Otvorena izložba i prikazan film o Nikolaju Krasnovu

Objavljeno: 29.03.2019. 18:17 Izmenjeno: 29.03.2019. 16:18

Otvorena izložba „Nikolaj Krasnov” autora Dragomira Acovića i premijerno prikazana projekcija ruskog dokumentarnog filma „Od dužnosti i zakletve ne odstupaj” u Domu omladine, u okviru „Martovskog festivala” – 66. Beogradskog festivala dokumentarnog i kratkometražnog filma.

foto Tanjug

Događaju su prisustvovali pomoćnik gradonačelnika Andreja Mladenović,  ambasador Ruske Federacije u Srbiji Aleksandar Čepurin, gradski urbanista Marko Stojčić, v.d. podsekretara za privredu Radenko Durković, predstavnici pozorišta DADOV i kompanije „Lukoil”, koji su pokrovitelji izložbe.

Mladenović je rekao da su retki festvali na kojima je moguće više govoriti o ljudima koji su ostavili trag u našem gradu i koju su nas svojim radom zadužili.

– Uspeli smo da odškrinemo vrata stvaralaštva Nikolaja Krasnova, ne i sasvim da ih otvorimo, jer njegov opus je veoma velik – rekao je Mladenović.

Pomoćnik gradonačelnika izrazio je nadu da će se u budućnosti o Krasnovu još govoriti i saznavati, ali i o našoj istoriji i istoriji naše prestonice.

– Njegov život je bio veoma uzbudljiv, a rad veoma iscrpan i bogat. Kroz njegov život i rad preklapaju se istorije i veze dvaju naroda i on je koliko ruski toliko i srpski arhitekta – rekao je pomoćnik gradonačelnik i dodao da je rad Krasnova u Srbiji nemerljiv.

Mladenović je napomenuo da se nada da će, pored postojeće spomen-ploče i ulice na Vračaru, u toku ove godine u Beogradu biti završeno podizanje spomenika arhitekti Nikolaju Krasnovu.

– Spomenikom ćemo se setiti Nikolaja Krasnova i svih onih koji su došli iz Rusije u Beograd i Srbiju i ostavili veliki trag – rekao je Mladenović.

Aleksandar Čepurin zahvalio je Mladenoviću i predstavnicima Grada Beograda na obećanju da će spomenik arhitekti biti podignut.

– Promenio se pristup prema našim vezama koje smo imali u prošlosti, kao i prema Rusiji. Rusija se takođe odužila velikim Srbima koji su doprineli ruskoj istoriji, a Nikolaj Krasnov to isto zaslužuje – rekao je Čepurin i dodao da se nada da će i drugi značajni Rusi u Srbiji dobiti svoje mesto u srpskoj kulturi.

Arhitekta Dragomir Acović, autor ižložbe i monografije o Nikolaju Krasnovu, na otvaranju izložbe govorio je o životu i radu slavnog arhitekte napominjući da je Beograd počeo da se seća ovog velikog umetnika, čiji posmrtni ostaci počivaju u srpskoj prestonici, a koji je projektovao više od 50 zdanja u Beogradu.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.

Povezane vesti

Vremenski podaci

Subota
Oblačno

Trenutna temperatura 19°C

Oblačno

Nedelja
Poslepodnevni pljuskovi

Max: 25°C
Min: 18°C

Poslepodnevni pljuskovi

Vremenska prognoza za 5 dana