Pešić: Loši minuti protiv Italije ne brišu sve dobro tanjug

Objavljeno: 16.09.2022. 10:38 Izmenjeno: 16.09.2022. 10:44

Iskusni stručnjak poručio je da reprezentaciji ne treba pritisak da moraju da se osvajaju zlatne medalje.

Selektor košarkaške reprezentacije Srbije Svetislav Pešić oglasio se prvi put nakon eliminacije od Italije (94:86) u osmini finala Evrobasketa i poručio da ne odstupa sa funkcije, kao i da 10 loših minuta protiv Azura ne mogu da obrišu sve dobro što je uradio u minulom periodu i karijeri.

„Nisam po prvi put kritikovan i vređan. Toga je bilo i ranije, za vreme EP 2001. u Istanbulu, pa potom i u Indijanapolisu 2002. Evo i sada se nije desilo ništa novo, za vreme dok pobeđujemo u Pragu, a nakon toga i u Berlinu. Te kritike, omalovažavanja, vredanja više govore o njima. A kao trener, uvek sam stajao ispred svojih igrača i ekipe. Zajedno sa svojim saradnicima vrlo čvrsto stojim iza svojih odluka, uloženog rada, posvećenosti, skromnosti i entuzijazma koji su istovremeno moji saradnici zajedno sa igračima i pokazali. Da se izbriše sve što je urađeno i postignuto, i to zbog poslednjih 10 minuta na utakmici protiv Italije – ja to neću dozvoliti!“, izjavio je Pešić za zvanični sajt KŠ.

Selektor je istakao da će nastaviti sa radom i dotakao se narednih utakmica u novembru u kvalifikacijama za Svetsko prvenstvo.

„Nikada neću odustati od svojih principa, načina selektiranja, izbora igrača i svojih saradnika. Analiziraću i biću uvek spreman da prihvatim i različita mišljenja i predloge, ali ću ostati veran ljudima čiji je cilj iskljucivo košarka“, rekao je Pešić.

„Neće mnogo vremena proći, a novembar je veoma blizu, kada reprezentacija Srbije nastavlja sa kvalifikacionim utakmicama za Svetsko prvenstvo protiv Velike Britanije i Turske. Ponovo dolaze “prozori“ i neizvesnost oko toga na koje igrače reperezentacija Srbije može da računa. Iskreno se nadam da će svi prema svojim mogućnostima, učiniti sve da se više nikada ne ponove pripreme i odziv igrača kao u junu ove godine“.

Pešić je istakao da je svestan da je ekipa razočarala navijače, koji su očekivali više posle pet pobeda u grupnoj fazi u Pragu.

„Svedoci smo da se izjednačuje kvalitet, da “male košarkaške zemlje napreduju, favoritima je sve teže da pobeđuju, a nisu izostala ni iznenađenja. Turnirski sistem takmičenja je surov i dovoljno je bilo da mi imamo nešto više od 10 “loših“ minuta, pa da sav uložen trud ostane bez nagrade u vidu plasmana koji smo svi mi, igrači, članovi stručnog štaba i ljudi iz Saveza očekivali. Ogromno je razočaranje naše i svi smo i dalje veoma tužni. Apsolutno sam svestan odgovornosti i razočaranja koje smo priredili našim navijačima“, istakao je selektor košarkaša Srbije.

„Ono što moraju svi da shvate, jeste da uvek moramo raditi bez pritiska i euforije da se, po svaku cenu, moraju osvajati samo zlatne medalje“, rekao je Pešić.

Igrači na najbolji način predstavljali zemlju

Selektor košarkaške reprezentacije Srbije Svetislav Pešić istakao je da su igrači na najbolji način predstavljali zemlju na Evrobasketu.

Srbija je eliminisana u osmini finala od Italije u Berlinu nakon pet pobeda u grupnoj fazi u Pragu.

Pešić je poručio i da nema nameru da odstupi jer 10 loših minuta protiv Italije ne mogu da obrišu sve dobro što je urađeno.

„Uvek ću isticati atmosferu, drugarstvo i zajedništvo koje su igrači izgradili izmedu sebe, kako za vreme priprema, a posebno za vreme takmičenja. Ističem ovo uprkos tome što smo se suočavali sa povredama i bolestima, a neki igrači nisu ni otputovali na Evropsko prvenstvo. Turnir su propustili Bjelica, Avramović, Bogdanović koji je morao da se podvrgne operaciji… Milutinov i Marinković nisu nastupali na nekoliko utakmica zbog bolesti, a Nedović je zbog povrede prerano završio svoje ucešce na EP“, rekao je Pešić za zvanični sajt KS Srbije.

On je istakao da ekipa nije tražila nikakve izgovore i opravdanja.

„Međutim i pored svih poteškoća, ekipa je rasla iz utakmice u utakmicu, pokazala karakter, postojanost i preuzela apsolutnu odgovornost, ne tražeći bilo kakave izgovore i opravdanja. Ponosan sam i bilo mi je veliko zadovoljsvo da sam učestvovao zajedno sa njima u ovom procesu. Mi smo svi zajedno učinili sve što je u našoj moći da na najbolji način repezentujemo našu zemlju, našu košarku i našu košarkašku kulturu“, izjavio je Pešić.

Strateg „orlova“ istakao je da je obezbeđen kor reprezentacije koji može da garantuje uspehe u narednom periodu.

„Za veoma kratko vreme obavljen je ogroman posao , uspostavljen izgubljeni kontinuitet. Za vrhunske sportske rezultate, ne samo na reprezentativnom nivou, neophodno je iskustvo, znanje i kvalitet. Mi to sve imamo, u Lučiću, Kaliniću, Nedoviću, Kuridži, kao i u Bjelici i Bogdanoviću koji iz poznatih razloga nisu bili na prvenstvu. Jezgro reprezentacije čine igrači generacije rođene 1994. i 1995. koji su prošli sve reprezentativne selekcije – Jokić, Micić, Milutinov, Gudurić, Jaramaz, Davidovac, Ristić, Dobrić, Avramović zatim Marinković i neki od kandidata iz kvalifikacionih prozora. Takođe, u dolasku je plejada novih mladih igrača koji treba da obezbede kontinuitet – Simanić, Petrušev, Pokuševski, Koprivica, Smailagić, Trifunović, Jović, Ðurišic“

Pešić je istakao da će budući dolasci u nacionalni tim zavisiti dosta i od klubova u kojima igrači nastupaju.

„Da li će se oni u budućnosti redovno odazivati akcijama reprezentacije neće samo zavisiti od njih, već pre svega od njihovih klubova. Prioriteti u njihovim profesionalnim karijerama se menjaju, mnogo će zavisti kako će se oni tretirati i razumeti. Igraći treba da dobiju osećaj poštovanja, jer se ne postavlja pitanje njihove pripadnosti, odgovornosti i želje da igraju za svoju reprezentaciju. Neophodno je nastaviti sa obezbeđivanjem vrhunskih uslova, kakve naši reprezentativci imaju u svojim klubovima ili kakvi postoje u zemljama naših rivala na svim takmičenjima“, zaključio je Pešić.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.

Povezane vesti

Vremenski podaci

Utorak
Pretežno vedro

Trenutna temperatura 17°C

Pretežno vedro

Sreda
Mogući pljuskovi

Max: 20°C
Min: 12°C

Mogući pljuskovi

Vremenska prognoza za 5 dana