Otvoreno novo Prihvatlište za decu Studio B

Objavljeno: 25.02.2019. 13:36 Izmenjeno: 25.02.2019. 17:45

Otvorena nova zgrada Prihvatlišta za decu u Beogradu. Prihvatilište može da primi 48 dece, a imaće i uslugu svratišta za 30 dece sa ulice.

foto Tanjug

U novi objekat, koji se prostire na 1.700 metara kvadratnih, uloženo je više od milion evra.

Zamenik gradonačelnika Goran Vesić rekao je da je verovatno ovo najmodernija zgrada prihvalitilišta za decu na Balkanu urađena po svim standardima i može da se poredi sa institucijama u bilo kojoj evropskoj zemlji.

Podsetio je da je projekat započet na inicijativu Siniše Malog 2015. koji je tada bio gradonačelnik i dodao da taj objekat i sve što je urađeno u njemu pokazuje kako Vlada i Grad mogu da unapređuju život građana u Beogradu, a pre svega dece.

Prihvatilište je osnovano 1959. godoine, a 21. godinu radilo je u prostorijama koje nisu bile njihove.   Vesić je rekao da kroz Prihvalitilište godišnje prođe između 400 i 600 dece, a da je oko 70.000 dece prošlo za 61 godinu postojanja.

Ministar Siniša Mali rekao je da ne postoji bolji poklon Prihvatilištu za rođendan od nove zgrade, koja je bila neophodna, te naveo da su socijalni radnici 21 godinu radili u neadekvatnim uslovima.

„Drago mi je što je Grad Beograd ispunio obećanje i deci Beograda obezbedio najkvalitetnije i najbolje uslove za boravak. Ovakav objekat, siguran sam, ne postoji ne samo na Balkanu, već ni u ovom delu Evrope“, rekao je Mali.

On je ukazao na to da je deci, kada dođu u trenutku kada im je teško, potrebno da dobiju pravu pomoć i podršku u Prihvatilištu.

Mali je rekao da je Prihvatilište zajednički projekt Vlade Srbije i Grada Beograda, te da prethodni objekat u kojem je Prihvatilište bilo smešteno od 1998. na 250 metara kvadratnih nije bila prava slika Beograda, ali da zato novi objekat jeste.

„Takođe smo pokazali građanima koji su naši prioriteti, 2014. godine smo nasledili od prethodne vlasti praznu gradsku kasu i dugove, ali smo odgovornom poltikom uspeli da konsolidujemo javne finansije i sada imamo dovoljno novca za javne objekte“, rekao je Mali.

On je naveo da osmeh dece potrđuje da je gradska vlast uradila pravu stvar za njih.

Ministar Đorđević je rekao da je jedan od prioriteta Vlade Srbije briga o deci i zahvalio gradu i prethodnom gradonačelniku Siniši Malom, koji je pokrenuo inicijativu i društvenu odgovornost u zbrinjavanju dece koja nisu imala svoj dom.

„Ove godine obeležava se 30 godina od donošenja Konvencije o pravima deteta, a mi ćemo je obeležiti donošenjem zakona o zaštitniku deteta i pravima deteta. To će biti način da pokažemo da ćemo sigurno u budućnosti brinuti još više o deci“, poručio je Đorđević.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Povezane vesti

Vremenski podaci

Četvrtak
Vedro

Trenutna temperatura 21°C

Vedro

Petak
Pretežno sunčano

Max: 32°C
Min: 20°C

Pretežno sunčano

Vremenska prognoza za 5 dana