Ovacije za Macujeva u Drvengradu Tanjug

Objavljeno: 17.07.2018. 08:14 Izmenjeno: 17.07.2018. 08:14

Jedan od trenutno najboljih pijanista sveta Denis Macujev nastupio je sinoć na šestom festivalu ruske klasične muzike „Boljšoj“ u Drvengradu i svojim muziciranjem oduševio publiku koja ga je nagradila aplauzom i ovacijama.

U koncertnoj sali Drvengrada, koja je bila ispunjena do poslednjeg mesta, Macujev je izveo „Koncert za klavir i orkestar br. 2, ce-mol, Op. 18“ Sergeja Rahmanjinova i „Rapsodiju u plavom“ Džordža Geršvina, uz Simfonijski orkestar „Boljšoj“ pod dirigentskom palicom maestra Ivana Josipa Skendera.

Publika, u kojoj je bio i osnivač „Boljšoj“ festivala Emir Kusturica, je nastup Macujeva pozdravila višeminutnim aplauzom i ovacijama.

Osim Macujeva, nastupila je i sopran Elena Ustaeva.

Macujev je u Drvengrad došao pravo sa Svetskog prvenstva u fudbalu na kome je imao titulu ambasadora.

Nakon trijumfa na 11. Međunarodnom takmičenju Čajkovski u Moskvi 1998. godine, Macujev je postao virtuoz u najvećoj ruskoj pijanističkoj tradiciji te se brzo postavio kao jedan od najistaknutijih pijanista svoje generacije.

Klavir je učio u Centralnoj muzičkoj školi u Moskvi, a studirao je na Moskovskom konzervatorijumu u klasi Alekseja Nasedkina i Sergeja Dorenjskog.

Pripada generaciji svetskih pijanista koji nastupaju sa najvećim dirigentima kao što su Valeri Gergijev, Zubin Mehta, Maris Jansons i drugi.

Pored klasične muzike poznat je i kao džez muzičar, a njegov džez koncert održan u velikoj sali Moskovskog konzervatorijuma prvi je te vrste u toj instituciji.

„Boljšoj“ festival u Drvengradu svečano je 14. jula otvorio njegov osnivač Emir Kusturica, a trajaće do 17. jula.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.

Povezane vesti

Vremenski podaci

Subota
Slaba kiša

Trenutna temperatura 15°C

Slaba kiša

Nedelja
Mogući pljuskovi

Max: 17°C
Min: 12°C

Mogući pljuskovi

Vremenska prognoza za 5 dana