O Tesli i Pupinu u Istorijskom muzeju Srbije Studio B

Objavljeno: 01.11.2016. 22:36 Izmenjeno: 02.11.2016. 19:23

Izložba „Tesla i Pupin na istom putu“ čiji je idejni tvorac Aleksandra Ninković Tašić otvorena je  u Istorijskom muzeju Srbije a svi zainteresovani će moći da je posete do 1. decembra. 

Cilj postavke je da se kroz upotrebu novih medija i savremenih tehnologija, na inovativan i zanimljiv način, javnosti predstave tačke susreta dva velika naučnika.

Izložba je nastala u saradnji Aleksandre Ninković Tašić, Istorijskog muzeja Srbije i Muzeja Nikole Tesle i predstavlja  nastavak izuzetno uspešne izložbe o Mihajlu Pupinu, koja je tokom proteklih godinu dana izazvala interesovanje javnosti i privukla veliki broj posetilaca. U pitanju je ekstenzija, velika radionica koja  omogućava da se kroz fotografiju i 3D animaciju vidi proširena stvarnost, kaže Dušica Bojić, direktorka Istorijskog muzeja Srbije.  Ideja je da se prikaže doprinos dvojice velikana ljudskoj civilizaciji, da se njihovo nasleđe sagleda i ukaže na sve tačke susreta: poreklo, odnos prema narodnoj tradiciji, ličnost i uloga majke, susret sa Amerikom i prisustvo u američkoj javnosti, odnos prema umetnosti, i konačno , ne tako česti i ne tako srdačni, ali istoriji poznati  susreti na putu naučnog stvaralaštva.

Postavku čini nekoliko interaktivnih izložbenih modula. Centralni eksponat je maketa laboratorije u Kolorado springsu sa 3D štampanom figurom Nikole Tesle koja oživljava pomoću aplikacije u proširenoj stvarnosti. Animacija, osim što predstavlja kvalitetnu digitalnu rekonstrukciju Nikole Tesle i neke od njegovih značajnih misli, anticipira način na koji će se u bliskoj budućnosti integrisati digitalna i fizička stvarnost u svakodnevnom životu.

Kroz istoriju se govorilo o sukobima dvojice naučnika, međutim,kustoskinja smatra da bi  i Tesla i Pupin ovu postavku propratili sa osmehom, jer podseća na zagledanost velikana od malena u zvezdano nebo, a time i njihovu naučnu radoznalost.  Aleksandra Ninković Tašić  dodaje da je najvažnija poruka izložbe sloga umesto suparništva,  kao i da je ovakva postavka poziv ljudima u muzeologiju budućnosti .

Izložba će trajati do 1. decembra, a stručna vođenja kroz postavku za individualne posetioce organizuju se subotom od 13.00 i 15.00. Posle završetka u Beogradu, biće postavljena u Kragujevcu, Nišu, Kruševcu, Novom Sadu i Idvoru, gde će obuhvatiti  i niz aktivnosti kao što su radionice za decu, predavanja i stručna vođenja, a moći će da se priključe svi zainteresovani. Izložbeni moduli postaće , na kraju turneje, deo stalne postavke u Idvoru.

One Response to “O Tesli i Pupinu u Istorijskom muzeju Srbije”

  1. Milovanovic каже:

    Divno. Predlazem vam da uz ovakve clanke objavite vise prakticnih informacija: adresa muzeja, radno vreme, cena ulaznice…

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.

Povezane vesti

Vremenski podaci

Subota
Slab sneg

Trenutna temperatura 1°C

Slab sneg

Nedelja
Oblačno

Max: 3°C
Min: 1°C

Oblačno

Vremenska prognoza za 5 dana