Petković: Izbori za srpske opštine, bez Srba i srpskog naroda, nemaju nikakvog smisla studio b

Objavljeno: 15.11.2022. 12:37 Izmenjeno: 18.11.2022. 10:19

Nikakvim ucenama i pretnjama neće Priština uspeti da zaplaši Srbe koji su napustili prištinske institucije.

Jednostranom odlukom o održavanju nekakvih vanrednih izbora u četiri srpske opštine na severu Kosova i Metohije i to uoči velike slave Svetog Nikole, vlasti u Prištini nastavljaju da nad Srbima sprovode pravno i institucionalno nasilje, kršeći između ostalog i tačku 11 Briselskog sporazuma.

Izbori za srpske opštine, bez Srba i srpskog naroda, nemaju nikakvog smisla i kao takvi osuđeni su na propast.

Reč je o novom pokušaju Prištine da okupira sever Kosova i Metohije, a sve skrivajući se iza nekakvih izbornih procesa u trenutku kada svojim jednostranim i protivpravnim akcijama Aljbin Kurti, Vjosa Osmani i njhovi posilni dodatno podižu tenzije na terenu.

Ovo je još jedan dokaz da Priština nikada nije ni želela institucionalnu saradnju sa Srbima na KiM, već naprotiv, samo su nastojali da sprovedu i zaokruže svoju velikoalbansku ideju i proteraju Srbe sa njihovih vekovnih ognjišta.

Nikakvim ucenama i pretnjama neće Priština uspeti da zaplaši Srbe koji su napustili prištinske institucije, jasno poručivši da je jedini put za povratak formiranje Zajednice srpskih opština i ukidanje protivpravnih i jednostranih odluka o tablicama.

Međutim, u Prištini jedino znaju za nasilne poteze, pretnje i zveckanje oružjem i zbog toga sada Kurti ulazi u novu fazu obračuna sa Srbima, jednostranom odlukom o sprovođenju izbornih radnji na severu KiM, iako je svima jasno da je takav postupak jalov i uzaludan, jer Srbi na KiM ne mogu više da trpe teror Prištine i kršenje osnovnih ljudskih prava.

Srpska lista neće učestvovati na izborima u 4 opštine

Srpska lista saopštila je da neće učestvovati na izborima koje je Priština raspisala za gradonačelnike četiri opštine na severu Kosova i Metohije.

„Imajući u vidu odluku Prištine o održavanju vanrednih lokalnih izbora na severu Kosova i Metohije želimo da obavestimo javnost da Srpska lista neće uzeti učešće na ovim izborima, kao ni građani koji podržavaju našu stranku, a kojih je preko 95 odasto na ovim prostorima“, navela je Srpska lista u saopštenju.

Predsednica privremenih institucija u Prištini Vjosa Osmani raspisala je juče za 18. decembar vanredne izbore za gradonačelnike četiri opštine na severu Kosova i Metohije.

Odluka je doneta nakon završetka konsultacija sa predstavnicima političkih partija i Centralne izborne komisije, na kojima nisu učestvovali predstavnici Srpske liste.

Gradonačelnici četiri srpske opštine podneli su 5. novembra ostavke zbog odluke Prištine o registarskim tablicama.

Kurti otvoreno najavio da želi sukobe na severu KiM

Direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju Petar Petković saopštio je da je premijer privremenih institucija u Prištini Aljbin Kurti danas pred očima čitave međunarodne zajednice otvoreno najavio da želi sukobe na severu KiM i da planira da povuče nove poteze u cilju eskalacije situacije u četiri srpske opštine.

„Piroman Kurti to radi brutalno gazeći sve sporazume iz Brisela, uz poruku da nema nameru da formira ZSO. U trenutku kada i međunarodna zajednica nikada glasnije traži formiranje Zajednice srpskih opština, Kurti još ubedljivije saopštava da ga ta ključna obaveza Prištine ne interesuje“, naveo je Petković, saopštila je Kancelarije za KiM.

Kako je rekao, Kurtiju bi bolje bilo da hitno krene sa fomiranjem ZSO i poštovanjem dogovora, nego što žuri sa jednostranom odlukom o raspisivanju vanrednih izbora u četiri opštine na severu KiM i što preti popunjavanjem policijskih mesta severno od Ibra.

Petković je kazao da je ovakvo ponašanje Aljbina Kurtija njegov, kako je rekao, novi atak na četiri opštine na severu KiM, koje sistematski pokušava da destabilizuje svojim jednostranim i protivpravnim potezima.

„To pođednako dobro znaju i Kurti, ali i njegovi mentori“, rekao je Petković.

Takođe je naveo da ni po jednom jedinom slovu sporazuma Kurti nema pravo da policijska mesta na severu KiM popunjava albanskim policajcima, niti da donosi jednostrane odluke o vanrednim izborima u opštinama na severu gde Srbi čine 95 odsto stanovništva, koji neće, kako je rekao, više da trpe jaram i zulum Aljbina Kurtija.

„Uzaludno je njegovo manipulisanje činjenicama i brojevima, jer niti Srbi hoće Kurtijeve tablice, niti hoće njegove nametnute izbore, niti hoće albanske policajce sa juga, koji nemaju šta da traže na severu Kosova i Metohije“, kazao je Petković.

Premijer privremenih prištinskih institucija Aljbin Kurti rekao je ranije danas da prištinske vlasti neće dozvoliti vakuum na severu KiM i da se izbori u četiri opštine moraju održati, ali i odbacio mogućnost formiranja Zajednice srpskih opština.

U izjavi za agenciju APA Kurti je rekao da se prazna mesta na severu KiM, nakon povlačenja Srba iz kosovskih institucija, moraju brzo popuniti i da se ne može čekati na povratak Srba.

Što se tiče ZSO, čije formiranje već dugo, kako konstatuje APA, traže SAD i EU, Kurti odbija mogućnost da ona bude formirana.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.

Povezane vesti

Vremenski podaci

Nedelja
Pretežno vedro

Trenutna temperatura 32°C

Pretežno vedro

Ponedeljak
Sunčano

Max: 34°C
Min: 22°C

Sunčano

Vremenska prognoza za 5 dana