Penzionerima sa Palilule problem izbacivanje smeća, šetnja ljubimaca Tanjug

Objavljeno: 20.03.2020. 17:24 Izmenjeno: 20.03.2020. 21:41

Penzioneri sa Palilule, koji se obraćaju volonterskom centru za pomoć, uglavnom traže osnovne životne namirnice i lekove, a najviše se raspituju kako da reše problem izbacivanja smeća, šetnje kućnih ljubimaca, plaćanja računa za komunalije, ali i kada će početi isporuka besplatnih paketa pomoći koje je gradska vlast najavila za penzionere čije su penzije manje od 30.000 dinara.

Predsednik opštine Palilula Aleksandar Jovičić kaže da na toj opštini žive desetine hiljada penzionera kojima svakodnevno pomažu otkako je uvedeno vanredno stanje zbog širenja korona virusa u Srbiji.
Prema Jovičićevim rečima, komunikacija sa penzionerima je obostrana navodeći da je opština pozvala više od 2670 penzionera, a da im se obratilo 1.062 poziva.
“Imali smo oko 200 intervemcija na terenu, dopremili im najpotrebnije namirnice koje su tražili, i to u rekordnom roku uz poštovanje svih preporučenih zdravstvenih mera“, rekao je Jovičić za Tanjug.
Naveo je da su na teritoriji Palilule četiri punkta – Borča, Karaburma, centralni deo i Jabučki rit i Glogonjski rit, i da pokrivaju i udaljene delove i naselja koja su od Takovske udaljena 32 km.
“Imamo za sada kapacitete, veoma smo zadovoljni što će Grad spremiti pakete besplatne pomoći i što ćemo stići i do onih do kojih do sada nismo uspeli“, kazao je Jovičić.
Jovičić je kazao da je u toj opštini angažovano oko 70 volontera, ali da njihov broj raste iz dana u dan.
“Zbog zloupotreba koje su se dešavale, svakom građaninu najavimo dolazak volontera i kažemo njegovo ime i prezime. Naš prioritet je da obiđemo što veći broj penzionera, dostavimo namirnice koje traže i demotivišemo ih da izlaze na ulicu kako bi sačuvali njihove živote“, naveo je Jovičić.
Apelovao je na starije sugrađane da ostanu kod kuće i poručio im da će volonteri doći do svakoga kome je potrebna pomoć.
Zahvalio je Crvenom krstu i privatnim kompanijama čiji zaposleni pomažu opštini.
“Ovo će biti maratonski posao koji će trajati nekoliko nedelja, važno je da se ljudi ne umore i da za dve-tri nedelje ne ostanemo bez volontera“, naglasio je Jovičić.
Dodao je da u ovom trenutku sve dobro funkcioniše, da ima mnogo poziva, a da veliki broj građana traže informaciju, savet ili “reč utehe“ .
Istakao je da nema razloga za strah i paniku i izrazio je uverenje da će sa merama koje je uvela Vlada i gradski i opštinski štabovi Srbija uspeti da prebrodi ovu krizu.
Volonterski centar u opštini Paliluila radi već sedam dana, a prema rečima Marije, jedne od radnica koja svakodnevno komunicira sa penzionerima, najviše traže osnovne životne namirnice i lekove.
Penzioneri se, kaže, raspituju kako da reše problem izbacivanja smeća, šetnje kućnih ljubimaca, plaćanja računa za komunalije, kao i kada će početi isporuka 173.000 besplatnih paketa pomoći penzionerima čija su primanja ispod 30.000 dinara, koje je najavio Grad Beograd.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.

Povezane vesti

Vremenski podaci

Ponedeljak
Delimično oblačno

Trenutna temperatura 22°C

Delimično oblačno

Utorak
Poslepodnevni pljuskovi

Max: 32°C
Min: 21°C

Poslepodnevni pljuskovi

Vremenska prognoza za 5 dana