Petković i Harčenko o dijalogu i represiji na KiM tanjug

Objavljeno: 13.04.2022. 15:26 Izmenjeno: 16.04.2022. 11:16

Petkovic je poručio da se trajno i održivo rešenje može tražiti isključivo u okviru Rezolucije 1244 Saveta bezbednosti UN.

foto tanjug

 

Političko-bezbednosna situacija na Kosovu i Metohiji i tok dijaloga Beograda i Prištine bili su tema  razgovora direktora Kancelarije za KiM Petra Petkovića i ambasadora Ruske Federacije Aleksandra Bocan – Harčenka.

Iz Kancelarije je saopšteno da je Petković ukazao da se svakodnevno sprovodi kampanja pritisaka i represije nad srpskim narodom i na otvorena nastojanja Prištine da ugrozi i ukine sva politička i građanska prava Srba na Kosovu i Metohiji.

On je naveo da osnovna prava Srba na KiM dodatno ugrožena odlukom Prištine da zabrani sprovođenje izbora Republike Srbije na terioriji pokrajine.

Ocenio je da je takva odluka bila protivna jasnom i nedvosmislenom stavu zemalja Kvinte.

Govoreći o dijalogu Petković je ocenio da Priština otežava nastavak dijaloga i dovodi u pitanje napredak u procesu normalizacije odbijanjem da ispuni do sada postignute sporazume.

Podsetio je da se 19. aprila navršava punih devet godina kako Priština odbija da u delo sprovede dogovor o formiranju Zajednice srpskih opština, bez koga ne može doći do suštinskog pomaka u dijalogu.

On je ukazao na kršenje dogovora u oblastima energetike i pravosuđa, na nesaradnju po pitanju nestalih i na nepoštovanje odredbi u oblasti slobode kretanja i posete zvaničnika pokrajini.

Petković je rekao da je Beograd ispunio sve do sada preuzete obaveze iz Briselskog sporazuma i da će nastaviti da insistira na sprovođenju svih postignutih dogovora u dijalogu, posebno na uspostavljanju Zajednice srpskih opština.

On je zahvalio na doslednoj podršci Rusije teritorijalnom integritetu i suverenitetu Srbije, i poručio da Beograd ostaje opredeljen za mirno rešavanje nesuglasica sa Prištinom i stvaranje uslova za bezbedan i prosperitetan život ljudi u našoj južnoj pokrajini.

 

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.

Povezane vesti

Vremenski podaci

Četvrtak
Pretežno vedro

Trenutna temperatura 32°C

Pretežno vedro

Petak
Sunčano

Max: 34°C
Min: 22°C

Sunčano

Vremenska prognoza za 5 dana