Patrijarh Porfirije: I Albance vidimo kao braću sa kojima možemo zajedno Tanjug

Objavljeno: 28.06.2021. 11:59 Izmenjeno: 29.06.2021. 12:56

Patrijarh srpski Porfirije poručio je na Vidovdan, iz manastira Gračanica da svaki put kada dolazimo na Kosovo i Metohiju dubinski znamo da smo se vratili u svoj dom

„Svaki put kada dođemo na ovu zemlju dubinski znamo da smo se vratili u svoju očevinu. O tome svedoči ova sveta Gračanica, Visoki Dečani, Pećka Patrijaršija, Bogorodica Ljeviška, toliko svetinja svedoči o tome da je ovo dom“, rekao je patrijarh tokom liturgije služene povodom Vidovdana.

Patrijarh Porfirije je istakao da i Albance vidimo kao svoju braću i da je siguran da se možemo itekako ne samo razumeti, nego i živeti zajedno, rasti i graditi.

„Samo da nas ne uče miru i zajednici oni koji seju razdor među ljudima a imaju samo neke nama strane daleke ovozemaljske interese“, rekao je patrijarh.

Naveo je da Gračanica i druge svetinje na KIM jesu svetska kulturna baština, ali da su pre toga baština pravoslavnih Srba i istakao da to nikome ne treba da smeta.

„Naša imena i prezimena jesu Gračanica i Pećka patrijaršija, Bogorodica Ljeviška, Kosovo i Metohija. Naše ime i prezime jeste naša pravoslavna crkva“, istakao je patrijarh Porfirije.

On je upitao treba li ikome govoriti čija je baština pred kojom stoji danas.

„Gračanica su nače oči, uši, srce. To je ono za šta se knez Lazar na Vidovdan opredelio. Izabrao je veru u Hrista, a ne večeru, što ne znači da večera nema svoju, da nam nije potrebna i da ne treba da se brinemo o njoj već da jedni drugima otvaramo trpeze ljubavi za zajedničke večere. Večera bez vere, to je sve ono što jesmo i što imamo mi i čitav svet, bez vere u Hrista postaje samo ljuštura, utvara besmislena i prazna. Opredelio se knez Lazar za Gračanicu, opredelio se da ima oči, uši, srce“, rekao je Porfirije.

On je postavio pitanje onima koji kažu „odrecite se Gračanice i svetinja na Kosovu i Metohiji, odrecite se Kosova i Metohije“, da li bi pristali da njima „iskopaju oko, iseku uši, iščupaju srce?“ i rekao da ne bi pristali, ističući da je to bitka za suštinsku slobodu.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.

Povezane vesti

Vremenski podaci

Petak
Vedro

Trenutna temperatura 1°C

Vedro

Subota
Moguća kiša

Max: 8°C
Min: 1°C

Moguća kiša

Vremenska prognoza za 5 dana