„Parsifal“ Paje Jovanovića prvi put pred očima javnosti Tanjug

Objavljeno: 06.06.2019. 20:35 Izmenjeno: 07.06.2019. 10:27

Slika „Parsifal“ Paje Jovanovića (1859-1957), koja se nalazi u privatnom vlasništvu i do sada je bila nepoznata javnosti, predstavljena je u Atrijumu Narodnog muzeja, gde će posetioci moći da je vide narednih 10 dana.

FOTO TANJUG/ TANJA VALIC/ nr

Privatni kolekcionar obratio se pre godinu dana Narodnom muzeju, koji čuva oko 100 dela Paje Jovanovića, od čega 75 ulja na platnu, radi utvrđivanja autentičnosti slike „Parsifal“ i restauracije.

Utvrđeno je da je nastala dvadesetih godina prošlog veka, a muzejski savetnik Narodnog muzeja i najbolji poznavalac Jovanovićevog stvaralaštva, Petar Petrović, kaže da je reč o još jednom od njegovih značajnih ostvarenja koja izlaze iz etografsko-istorijskog i orjentalnog žanra.

„Prikazuje temu koja je bila prisutna u evropskoj umetnosti u vreme kada je Paja Jovanović živeo. Čitav 19. vek u umetnosti je pun motiva koji zalaze u simbolizam, a naročito u mitologiju. S ozbirom da je Paja Jovanović živeo na izvorištu, u Beču, sasvim sigurno je bio inspirisan slikama koje je sretao, jer tema viteza koji traga za Svetim gralom je mnoge umetnike inspirisala“, rekao je Petrović Tanjugu.

On veruje da je slika „Vitez cveća“ francuskog slikara Žorža Rošgrosa, koju je umetnik izložio 1894. u Salonu u Parizu i koju je Jovanović video, mogla da mu bude inspiracija.

Jovanović je 1902. uradio ulje na platnu na temu Parsifala, koje je još nepoznato ovdašnjoj javnosti.

Petrović podseća da se navršava 160 godina od rođenja Paje Jovanovića, a njegova umetnost nije do danas izgubila na značaju, što potvrđuje i izloženo platno „Parsifal“ koje podstiče na razmišljanje zbog svoje teme.

„Paja Jovanović je bio zainteresovan ne samo za slikarstvo, nego i za operu i sigurno je gledao “Parsifala“ i on je ostavio utisak na njega, posebno scena u drugom činu kada Parsifal sreće vile i zamišljao je kako bi prikazao viteza u potrazi za Svetim gralom, koga na tom putu čekaju mnoga iskušenja i dileme“, rekao je Petrović govoreći posetiocima Muzeja o novootkrivenoj slici velikog umetnika.

Petrović je istakao da Jovanović prikazuje Parsifalovu borbu sa samim sobom i dodaje da je poznato da umetnik ispituje svoj rad, traži inspiraciju i u momentu kada inspiracija zablista, nastaje umetničko delo.

Direktorka Narodnog muzeja Bojana Borić Brešković ističe da je pronalazak bilo kog umetničkog dela poseban doživljaj i događaj, a naročito kada pred sobom imamo nepoznato delo umetnika koji očarava svojim stvaralaštvom.

„Dobro nam je poznato da je Paja Jovanović bio plodan umetnik i verovatno ni sada nije kraj iznenađenjima. Za sada smo u prilici da vidimo jedno novo delo Paje Jovanovića zahvaljujući ljubaznosti privatnog kolekcionara i ono će svakakko obogatiti poznavanje ukupnog stvaralaštva Paje Jovanovića“, naglasila je Borić Brešković.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Povezane vesti

Vremenski podaci

Utorak
Sumaglica

Trenutna temperatura 5°C

Sumaglica

Sreda
Promenljivo oblačno

Max: 8°C
Min: 1°C

Promenljivo oblačno

Vremenska prognoza za 5 dana