Pašalić pozvao ombudsmane Rusije i Ukrajine na sastanak u Beograd Tanjug

Objavljeno: 28.02.2022. 17:48 Izmenjeno: 28.02.2022. 17:48

Zaštitnik građana je naveo da je Republika Srbija nakon raspada SFRJ primila nekoliko stotina hiljada izbeglica iz zemalja bivše Jugoslavije, a posle NATO bombardovanja 1999. godine više od 200.000 interno raseljenih i prognanih građana sa Kosova i Metohije.

Zaštitnik građana Republike Srbije Zoran Pašalić pozvao je ombudsmane Ruske Federacije i Ukrajine na sastanak u Beogradu ili na susret putem onlajn platformi radi dogovora o načinima zaštite svih ljudskih prava građana na istoku Evrope, pre svega, prava na život.

““Ovaj razgovor, pre svega, bi se odnosno na zaštitu prava najugroženijih društvenih grupa, a prvenstveno na zaštitu prava dece. Poziv kolegama iz Ruske Federacije i Ukrajine uputio sam na osnovu odlične saradnje koju naše institucije imaju već godinama i očekujem da mi odgovore u narednih pet dana““, rekao je Pašalić, objavljeno je na sajtu Zaštitnika građana.

„Najiskrenije žalimo zbog svega što se događa na istoku Evrope. Mi imamo moralno pravo i obavezu da u ovakvim situacijama pomognemo onima koje smatramo prijateljskim i bratskim narodima jer smo 90-ih godina 20. veka tokom raspada bivše Jugoslavije, kao i tokom NATO bombardovanja 1999. godine imali slično iskustvo“, naveo je Pašalić.

““Svesni okolnosti u kojima se nalazi svi građani na istoku Evrope, zbog sličnih događaja iz naše ne tako daleke prošlosti duboko saosećamo sa patnjom bratskih naroda zbog čega sam i uputio poziv kolegama iz Ruske Federacije i Ukrajine““, rekao je Pašalić.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.

Povezane vesti

Vremenski podaci

Utorak
Pretežno oblačno

Trenutna temperatura 5°C

Pretežno oblačno

Sreda
Oblačno

Max: 7°C
Min: 4°C

Oblačno

Vremenska prognoza za 5 dana