Pažljivo sa konzumiranjem energetskih pića Tanjug

Objavljeno: 07.04.2018. 12:54 Izmenjeno: 07.04.2018. 12:54

Energetski napici sadrže pojedine sastojke u znatno većim količinama nego u drugim namirnicima u kojima su prisutni, tako da stručnjaci već duže vreme apeluju da se čitaju informacije i upozorenja na pakovanjima tih pića, jer njihova neadekvatna primena može ugroziti zdravlje.

Ti napici sadrže tri sastojka – kofein, taurin i d-glukuronolakton, a stručnjaci upozoravaju da neadekvatna primena energetskih pića može da ugrozi zdravlje, a preterano kozumiranje čak može dovesti život u opasnost.

Načelnica Jedinice za unapređenje ishrane i kontrolu zdravstvene ispravnosti hrane u Gradskom zavodu za javno zdravlje Beograd Vesna Pantić Palibrk kaže za Tanjug da na svakom pakovanju takvih proizvoda stoji upozorenje da se ne preporučuje osobama mlađim od 18 godina, trudnicama, dojiljama i hroničnim bolesnicima.

„Naš apel je da ljudi nauče da čitaju informacije koje stoje na pakovanjima jer one stoje tu ne samo kao informacija koja je edukativna već u ovakvim slučajevima je i bukvalno zaštita zdravlja“, naglašava Pantić Palibrk.

Energetska pića, ističe, ne treba kombinovati sa alkoholom i intenzivnim fizičkim vežbama, i ne treba dnevno konzumirati više od jedne do dve konzerve.

Upozorava da je model upotrebe, odnosno unosa ove vrste napitaka ono što ova pića čini opasnim iako se, kako naglašava, neželjeni efekti ne razlikuju mnogo od sadžaja u običnoj šoljici kafe u kojoj se količina kofeina kreće od 50 do 130 miligrama.

Kofein u većim količinama može, kaže, dovesti do povišenog krvnog pritiska, aritimija, stezanja i bola u grudima, srčane isuficijencije koja može biti životno ugrožavajuća.

Pantić Prljić dodaje da je u konzervi energetskih napitaka u proseku, zavisno od koncentracije kofeina i veličine konzerve, od 80 do 100 miligrama kofeina.

Doktorka navodi da je po proceni Evropske agencije za hranu bezbedna količina unosa kofeina oko tri miligrama po kilogramu telesne težine i da se toga treba pridržavati.

Procenjuje se, dodaje, da je oko 400 miligrama unosa kofeina bezbedna dnevna količina za zdrave odrasle osobe, dok za trudnice i mlađe osobe iznosi 200 miligrama.

Prema podacima Evropske agencije za bezbednost hrane, 68 odsto adolescenata između 10 i 18 godina konzumira energetske napitke, kao i 18 odsto dece mlađe od deset godina, a procenjuje se da je u svetu prosečna potrošnja tih napitaka kod adolescenata 2,1 litar mesecno, dok svaki peti pije više od sedam litara u toku jednog meseca.

Pantić Palibrk kaze da i svakodnevno preterano kozumiranje takvih pića kod mladih i adolescenata može izazvati promene raspoloženja, anksioznost, razdražljivost, napade panike, pa čak i halucinacije i epilepsiju.

Objašnjava da kofein, između ostalih dejstava, povećava mokrenje i samim tim povećava gubitak i natrijuma i tečnosti, a da upotreba energetskih pića za rehidrataciju u kombinaciji sa intenzivnom fizičkom aktivnošću može povećati gubitak tečnosti i natrijuma tokom intenzivnog vežbanja i putem znojenja što može ugroziti zdravlje.

Pantić Palibrk kaže i da se smatra da konzumiranje takvih napitaka do dva sata pre vežbanja, u bezbednoj pojedinačnoj dozi od 200 miligrama, neće ugroziti zdravlje.

Pritom se, dodaje, mora voditi računa da ako se posegne i popije ovakva vrsta napitaka to podrazumeva da se isključe svi ostali izvori kofeina koga ima u kafi, sladoledu, nekim bombonama, kola napicima, prozivodima za mršavljenje, različitim dijetetskim proizvodima i proizvodima namenjenim sportistima.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.

Povezane vesti

Vremenski podaci

Utorak
-

Trenutna temperatura 22°C

-

Sreda
Pretežno sunčano

Max: 29°C
Min: 19°C

Pretežno sunčano

Vremenska prognoza za 5 dana