Ovlašćenje i ministru odbrane za angažovanje vojske

Objavljeno: 25.02.2016. 17:30 Izmenjeno: 25.02.2016. 17:30

Predsednik Srbije Tomislav Nikolić dao je danas odobrenje ministru odbrane da u slučaju potrebe stavi snage Vojske Srbije u punu pripravnost, kako bi mogle da zaštite građane, državu i imovinu od svih bezbednosnih izazova koji dolaze spolja.

To je posle sednice Saveta za nacionalnu bezbednost saopštio ministar pravde Nikola Selaković i objasnio da to znači da ministar odbrane, u odsustvu predsednika, može da donese odluku o angažovanju vojske, ukoliko za to bude potrebe, odnosno ako policija ne bude mogla sama da održi red i mir.

Upitan za trenutnu bezbednosnu situaciju i da li je ona takva da zahteva da se odmah angažuje vojska, ministar je rekao da te podatke, i da ih ima, ne bi izneo u javnost.

Na pitanje da li će biti upućene dodatne snage Žandarmerije na granicu sa Makedonijom, Selaković je samo odgovorio da su snage žandarmerije sastavni deo MUP-a.

Suštinu današnje odluke i proceduru koju ona podrazumeva, ministar je objasnio na sledeći način:

„U mirnodopskom stanju pripadnici MUP su ti koji održavaju javni red i mir i to će biti tako i ubuduće, ali ako bi se dogodilo da to ne budu u stanju, državni organi, organi pokrajine i lokalnih samouprava mogu da se obrate zahtevom za angažovanje vojske, a odluku o tome može da donese i ministar, uz odobrenje predsednika“, pojasnio je Selaković.

To znači da će državni organi, bezbednosne službe imati dovoljno vremena, prostora i kapaciteta da odgovore na svaki bezbednosni izazov i zaštite državni poredak i građane, rekao je Selaković novinarima.

Bezbednost građana i imovine je apsolutni prioritet i svi organi imaju obavezu da rade na njihovoj zaštiti, naveo je on.

Motiv takve odluke je želja da se reaguje na vreme i da u Srbiji ne dođe do nekontrolisane sitaucije, naveo je Selaković.

„Srbija funkcioniše u punom ustavnom i zakonskom kapacitetu, bezbednost građana i imovine nam je svima apsolutni prioritet“, rekao je Selaković.

Ministar pravde je istakao da je u Srbiji do sad bio na delu dobro organizovan protok i prolaz migranta, da je Srbija dala primer celoj Evropi i da je uveren da će se to i dalje tako odvijati.

Selaković je, na pitanje da li Srbija i dalje u kontaktu sa zemljama regiona povodom migrantske krize, rekao da se ti kontakti održavaju gotovo svakog časa, da na tome najvise rade ministri Nebojša Stefanović i Aleksandar Vulin, te da je Srbija na osnovu svoje istorije naučila da se oslanja samo na sebe, ali da će svakako učestvovati u zajedničkom rešavanju problema.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.

Povezane vesti

Vremenski podaci

Sreda
Pretežno vedro

Trenutna temperatura 32°C

Pretežno vedro

Četvrtak
Sunčano

Max: 34°C
Min: 22°C

Sunčano

Vremenska prognoza za 5 dana