Pašalić: Osmi mart kontinuitet borbe za prava žena Tanjug

Objavljeno: 08.03.2022. 13:06 Izmenjeno: 08.03.2022. 13:06

Pandemija koronavirusa je, kako dodaje, dodatno otežala ženama svakodnevicu i još više produbila nejednakost između njih i muškaraca.

Zaštitnik građana Zoran Pašalić je, povodom Međunarodnog dana žena, izjavio da su rodni stereotipi i predrasude i dalje prisutni, a diskriminacija žena vidljiva.

„Procene govore da je svaka treća žena bila žrtva jedne vrste nasilja. Takođe, one se teže zapošljavaju, lakše izgube posao, za isti posao u proseku zarade manje od muškaraca, ali i mnogo teže stižu do rukovodećeg položaja“, ocenio je Pašalić.

„Zbog pandemije žene su bile primorane da obavljaju značajno veći broj kućnih poslova, što je uticalo na to da su imale manje vremena za posao i obrazovanje“, izjavio je Pašalić.

Podseća da je Međunarodni dan žena nastao kao dan borbe za ženska prava, odnosno dan borbe za ekonomsku, političku i socijalnu ravnopravnost žena i muškaraca, i dodaje da aktivizam za afirmaciju tih prava i danas traje.

„Stoga, 8. mart uvek treba posmatrati kao poseban dan za žene, koji se obeležava kao proslava, ali i kao kontinuitet borbe za prava žena i devojčica u društvu“, istakao je Pašalić.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.

Povezane vesti

Vremenski podaci

Subota
Pretežno vedro

Trenutna temperatura 15°C

Pretežno vedro

Nedelja
Promenljivo oblačno

Max: 24°C
Min: 11°C

Promenljivo oblačno

Vremenska prognoza za 5 dana