Pariz:Umro poznati fotograf, devet sati ležao na trotoaru Tanjug

Objavljeno: 29.01.2022. 15:23 Izmenjeno: 29.01.2022. 15:23

Naslov u Figarou je glasio: „Fotograf Rene Rober, mrtav u ravnodušnosti nasred ulice“.

Smrt 85-godišnjeg fotografa Renea Rober u Parizu, koji je podlegao hipotermiji nakon što je pao i proveo devet sati potpuno ignorisan od prolaznika na hladnom pločniku ulice u centru grada, izazvala je tugu, bes i nevericu u Francuskoj i šire, prenosi Gardijan.

Ovaj švajcarski fotograf, poznat po fotografijama nekih od najpoznatijih španskih zvezda flamenka, umro je prošle nedelje nakon što se okliznuo tokom jedne od noćnih šetnji u pariskom kvartu u kojem je živeo, a prema rečima njegovog prijatelja, novinara Majkla Mompontetua, Rober je pao na trotaru Ulici Turbigo, navodi britanski list.

„Imao je vrtoglavicu i pao je. Nije mogao da ustane, ležao je na hladnoći devet sati dok beskućnik nije pozvao hitnu pomoć. Prekasno. Imao je hipotermiju i nije mogao da preživi. Tokom tih devet sati nijedan prolaznik nije stao da proveri zašto ovaj čovek leži na trotoaru. Nijedan“, napisao je Mompontet u seriji tvitova.

On je saopštio okolnosti smrti prijatelja i za Frans TV Info, gde je rekao da je Robera „ubila ravnodušnost“.

„Ako bi ova strašna smrt mogla da posluži nekom cilju, to bi bilo ovo: kada čovek leži na trotoaru, trebalo bi da proverimo šta je – bez obzira na to koliko smo zauzeti. Zaustavimo se na trenutak“, rekao je Mompontet.

Istakao je da mnogi ljudi, uključujući i njega samog, često gledaju na drugu stranu kada su u pitanju ljudi na ulici.

Smrt, koja se dogodila u oblasti Pariza gde spavaju mnogi beskućnici, izazvala je debatu o građanskoj odgovornosti i osnovnoj pristojnosti, navodi Gardijan.

Ambasada Španije u Holandiji je napisala na Tviteru da je smrt „Renea Robera, koji je svojom kamerom ovekovečio sve velike umetnike flamenka, izaziva našu kolektivnu savest“.

„Veoma sam tužan zbog gubitka Renea Robera, kojeg sam imao sreće da upoznam i da me fotografiše. Ne mogu da razumem zašto mu niko nije pomogao. Ne želim da mislim da živimo u društvu sa tako malo vrednosti“, izjavio je Gremijem nagrađeni flamenko pevač Arkangel, prenosi britanski list.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.

Povezane vesti

Vremenski podaci

Četvrtak
Slaba kiša

Trenutna temperatura 5°C

Slaba kiša

Petak
Moguća kiša

Max: 6°C
Min: 4°C

Moguća kiša

Vremenska prognoza za 5 dana