Otvorena posmatračka misija OEBS za izbore u Srbiji Tanjug

Objavljeno: 23.02.2022. 15:16 Izmenjeno: 23.02.2022. 15:18

Najvljeno je i da će misija konferenciju za novinare održati 4. aprila.

OEBS kancelarija za demokratske institucije i ljudska prava  (ODIHR) je otvorila posmatračku misiju u Srbiji povodom parlamentarnih i predsedničkih izbora koji će biti održani 3. aprila.

Šef misije Daglas Vejk rekao je na konferenciji za novinare da je ODIHR došao na zvaničan poziv nadležnih institucija, odnosno RIK-a i naveo da su opredeljeni da ispune mandat i posmatraju izbore.

Glavni tim imaće 16 međunarodnih eksperata sa sedistem u Beogradu, a biće i 27 dugoročnih posmatrača koji će biti raspoređeni na 13 lokacija širom Srbije.

ODIHR planira da zatraži angazovanje 250 kratkoročnih posmatrača koji bi došli nekoliko dana pre izbora i pratili bi sam dan izbora, glasanje i prebrojavanje glasova.

Vejk je rekao da će prvi put posmatrati podatke sa društvenih mreza, a postojaće i medijski monitoring, tako što će njihovi predstavnici pratiti koliko su politički akteri prisutni u medijima i na koji način se izvestava o njima.

Najavio je da će misija monitoringa medija početi sledeće nedelje.

Na pitanje da li će pratiti izbore na Kosovu i Metohiji Vejk je rekao da oni neće imati direktnu ulogu.

„Zainteresovani smo da pratimo proces, ali kao misija ovoga puta ne igramo direktnu ulogu u tome“, precizirao je Vejk.

Posmatrači će pratiti sve aspekte izbora uključujući i predizborne radnje, kao i sve aktivnosti nakon izbora, a fokus će biti usmeren ka implementaciji novog usvojenog pravnog okvira.

 

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.

Povezane vesti

Vremenski podaci

Četvrtak
Pretežno vedro

Trenutna temperatura 4°C

Pretežno vedro

Petak
Moguća kiša

Max: 6°C
Min: 4°C

Moguća kiša

Vremenska prognoza za 5 dana