Peti samit lidera Zapadnog Balkana u Londonu Tanjug

Objavljeno: 08.07.2018. 21:05 Izmenjeno: 08.07.2018. 21:05

Peti samit Zapadnog Balkana u okviru Berlinskog procesa biće održan sutra Londonu, a glavne teme ovog dvodnevnog skupa biće unapređenje ekonomske stabilnosti, bezbednosti i političke saradnje.

Berlinski proces je diplomatska inicijativa nemačke kancelarke Angele Merkel, čiji je cilj da se podrži mirna, stabilna i demokratska budućnost Zapadnog Balkana i unaprede regionalna saradnja i evrointegracije regiona.

Pored premijera Albanije, Srbije, Crne Gore, BiH, Makedonije i Kosova (*), Britanija je kao domaćin na samit pozvala EU partnere, uključujući Austriju, Hrvatsku, Francusku, Nemačku, Italiju i Sloveniju.

Pozvana je i Bugarska, koja je bila domaćin samita EU-Zapadni Balkan u maju u Sofiji, kao i Poljska koja će biti domaćin Samita ZB 2019.

Na samitu u Londonu učestovaće prvi put i Grčka, najavio je ranije grčki premijer Aleksis Cipras u Solunu posle sastanka sa premijerima Rumunije i Bugarske i predsednikom Srbije.

Kada je reč o ciljevima Samita, prvi se odnosi na povećanje ekonomske stabilnosti kroz unapređenje poslovnog okruženja, ohrabrivanje preduzetništva, rešavanje problema nezaposlenosti mladih i poboljšanje regionalne međupovezanosti.

Drugi cilj tiče se regionalne bezbednosne saradnje kako bi se odgovorilo na zajedničke pretnje, uključujući korupciju, organizovani kriminal, trgovinu ljudima, drogom i oružjem, terorizam i nasilni ekstremizam.

Lideri ZB i evropski partneri radiće i na unapređenju političke saradnje radi rešavanja bilateralnih sporova i prevazilaženja problema koji su proistekli iz sukoba devedesetih, kao i sa ciljem jačanja demokratije i rodne ravnopravnosti.

U okviru Berlinskog procesa do sada su održana četiri samita – u Berlinu (2014. godine), Beču (2015), Parizu (2016) i Trstu (2017).

“Velika Britanija želi snažan, stabilan i prosperitetan region Zapadnog Balkana. Kao domaćin skupa u Londonu pokazujemo naše interesovanje i angažman na stabilnosti regiona pred izlazak iz EU”, saopšteno je na sajtu britanske vlade.

Sutra će na samitu u Londonu učestvovati prvi potpredsednik vlade i ministar spoljnih poslova Srbije Ivica Dačić

Kako je saopštilo resorno minstarstvo, sastanak ministara spoljnih poslova sastojaće se iz dva dela – panel diskusije sa mladima sa Zapadnog Balkana (Question Time) i plenarne sesije.

U okviru plenarne ministarske sesije, Dačić će predstavitie prioritete Beograda u regionalnoj saradnji, kao i činjenice o napretku koji je ostvaren u reformskim procesima i napretku Republike Srbije na putu evropskih integracija.

Predviđena je i diskusija o problemima nasleđa i izveštavanja o bilateralnim problemima, pitanjima od značaja za bezbednost regiona, kao i pitanjima migracija, u kojoj će šef srpske diplomatije aktivno zastupati interese Srbije.

Drugog dana samita, 10. jula, Srbiju će predstavljati premijerka Ana Brnabić.

Na marginama samita u Londonu biće održan skup posvećen tom regionu, pod nazivom „Posle Berlina: Šta čeka Zapadni Balkan u narednoj deceniji?“

Na tom skupu, 10. jula u Četam hausu (Chatham House), govoriće visoki predstavnici Evropske unije, kao i stručnjaci iz Evrope i zemlja regiona, dok će glavne teme skupa biti budućnost Berlinskog procesa i uticaj spoljnih sila – Rusije, Turske, Sjedinjenih Američkih Država – na prilike u regionu.

Događaj zajednički organizuju Četam haus, Evropski fond za Balkan i Direktorat za proširenje EU (DG NEAR), preneo je portal „Juropijen vestern Balkans“.

Na panelu posvećenom budućnosti Berlinskog procesa, uvodna razmatranja podeliće Johanes Han, Evropski komesar za proširenje i susedsku politiku i Nikola Dimitrov, makedonski ministar spoljnih poslova.

Drugi panel posvećen je uticaju spoljnih sila na Zapadni Balkan, i na njemu će uvodno izlaganje imati Ketrin Ešton, viša savetnica u Četam hausu i bivša Visoka predstavnica Evropske unije za spoljne poslove i bezbednosnu politiku, koja je takođe vršila i funkciju medijatora u dijalogu Beograda i Prištine.

Pored razmatranja uticaja ruske i američke strategije u odnosu na region, diskutovaće se i o pojačanom interesovanju Kine i Saudijske Arabije koje ulažu velike količine novca u njegovu infrastrukturu. Biće, takođe, reči o tome da li se politika Turske u odnosu na Zapadni Balkan promenila.

Konačno, na skupu će se pokušati dati odgovor na pitanje kakvu će ulogu Velika Britanija nakon Bregzita imati u regionu.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.

Povezane vesti

Vremenski podaci

Subota
Delimično oblačno

Trenutna temperatura 15°C

Delimično oblačno

Nedelja
Mogući pljuskovi

Max: 17°C
Min: 12°C

Mogući pljuskovi

Vremenska prognoza za 5 dana