„Otvorena knjiga” predata Rumuniji Beoinfo

Objavljeno: 27.10.2019. 19:25 Izmenjeno: 28.10.2019. 11:59

Poslednji dan 64. Međunarodnog beogradskog sajma knjiga obeležen je primopredajom „Otvorene knjige”, koju je Amr Alguvejli, ambasador Egipta, uručio otpravnici poslova ambasade Rumunije u Srbiji Irini Elen Niti.

Foto:Sajam knjiga

Gradski sekretar za kulturu Ivan Karl najavio je da će Sajam knjiga sledeće godine trajati dan duže kako bi posetioci iz unutrašnjosti imali na raspolaganju dva vikenda na prestižnoj kulturnoj manifestaciji.

– Frankfurtski sajam knjiga je posvećen pre svega profesionalcima, a naš čitaocima na što smo posebno ponosni – kazao je Karl i zahvalio se ambasadoru Egipta na izvrsnom predstavljanju kulture i književnosti njihove zemlje.

– Isto to očekujem i od Rumunije, predstavnika naše naredne zemlje počasnog gosta Sajma knjiga – istakao je Karl.

Programi traju večeras do 21 sat, a o konkretnim podacima i utiscima o Sajmu knjiga u Beogradu govorila je Danka Selić, generalna direktorka Beogradskog sajma.

– Ukupan broj učesnika koji obuhvata direktne i indirektne izlagače je 991 što je malo više od uspešne 2018. godine. Od toga je 490 direktnih izlagača (izlagači i suizlagači) i to 400 domaćih i 90 inostranih direktnih izlagača. Važna kulturna manifestacija održana je na više od 30 hiljada kvadratnih metara u tri najveće hale Beogradskog sajma. Realizovano od 685 programa što je za 78 više nego na prošloj manifestaciji – navela je ona.

Danka Selić je istakla da je jučerašnji dan bio najposećeniji u istoriji Beogradskog sajma knjiga – nešto više od 40 hiljada ljudi.

Plodovi 111 godina diplomatskih odnosa između Egipta i Srbije sakupljeni na beogradskom sajmu, dok su začeci dugotrajnog prijateljstva usađeni u dušama posetilaca.

– Jedna nedelja okupila je diplomate i romanopisce, književnike i izdavače, muzičare i plesače, pesnike i novinare, izlagače i publiku, komediografe i filmske reditelje – naveo je ambasador Egipta.

Irina Elen Nita zahvalila je na velikom poverenju da njena zemlja bude počasni gost na sledećem 65. izdanju Sajma knjiga u Beogradu.

– Naše učešće na Sajmu knjiga je potvrda bliskih literarnih veza između Rumunije i Srbije. Broj prevoda dela savremene rumunske književnosti poslednjih godina konstantno raste na čemu zahvaljujem srpskim izdavačima i našem partneru Ministarstvu kulture i informisanja.

Istakla je da su spremni da odgovore na interesovanje za rumunsku književnost u Srbiji, kao i da će se njihovi događaji odvijati na različitim mestima u Beogradu za vreme Sajma knjiga.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Povezane vesti

Vremenski podaci

Petak
Pretežno oblačno

Trenutna temperatura 25°C

Pretežno oblačno

Subota
Poslepodnevni pljuskovi

Max: 28°C
Min: 18°C

Poslepodnevni pljuskovi

Vremenska prognoza za 5 dana