Pašalić:U fokusu u narednom periodu briga o starima tanjug

Objavljeno: 20.03.2022. 11:46 Izmenjeno: 20.03.2022. 11:46

On je za RTS kazao da će u fokusu Zaštitnika građana u narednom periodu biti briga o starim licima i da će institucija ombudsmana u okviru svojih nadležnosti izvršiti kontrolu domova za stare.

Zaštitnik građana Zoran Pašalić istakao je da će u fokusu rada Zaštitnika građana u narednom periodu biti briga o starim licima i da će se kontrolisati i status domova za stare, bez obzira u čijem se vlasništvu ti domovi nalaze i rad nadležnog ministarstva.

Povodom redovnog godišnjeg izveštaja o radu, koji je predao Narodnoj skupštini, Pašalić je naveo da je u izveštajnom periodu 16.000 prijava, a da je 83 odsto slučajeva po prijavama rešeno.

Ovaj izveštaj Zaštitnika građana ukazao je, kako navodi RTS, na veliki problem u društvu – nasilje nad starima.

„Ne samo nasilje, kada dođe do nasilja to je najradikalniji problem koji može da se javi prema starim licima. Briga o starim licima je sada u fokusu Zaštitnika građana“, kazao je Pašalić.

On je istakao da je kancelarija Zaštitnika građana prva reagovala na slučaj nasilja nad staricom u jednom domu za stare gde je nadležno Ministarstvo vrlo brzo po njihovoj inicijativi i izvršilo kontrolu.

„Ono što je u sledećem periodu naznačajnije za Zaštitnika građana to je briga o starim licima i to u tri pravca – njihov status, status domova bez obzira u čijem se vlasništvu ti domovi nalaze i svakako rad nadležnog Ministarstva“, kaže Pašalić.

U Srbiji, kako je naveo, ima 250 legalnih domova za stare, od toga 160 u Beogradu, a prema njihovoj evidenciji ima i između 60 i 80 nelegalnih domova, kao i da su kapaciteti tih domova 10.000 osoba.

„Uopšte ne smemo da govorimo ne o nasilju nego o lošem tretmanu u domovima za stare, već da neko kada je već tu smešten treba da ima i adekvatan tretman“, kaže Pašalić.

Navodi da je planu i sastanak sa vlasnicima privatnih domova za stare kako bi čuo njihove probleme.

„Prilikom poseta domovima za stare prvo ćemo razgovarati sa korisnicima da vidimo koji probleme imaju, kakva je njihov tretman tamo i šta se može pobljšati“, poručuje Pašalić.

„Želimo da delujemo preventivno, ne samo kada problem nastane“

Pored toga, kako kaže, obratiće pažnju i na imovinsko-socijalne probleme.

„To su problemi koji se odnose na legalizacije, katastar, tretman imovine građana“, dodaje Pašalić.

Naglasio je da žele da sve više deluju preventivno, a ne samo kada problem nastane.

„Da se informišemo, da znamo gde je problem, da se ne sačeka da problem eskalira ili da dođe do nekih tragičnih situacija“, naglasio je on.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.

Povezane vesti

Vremenski podaci

Ponedeljak
Vedro

Trenutna temperatura 31°C

Vedro

Utorak
Pretežno sunčano

Max: 34°C
Min: 20°C

Pretežno sunčano

Vremenska prognoza za 5 dana