Patrijarh SPC i Abazović potipisali Temeljni ugovor tanjug

Objavljeno: 03.08.2022. 10:35 Izmenjeno: 04.08.2022. 14:21

Potpisivanju su prisustvovali članovi Sinoda SPC i episkopi iz Crne Gore kao i ministri crnogorske vlade.

foto tanjug

 

U Podgorici je potpisan Temeljni ugovor između Vlade Crne Gore i Srpske pravoslavne crkve, saznaje Tanjug u SPC.

Temeljni ugovor potpisali su Patrijrh srpski Porfirije i crnogrski premijer Dritan Abazović.

Premijer:Potpisivanjem TU poslali poruku mira i tolerancije

Premijer Crne Gore Dritan Abazović izjavio je da mu je čast i zadovoljstvo što je potpisivanjem Temeljnog ugovora sa Srpskom pravoslavnom crkvom (SPC) na lep i dostojanstve način doveden do kraja proces koji je, kako je kazao, predugo trajao.

„Ideja da se potpiše ugovor sa SPC je stara ideja, žao mi je što se nije realizovala u prethodnom periodu. Vlada je odlučna da svim verskim zajednicama da potpuno identična prava. Srećni smo i zadovoljni ako smo tome danas doprineli“, rekao je Abazović nakon potpisanog Temeljnog ugovora.

On je pritom poželeo toplu dobrodošlicu patrijarhu SPC Porfiriju.

On je kazao da veruje da se na ovaj način šalje poruka mira i tolerancije, da okrećemo novi list i da se okrećemo novim izazovima, koji ne fale u našem društvu i okruženju, ali sve sa željom da gradimo društvo jednakosti, pravde, i da pravo koje tražimo za sebe damo i drugima.

„To je ideja vodilja, vrlo tolerantna i građanska, i verujem da smo danas stavili tačku na jedan izazov koji je stajao pred nama“, rekao je Abazović u video poruci sa potpisivanja Temeljnog ugovora SPC.

Istakao oje da je ponosan na učinjeno i zahvalio svima koji su učestvovali u ovom procesu.

„Verujem da ćemo se i ubuduće nalaziti povodom svečanosti, da konstatujemo neke dobre, lepe stvari, a da ćemo svi zajednički, sa funkcija koje obavljamo, biti spremni da se založimo za društvo tolerancije, pomirenja i društvo koje zajednički baštini vrednost različitosti kao deo našeg sveukupnog bogatstva“, kazao je premijer.

Istakao je da mu je čast i zadovoljstvo što je bio u prilici da jedno pitanje koje je dugo opterećivalo crnogorsko društvo „zatvorimo na lep, primeren, dostojanstven način, i u skladu sa Ustavom i zakonima naše zemlje“.

„Ideja da se potpiše ugovor sa SPC je stara ideja, žao mi je što se nije realizovala u prethodnom periodu. Vlada je odlučna da svim verskim zajednicama da potpuno identična prava. Srećni smo i zadovoljni ako smo tome danas doprineli“, rekao je Abazović nakon potpisanog Temeljnog ugovora.

On je pritom poželeo toplu dobrodošlicu patrijarhu SPC Porfiriju.

Abazović je kazao da veruje da se na ovaj način šalje poruka mira i tolerancije, da okrećemo novi list i da se okrećemo novim izazovima, koji ne fale u našem društvu i okruženju, ali sve sa željom da gradimo društvo jednakosti, pravde, i da pravo koje tražimo za sebe damo i drugima.

„To je ideja vodilja, vrlo tolerantna i građanska, i verujem da smo danas stavili tačku na jedan izazov koji je stajao pred nama“, rekao je Abazović u video poruci sa potpisivanja Temeljnog ugovora SPC.

Istakao oje da je ponosan na učinjeno i zahvalio svima koji su učestvovali u ovom procesu.

„Verujem da ćemo se i ubuduće nalaziti povodom svečanosti, da konstatujemo neke dobre, lepe stvari, a da ćemo svi zajednički, sa funkcija koje obavljamo, biti spremni da se založimo za društvo tolerancije, pomirenja i društvo koje zajednički baštini vrednost različitosti kao deo našeg sveukupnog bogatstva“, kazao je premijer Crne Gore.

Istakao je da mu je čast i zadovoljstvo što je bio u prilici da jedno pitanje koje je dugo opterećivalo crnogorsko društvo „zatvorimo na lep, primeren, dostojanstven način, i u skladu sa Ustavom i zakonima naše zemlje“.

Patrijarh: Slava Bogu

Nakon potpisivanja temeljnog ugovora između Vlade Crne Gore i Srpske pravoslavne crkve oglasio se Patrijarh Porfirije.

– Danas sam u vili Gorica u Podgorici sa Predsednikom vlade Crne Gore gospodinom dr Dritanom Abazovićem potpisao Temeljni ugovor između Srpske Pravoslavne Crkve i Vlade Crne Gore. Ugovor je potpisan u prisustvu članova Svetog Arhijerejskog Sinoda Srpske Pravoslavne Crkve, Visokopreosvećenog Mitropolita crnogorsko-primorskog g. Joanikija, Preosvećene Gospode Episkopa sremskog Vasilija, zvorničko-tuzlanskog Fotija i Episkopa koji imaju kanonsku jurisdikciju na teritoriji Crne Gore mileševskog Atanasija, budimljansko-nikšićkog Metodija i zahumsko-hercegovačkog Dimitrija, kao i sekretara Svetog Arhijerejskog Sinoda Arhimandrita Nektarija. Potpisivanju ugovora prisustvovali su i članovi Vlade Crne Gore. Slava Bogu! – objavio je Patrijarh uz video na svom Instagram profilu.

Porfirije: Temeljni ugovor bio potreban i državi Crnoj Gori i SPC

Patrijarh srpski Porfirije izjavio je da je Temeljni ugovor nešto što je bilo potrebno i državi Crnoj Gori i Srpskoj pravoslavnoj crkvi (SPC) u Crnoj Gori.

Porfirije je, nakon potpisivanja Temeljnog ugovora u Podgorici, rekao da se podrazumeva da SPC u bilo kojoj državi da se nalazi i da ima crkvenu jurisdikciju poštuje ustav svake države i zakone svake države.

„Otuda mislim da je veoma važno da i Vi poštujući Ustav i zakone države Crne Gore, a i mi poštujući Ustav i zakone Crne Gore nismo hteli ništa više od bilo kog građanina Crne Gore vezano za temu vere niti smo imali ambicije da postignemo bilo šta više od bilo koje druge verske zajednice. Ali, naravno, logično je i normalno da nam nije bilo drago da prihvatimo i bilo šta manje od toga“, istakao je patrijarh Porfirije.

Dodao je da se SPC, ako postoje problemi kada je reč o drugim verskim zajednicama, uvek rame uz rame bori za prava te verske zajednice, da budu u istoj meri ispoštovana kao i prava koja očekuje za sebe.

Patrijarh Porfirije je izrazio zahvalnost premijeru Dritanu Abazoviću na svim naporima koje je uložio zajedno sa svojim saradnicima da bude potpisan Temeljni ugovor države Crne Gore i SPC.

Porfirije je pozdravio sve građane Crne Gore, ističući da „toliko toga zajedničkog kroz vekove imamo da je zaista luksuz da trošimo vreme na ono što nas razlikuje i da potenciramo i povećavamo razlike“.

Prema njegovim rečima, vekovi su pokazali da smo jedni drugima potrebni, da jedni bez drugih ne možemo, a da sve možemo onda kada smo zajedno i kada u našim srcima ima mesta i za onoga drugog.

„Zahvalan sam Vama što ste imali pre svega ljudskog osećanja za činjenicu da smo upućeni jedni na druge, da smo jedni drugima potrebni, zahvalan sam i onima koji su od 2012. godine dodali jedan kamičak u mozaik puta koji nas je doveo do ovog trenutka. Zahvalan sam i onima koji se nisu slagali da dođemo do ovog momenta, i oni su na svoj način, možda i nesvesno, doprineli da mi razumemo koliko je važno da se međusobno razumemo, da još bolje razumemo koliko je važno da se borimo jedni za druge, koliko smo jedni drugima potrebni i koliko kada smo zajedno možemo da pravimo ogromne korake i to u kratkom vremenu“, rekao je patrijarh.

Porfirije je izrazio „molitveno osećanje ljubavi i zahvalnosti“ u odnosu na blaženopočivšeg mitropolita Amfilohija, koji je, kako je rekao, bez obzira što je nailazio na razne prepreke učinio mnogo više nego svi drugi iz Crkve zajedno da se dođe do ovog trenutka.

„Siguran sam da se on i danas sa nama raduje na nebu i da su njegove molitve doprinele da mi jednostavno i brzo, otkada ste Vi na ovom mestu, pa i ja na svom, dođemo do ovog epiloga“, rekao je Porfirije obraćajući se Abazoviću.

Patrijarh je zahvalio Abazoviću i njegovim saradnicima na trudu i na odlučnosti, ali i građanima Crne Gore.

„Verujem da se i oni svi raduju, bez obzira u kojoj meri će to neko pokazati ili ne“, rekao je patrijarh Porfirije.

Dodik pozdravio potpisivanje Temeljnog ugovora

Srpski član Predsedništva BiH Milorad Dodik pozdravio je potpisivanje Temeljnog ugovora između države Crne Gore i Srpska pravoslavna crkva.

Dodik je na Tviteru naveo da je time SPC, koja okuplja najveći broj vernika u Crnoj Gori, dovedena u ravnopravan položaj sa drugim crkvama i verskim zajednicama.

„Verujem da su politike podela u Crnoj Gori ostale u prošlosti i da je pred Crnom Gorom put prosperiteta i napretka“, napisao je Dodik.

Srpski patrijarh Porfirije i crnogorski premijer Dritan Abazović potpisali su danas u Podgorici Temeljni ugovor između Vlade Crne Gore i Srpske pravoslavne crkve.

Abazović:Crna Gora nije deo EU zbog kriminalaca,a ne Temeljnog ugovora

U oštroj polemici šefa crnogorske diplomatije Ranka Krivokapića i Dritana Abazovića o  potpisanom Temeljnom ugovoru sa Srpskom pravoslavnom crkvom, premijer je rekao da je Crna Gora pod okupacijom kriminalaca koji državu drže kao taoca, koji su ovde instalirani i protiv kojih se vlada bori jer zbog njih Crna Gora nije u Evropskoj uniji.

Ako je Temeljni ugovor prepreka za evropski put Crne Gore, Abazović je rekao da je država možda mogla da bude deo EU do 2016/17, a tada ste, poručio je obraćajući se je Krivokapiću, „vi bili na vlasti“.

„Spreman sam da se vratim u parlament i da odem kući, ali nisam spreman da neko Crnu Goru drži kao taoca. To se neće desiti, vi ste to mislili, ali je to bila vaša strateška greška. Od prvog dana napadate vladu, vi od temeljnog ugovora pravite teme… Mislili ste da će snaga jedne finansijske grupacije koja priprema kampanju kroz neke kvazi portale biti dovoljna da utiče na premijera da se skloni s puta“, rekao je Abazović i poručio da se to neće desiti.

Lično je, kazao, projektovao sunovrat politike koju finansiraju ti centri moći.

„Voleo bih da niste na tom brodu, ali strukture vaše (Krivokapićeve) stranke jesu i zato treba da se sruši vlada. Svako ko želi destabilizaciju pomaže ruski uticaj u CG i želi da uradi ono što se desilo na Kosovu. To je bila vaša projekcija, a moja je današnja“.

Krivokapića je Abazović upitao da li misli da će se sve vratiti na staro, a da on kao premijer bude iskorišćen da bude „topli zec“.

„Da li ste mislili da ja neću pročitati tu igru, prevarili ste se. To je bila namera. rekao sam da će se u sto dana rešiti svako teško pitanje i rešeno je, što se tiče vlade CG“, rekao je Abazović.

Abazović je ponovio da neko želi Crnu Goru da gurne u destabilizaciju, a taj neko, kazao je, su oni koji su u „skaj aplikacijama“.

„Treba da se odredimo da li će CG da bude država taoc onih koji su švercom narkotika i cigareta stvorili imperiju“, rekao je Abazović i istakao da jedino žali što Temeljni ugovor nije potpisan još pre dva meseca.

Istakao je da očekuje da protivnici Temeljnog ugovora procesuiraju današnje potpisivanje kroz organe, te poručio da se on lično pritom neće pomeriti ni milimetar.

„Ali ako se ispostavi da ovaj ugovor ne suspenduje Ustav ili zakone, dugujete mi izvinjene, ne zbog mene već zbog moje porodice“, rekao je Abazović.

Istakao je da ljudi u CG više ne žele da žive u prošlosti, ne žele podele na Crnogorce i na Srbe, jer, kako je kazao, oni su ponosni na ono što jesu, žele da imaju svoje slobode i radna mesta, žele da idu prema EU.

Ti ljudi u EU vide način organizovanja sistema koji će njima i njihovim porodicama doneti blagostanje.

„Čestitam na potpisivanju ugovora koji je jedno pitanje stavio ad akta. Kada se to radilo sa Katoličkom crkvom niko se nije javljao sa kritikama, kada je ratifikacija bila u parlamentu nije bilo primedaba ni diskusije, isto je bilo i sa Islamskom zajednicom“, podsetioje Abazović.

Ako vi, kazao je, želite segregaciju, ako želite da se inkluzivna vlada vodi segregacijom stvarno mislim da ste zalutatali.

„Spreman sam da nastavim političku borbu. Iz arene nikada nisam pobegao niti ću, spreman sam da donosim hrabre i odlučne odluke“, rekao je i poručio da guranje nekih pitanja ispod tepiha njemu nije imanentno.

Odgovarajući Abazoviću, Krivokapić je rekao da neće dozvoliti da ga premijer implicira u vezi sa kriminalom i privilegijama.

„Lično vas mogu voleti ili ne voleti, ali vas moram poštovati. Nije isto Katolička crkva i Islamska zajednica“, rekao je Krivokapić uz tvrdnju da je SPC došla nasilnom aneksijom CG, koristeći pri tom reč anšlus.

„Nije isto, uzela je tuđe, odnosno naše. Ona nezakonito drži kulturno-istorijske spomenike CG. Ona nije postojala….Ne izjednačavajte, jer ovo je politička organizacija koja negira najbrojniji narod u CG“, rekao je Krivokapić, koji je najoštriji protivnik Temeljnog ugovora sa SPC.

„Meni ne smeta nijedna crkva. Ja sam za to da se ljudi raduju. Crnogoraca ste se mogli setiti dok ste bilo 30 godina na vlast. CPC vam je bila nevladina organizacija“, poručio je Abazović.

Abazović:TU sa SPC nije potpisan tajno

Predsednik crnogorske vlade Dritan Abazović poručio je da Temeljni ugovor sa Srpskom pravoslavnom crkvom nije potpisan tajno, već da je tom činu prisustvovovalo 30 osoba.

Abazović je to rekao odgovorajući na pitanja novinara na pres konferenciji povodom 100 dana rada vlade i istakao da se o Temeljnom ugovoru sa SPC priča 10 godina, a u poslednjih 20-30 dana vrlo intenzivno.

„Govorili smo da će to biti uskoro, i sad neko kaže – mi smo iznenađeni. Izabrali smo formu u dogovoru sa SPC. Oni su, zbog ukupne klime, da ih neko ne bi uvlačio u političke igre, rekli da će između dve varijante – na presu ili u državnoj rezidenciji, tiho – da se odluče za jednu“, rekao je Abazović.

Podsetio je da je 31. jula rekao da ne zna tačan datum i dodao da ga tada zaista nije znao, nije znao, kazao je, da će to biti 3. avgust.

„Desilo se da bude baš tog dana. Lično sam mislio da će da bude 6. Ili 14. avgusta, prilikom dolaska patrijarha u Crnu Goru. Svako ko je častan reći će da sam bio u pravu. Nije potpisan tajno, potpisan je ispred 30 ljudi. Mediji nisu bili, ali su obavešteni kad je potpisan“, precizirao je premijer.

Upitan o šefu granične policije za šefa granične policije Vasku Akoviću, koji je navodno podneo ostavku zato što je „preskočen“ i nije bio obavešten o ulasku patrijarha u Crnu Goru, Abazović je rekao da je reč o čoveku koji ima lični problem.

Šef granične policije, kazao je premijer, znao je da više na tom mestu ne može da ostane, pa je ovo iskoristo za političku zloupotrebu.

„Za njega i onog ko ga je naučio da to kaže imam pitanje – šta se radi sa prekograničnim švercom? Situacija je potpuna jasna i besprekorna“, rekao je Abazović.

Na pitanje novinara da li će njegova vlada preživeti 19. avgust kada će se u parlamentu glasati o poverenju izvršne vlasti, Abazović je kazao da ne zna.

Istakao je da svako ko bude glasao za nepoverenje njegovoj vladi znači da želi da Crnu Goru vrati unaza i anulira Temeljni ugovor sa SPC.

„Neki žele da nas vrate u blato nacionalizma“, rekao je Abazović.

Prethodno Abazović je rekao da su svi prioriteti njegove vlade završeni ili su pred okončanjem u protekih 100 dana vlasti i dodao da je njegova vlada spremna da Temeljni ugovor potpiše i sa kanonski nepriznatom Crnogorskom pravoslavnom crkvom.

„Spremni smo da to uradimo i sa (kanonski nepriznatom) CPC. Ne postoji restrikcija da krenemo i ka tim aktivnostima“, rekao je.

Govoreći o ispunjenim prioritetima vlade, Abazović je rekao da je tu nastavak borbe protiv korupcije, zatim prilagođavanje pregovaračke strukture, regulisanje odnosa s verskim zajednicama, priprema letnje turističke sezone, nastavak reforme javne uprave.

Govorio je i o investicijama, nastavku ekonomskih reformi, povećanju penzija, kao i da je juče, kako je rekao, potpisivanjem Temeljnog ugovora sa SPC uspešno okonačan odnos s jednom verskom zajednicom.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.

Povezane vesti

Vremenski podaci

Sreda
Pretežno vedro

Trenutna temperatura 32°C

Pretežno vedro

Četvrtak
Sunčano

Max: 34°C
Min: 22°C

Sunčano

Vremenska prognoza za 5 dana