Otvorena izložba „Mileni u čast“ u Ruskom domu Tanjug

Objavljeno: 04.12.2019. 11:38 Izmenjeno: 04.12.2019. 19:35

Povodom 110 godina od rođenja čuvene umetnice Milene Pavlović Barili, sinoć je u Ruskom domu otvorena izložba i upriličen umetnički program pod nazivom „Mileni u čast“.

foto Tanjug

Organizator ove svečenosti bilo je Udruženje likovnih stvaralaca (Ulis) „Milena Pavlović Barili“ iz Požarevca u partnerstvu s Fondacijom Milenin dom – Galerija Milene Pavlović Barilli, a pod pokroviteljstvom Grada Požarevca.

Veče su otvorile mlade balerine, članice požarevačke škole „Kralj Aleksandar Prvi“ koje su nastupile uz muziku iza baleta „Labudovo jezero“ Petra Čajkovskog.

U uvodnoj rečim predsednica Ulisa Katarina Vukašinović zahvalila je svima koji su učestvovali u realizaciji ovog projekta.

„Ideja je da se kroz ujedinjene umetničke veštine slikarstva, ručnih radova, muzike i glume obeleži 110 godina od rođenja Milene Pavlović Barili, naše svetski poznate umetnice. Da se izražavamo različitim umetnostima i upoznamo širu javnost s našim talentima“, kazala je Vukašinovićeva.

Glumica Tijana Mišković bila je u ulozi slavne umetnice, a obučena u autentičnu haljinu iz tog vremena, slikala je čuveni „Autoportret s velom“.

U izložbenom delu mnogobrojni posetioci su mogli da uživaju u reprodukcijama Mileninih slika u vlasništvu Fondacije Milenin dom – Galerija Milene Pavlović Barilli, u čije ime je govorila Violeta Markovićkoja se zahvalila i ukazala na važnost ovakvih projakata.

Izloženo je oko 100 umetničkih radova članova Ulisa i radovi iz drugih gradova širom Srbije.

U prostorijama Ruskog doma predstavljeni su i ručni radovi Kola srpskih sestara „Bosiljka Bosa Pavlović“, čije je osnivač bila Milenina baka, po kojoj Kolo i nose ime.

Tradiciji srpskog naroda i identitetu umnogome su doprineli, prema rečima sadašnje upravnice Jasmine Živković, Milenina baka i deka, trgovac Stojan Pavlović i supruga Bosiljka.

U svečanom progamu učestvovao je i Gradski ženski hor „Barili“ iz Požarevca pod dirigentskom palicom Katalin Tasić.

Čast da zvanično otvori izložbu imao je zamenik direktora Ruskog doma Jevgenij Ðomin, koji je u svom govoru istakao da je velika čast biti domaćin obeležavanja tako važnog jubileja.

„Zahvalan sam svim učesnicima i organizatorima iz Požarevca što smo imali priliku da se ovom izložbom osvrnemo još jednom na stvaralaštvo svetske umetnice Milene Pavlović Barili. Imali smo mogućnost da se, uživajući u bogatom umetničkom programu, upoznamo s talentima naslednika velike Milene“, kazao je Ðomin.

Izložba „Mileni u čast“ u Ruskom domu trajaće do 10. decembra.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Povezane vesti

Vremenski podaci

Utorak
Vedro

Trenutna temperatura -9°C

Vedro

Sreda
Pretežno sunčano

Max: 0°C
Min: -8°C

Pretežno sunčano

Vremenska prognoza za 5 dana