Peskov:Gaspromu naloženo da naplaćuje u rubljama, Novateku ne tanjug

Objavljeno: 25.03.2022. 11:42 Izmenjeno: 25.03.2022. 12:29

Dodao je da najvećem ruskom proizvođaču tečnog prirodnog gasa, Novateku, nisu data takva uputstva.

Predsednik Rusije Vladimir Putin naložio je domaćem energetskom gigantu Gaspromu da za izvoz prirodnog gasa prima rublje, izjavio je portparol Kremlja Dmitrij Peskov, dodajući da Novateku, koji proizvodi tečni pritodni gas, nisu date takve instrukcije.

Peskov je, kako prenosi Rojters, rekao da prema nalogu ruskog predsednika Gasprom mora u naredna četiri dana da smisli način kako da se obavlja plaćanje u rubljama.

Putin je u sredu saopštio da će Rusija tražiti plaćanje u rubljama za gas koji se prođe „neprijateljskim“ zemljama, nakon što su Sjedinjene Države i evropski saveznici zajedno uveli sankcije Moskvi s ciljem da je primoraju na povlačenje iz Ukrajine.

Taj potez je iznenadio lidere u Evropi, a mnoge kompanije su poručile da ugovori sa Gaspromom predviđaju plaćanje u evrima ili američkim dolarima, a ne u ruskim rubljama, dodaje britanska agencija.

Peskov:NATO bombardovanje SRJ urušilo svetski poredak

Američko bombardovanje SR Jugoslavije pre 23 godine urušilo je temelje svetskog poretka, poručio je portparol Kremlja Dmitrij Peskov, u komentaru godišnjice početka NATO agresije.

„Tada su bombe, osim što su ubijale civile, uništile i sistem međunarodnih odnosa. Upravo tada je NATO (a kada kažemo NATO mislimo na Amerikance) počeo da bombarduje temelje svetskog poretka. Tada je počela erozija svih temelja svetskog poretka, što je dovelo do evropske bezbednosne krize koju danas proživljavamo“, istakao je Peskov, prenosi TAS S.

Stalni predstavnik Rusije u UN Vasilij Nebenzja izjavio je juče pred Generalnom skupštinom UN da se 24.marta, pored mesec dana od početka sukoba u Ukrajini, obeležava još godišnjica vojne agresije NATO na SRJ.

Nebenzja je podsetio da su 24. marta 1999. SAD i njihovi NATO saveznici počeli vojnu agresiju na SRJ, koja je trajala 78 dana i noći i tokom koje je, kako je rekao, bačena količina TNT pet puta veća od one sadržane u nuklearnoj bombi koju su SAD bacile na Hirošimu 1945.

Kao rezultat bombardovanja poginulo je više od 2.000 civila, među kojima je bilo dece, žena i starijih osoba, koji su kasnije, kako je naglasio Nebenzja, „cinično nazvani kolateralnom štetom“.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.

Povezane vesti

Vremenski podaci

Nedelja
Vedro

Trenutna temperatura 24°C

Vedro

Ponedeljak
Pretežno sunčano

Max: 35°C
Min: 22°C

Pretežno sunčano

Vremenska prognoza za 5 dana