Otvorena nova zgrada srpske ambasade u Vašingtonu tanjug

Objavljeno: 12.10.2022. 10:18 Izmenjeno: 12.10.2022. 11:01

Osećali smo se tako dobrodošlo i kao deo zajednice u Srbiji“, izjavio je Eskobar, koji je obavljao funkciju zamenik šefa misije u američkoj ambasadi u Beogradu.

foto tanjug

 

Nova zgrada srpske ambasade u Vašingtonu, koju je Srbija kupila u februaru ove godine, zvanično je otvorena, a ambasador Srbije u SAD Marko Ðurić presekao je svečanu vrpcu zajedno sa specijalnim američkim izaslanikom za Balkan Gabrijelom Eskobarom, preneo je Glas Amerike.

Tako je, posle decenija rada u iznajmljenim prostorima, prvi put od raspada bivše Jugoslavije ambasada Srbije dobila svoj stalni dom, u sopstvenom vlasništvu, u 16. ulici, u istorijskoj zgradi koja je svojevremeno bila kuća američkog državnog sekretara i dobitnika Nobelove nagrade za mir Elihjua Ruta, na manje od kilometar od Bele kuće, dodaje Glas Amerike.

„Otvaranje nove ambašade je svedočanstvo sve jačih veza naše dve zemlje i svedoči o našoj rešenosti da proširimo taj odnos kroz mnoge druge sfere saradnje u budućnosti”, izjavio je juče ambasador Ðurić, čitajući pismo predsednika Srbije Aleksandra Vučića.

U pismu se ističe i američka podrška inicijativi Otvoreni Balkan.

„SAD su i dalje naš postojani partner i zagovornik u nekoliko ključnih spoljnopolitičkih prioriteta uključujući kandidaturu Srbije za članstvo u EU i našu posvećenost miru i stabilnosti u regionu Balkana“, dodao je Ðurić.

Otvaranju ambasade prisustvovala je i prva dama Srbije Tamara Vučić, koja je podsetila na citat iz američkog Nacionalnog muzeja američke diplomatije da se u svom temelju, „diplomatija svodi na ljude, pregovore, građenje i održavanje odnosa“, dodaje Glas Amerike.

„Zato je važno da možemo da poželimo dobrodošlicu sjajnim ljudima iz sveta diplomatije u novom vašingtonskom domu, koji će biti simbolično ogledalo naše zemlje i našeg društva“, naglasila je.

Na otvaranju se oglasio i Gabrijel Eskobar.

„Dok ulazimo u 141. godinu diplomatskih odnosa naše dve zemlje, mogu reći da ti odnosi nikada nisu bili bolji i nadam se da otvaranje ove ambasade, u neposrednoj blizini Bele kuće, takođe simbolizuje novi početak u bilateralnoj istoriji. Moja supruga i ja smo nedavno napustili Srbiju i zaljubili se u njeno gostoprimstvo, kulturu i ljude. Mogao bih da stojim i govorim o politici, ali u suštini – radi se o ljudima. Osećali smo se tako dobrodošlo i kao deo zajednice u Srbiji“, izjavio je Eskobar, koji je obavljao funkciju zamenik šefa misije u američkoj ambasadi u Beogradu.

Među američkim zvanicama bio je general-major DŽon Haris, komandant Nacionalne garde Ohaja, koji je izjavio da je nova zgrada ambasade mesto gde se „istorija Amerike ukršta sa budućnošću Srbije“.

Uz pristustvo 200 zvanica otvorena nova ambasada Srbije u SAD

Ministarstvo spoljnih poslova saopštilo je da je svečanom ceremonijom u Vašingtonu, uz prisustvo oko 200 uglednih zvanica, otvorena nova Ambasada Republike Srbije u Sjedinjenim Američkim Državama.

Ambasador Marko Ðurić je tom prilikom izjavio da je srećan i ponosan zbog toga što smo, u blizini Bele kuće, otvorili ambasadu koja je, zahvaljujući predsedniku Aleksandru Vučiću, ministru spoljnih poslova Nikoli Selakoviću i naporima naše države, najbolje moguće ogledalo jedne napredne i prosperitetne Srbije, koja je zemlja prijateljstva sa SAD i drugim partnerima u svetu.

Ðurić je istakao da je otvaranje ambasade kruna napora koji su u protekle dve godine učinjeni na približavanju dve zemlje, podsetivši da je u tom periodu srpski kokus udvostručen i da su suštinski napredovali ekonomski odnosi, kao i da su otvoreni razgovori u brojnim značajnim oblastima, kao što su bezbednost, kultura i sport.

„Ono što nije valjalo u prošlosti, ono što su bile greške u prošlosti u budućnosti ćemo da ispravimo, i zato hor sastavljen od srpske dece u narodnim nošnjama, koji je večeras u srpskoj ambasadi u Vašingtonu izveo srpsku i američku himnu, govori o prošlosti ali i budućnosti srpsko-američkih odnosa“, rekao je Ðurić.

Predsednik Skupštine Srbije Vladimir Orlić je, govoreći na svečanosti, rekao da pozitivni primeri saradnje iz istorije srpsko-američkih odnosa treba da budu isticani, kako bi se ispravile pogrešne percepcije koje smo u proteklim decenijama stvorili jedni o drugima.

„Danas Srbija razvija svoje odnose sa SAD na osnovama uzajamnog poštovanja i razumevanja i očekujemo da se srpsko-američka saradnja u budućnosti i formalno podigne na viši nivo uspostavl?anjem strateškog bilateralnog dijaloga“, rekao je Orlić.

Potpredsednica Vlade Srbije i ministarka kulture i informisanja Maja Gojković je, izrazivši zadovoljstvo zbog unapređenja saradnje u oblasti kulture, konstatovala da je važno da savremena srpska umetnička scena bude predstavljena u SAD, zemlji koja je bila mesto rođenja mnogih modernih ideja i pravaca u umetnosti.

Na svečanosti je govorila i supruga predsednika Srbije Tamara Vučić, koja je podsetila da su u stvaranju i razvoju SAD učestvovali i danas učestvuju brojni ugledni Srbi, tako da se može govoriti i o srpskom doprinosu izgradnji američkog sna, navedeno je u saopštenju.

Prema njenim rečima, Srbija i SAD su kroz istoriju bili zajedno, deleći iste ideale i vrednosti, i to nas danas obavezuje da na tim temeljima gradimo čvršću građevinu buduće saradnje.

„Neka nova zgrada Ambasade Srbije u SAD bude mesto gde će novi mostovi naše saradnje biti izgrađeni, produbljujući srpsko-američke istorijske veze“, navela je Tamara Vučić.

Otvaranju ambasade prisustvovali su i specijalni izaslanik SAD za zapadni Balkan Gabrijel Eskobar i komandant Nacionalne garde Ohaja Džon Haris, koji su konstatovali da otvaranje nove ambasade Srbije u Vašingtonu simbolizuje otvaranje nove ere u bilateralnim odnosima.

„Kao diplomata sam veoma srećan što se naši odnosi razvijaju u pravom smeru, ali sam i kao Amerikanac ponosan što mogu da kažem da su ljudi iz Srbije i sa Balkana dali veliki doprinos razvoju ove zemlje“, rekao je Eskobar.

General Haris poručio je da Srbija i SAD dele vrednosti u mnogim aspektima života, i da Srbija može da računa na njega i Nacionalnu gardu Ohaja kao nekoga ko će prenositi pozitivne poruke o budućnosti srpsko-američkih odnosa.

„Voleo bih da kažem da je ova generacija imala lak diplomatski put, da je imala priliku da odrasta u mirnom svetu, ali nije tako. Ova generacija ima mnogo posla pred sobom, i veliki posao će biti urađen na ovome mestu“, rekao je general Haris.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.

Povezane vesti

Vremenski podaci

Utorak
Pretežno oblačno

Trenutna temperatura 5°C

Pretežno oblačno

Sreda
Oblačno

Max: 7°C
Min: 4°C

Oblačno

Vremenska prognoza za 5 dana