiju i njenog predsednika Aleksandra Vučića da se odriču suvereniteta na Kosovu i Metohiji“, dodao je Petković.

On je istakao da, „za razliku od vremena kada je Jeremić nizao diplomatske faulove, Srbija danas mudrom i odmerenom politikom zaštite nacionalnih interesa niže diplomatske pobede“.

„Zahvaljujući takvoj politici, čak 18 država je povuklo priznanje nezavisnosti Kosova, i Srbija danas ima većinu u Ujedinjenim nacijama. Više se s našom zemljom ne razgovara jezikom ucena, već čitav svet uvažava i naš stav po pitanju rešavanja problema Kosova i Metohije“, zaključio je Petković.

Jeremić je danas na TV N1 branio odluku o iznošenju pitanja proglašenja nezavisnosti Kosova pred Međunarodni sud pravde u Hagu, tvrdeći da je njegova odluka bila u interesu Srbije.

 

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.

Povezane vesti

Vremenski podaci

Petak
Pretežno vedro

Trenutna temperatura 24°C

Pretežno vedro

Subota
Poslepodnevni pljuskovi

Max: 32°C
Min: 20°C

Poslepodnevni pljuskovi

Vremenska prognoza za 5 dana