Palmer: Prištini potrebna nova vlada koja će ukinuti takse Tanjug

Objavljeno: 02.08.2019. 08:17 Izmenjeno: 02.08.2019. 15:16

Sada je najvažnije da Priština što pre dobije novu vladu i da ta vlada učini sve što je potrebno da se nastavi dijalog s Beogradom, uključujući i ukidanje taksi na robu iz Srbije i BiH, izjavio Metju Palmer.

Zamenik pomoćnika državnog sekretara SAD za evropska i evroazijska pitanja Metju Palmer u intervjuu za „Glas Amerike“ na pitanje da li će posle ostavke kosovskog premijera Ramuša Haradinaja biti lakše da se obnovi dijalog Beograda i Prištine s obzirom na takse, Palmer navodi da se nada da Beograd i Priština mogu ponovo da nađu put do pregovaračkog stola.

„Da onda nađu obostrano prihvatljivo rešenje čiji je rezultat puna normalizacija odnosa i koje otvara put ka evropskoj budućnosti za obe zemlje“, naveo je Palmer.

Ukazao je da je sada najvažnije da „Kosovo dobije novu vladu“.

„To je trenutni izazov. Voleli bismo da Kosovo formira vladu što je pre moguće i da vlada učini sve što je potrebno da se nastavi dijalog – uključujući i ukidanje taksi na robu iz Srbije i BiH. Nadamo se da to može da se reši ubrzo“, rekao je Palmer.

 

Nadamo se da će opozicija odustati od bojkota izbora

 

Metju Palmer je na pitanje da li nakon što su se predstavnici vladajuće partije sastali sa predstavnicima opozicije i civilnog sektora na Fakultetu političkih nauka veruje da mogu da se dogovore i da će opozicija odustati od bojkota, odgovorio da se tome nada.

„Svakako se tome nadamo. Izbori su mnogo bolji kada na njima učestvuju sve partije. Važno je da građani Srbije imaju pravo na realan izbor. Nadamo se da će dve strane moći da se usaglase i da će opozicija učestvovati u izbornom procesu, jer smo ih na to konstantno i ohrabrivali“, rekao je Palmer u intervjuu za Glas Amerike.

Odgovarajući na pitanje da li misli da su trenutni uslovi za izbore u Srbiji fer, Palmer je naveo da ima mnogo pitanja u vezi sa ravnopravnim uslovima.

„Svakako, ako opozicija ne veruje da su uslovi fer, ima prostora za otvoreni dijalog, otvorenu raspravu o tome. Nadamo se da će biti postignut sporazum i da će se naći način da sve političke partije učestvuju na izborima, kako bi građani Srbije imali pravi izbor“, dodao je Palmer.

Negirao je navode pojedinih medija u Srbiji da je učestovovao u organizaciji sastanka vlasti i opozicije.

„Apsolutno ne. Nisu im potrebni posrednici, reč je o političkim partijama i liderima koji se dobro poznaju i dobro razumeju. O tome se dugo razgovara u Beogradu i zaista nema potrebe da se SAD ili bilo koji spoljni akter tu ubacuje“, istakao je Palmer.

Naglašava da ohrabruje taj dijalog. „Važno je da opozicija nađe način da učestvuje na izborima, ohrabrujemo ih da iskažu svoje brige i otvorena pitanja koja treba rešiti, to je važan deo demokratskog procesa“, dodao je Palmer.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.

Povezane vesti

Vremenski podaci

Nedelja
Pretežno vedro

Trenutna temperatura 32°C

Pretežno vedro

Ponedeljak
Sunčano

Max: 34°C
Min: 22°C

Sunčano

Vremenska prognoza za 5 dana