Otvorena izložba „Turizam u Beogradu između dva svetska rata” Beoinfo

Objavljeno: 26.10.2016. 20:34 Izmenjeno: 26.10.2016. 20:34

Na Kalemegdanu otvorena izložba arhivske građe „Turizam u Beogradu između dva svetska rata”.

foto Beoinfo

Pre 80 godina, tadašnji ministar za trgovinu i industriju doneo je rešenje o proglašenju Beograda za turističko mesto, podsetila je gradska sekretarka za kulturu Ivona Jevtić, na Savskom šetalištu.

– Izložbena dokumenta svedoče koju je tadašnja gradska vlast pridavala turizmu kao privrednoj grani,  ali i kao sredstvu promocije Beograda u inostranstvu. Uoči Drugog svetskog rata, Beograd beleži više posetilaca od tada najvećih turističkih centara Kraljevine Jugoslavije,  Dubrovnika i Bleda. Tadašnja je Opština grada Beograda, a na predlog Stalnog gradskog turističkog odbora izradila nekoliko kraćih filmova o srpskoj prestonici, štampana je monografija o Beogradu na srpskom  i drugim svetskim jezicima, kao i vodič kroz naš glavni grad. Dok je otvaranje umetničkog paviljona „Cvijeta Zuzorić” i Muzeja kneza Pavla dovelo do procvata i kulturnog turizma, a posle otvaranja Beogradskog sajma, 1937. godine i nezaobilazna destinacija privrednika iz ovog dela Evrope – ukazala je Jevtić.

Vršilac dužnosti Turističke organizacije Beograda Miodrag Popović je pozvao Beograđane, posebno učenike osnovnih škola da posete izložbu, jer se u okviru nje može videti arhivska građa koja je obeležila živote građana Beograda, ali i Kraljevine SHS i potom Kraljevine Jugoslavije.

Autor izložbe je Snežana Lazić, uz saradnju Jelene Mitrović Kocev, Istorijskog arhiva Beograda, Turističke organizacije Beograda i Sekretarijata za kulturu Grada Beograda.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.

Povezane vesti

Vremenski podaci

Četvrtak
Pretežno oblačno

Trenutna temperatura 21°C

Pretežno oblačno

Petak
Malo i umereno oblačno

Max: 22°C
Min: 10°C

Malo i umereno oblačno

Vremenska prognoza za 5 dana